Borderline

Téma címkék:
2017.03.30. 12:46

Sziasztok!

Egy szenvedő rokon vagyok, sajnos úgy néz ki unokahúgom borderline szindrómás. Velünk él, én vagyok a gyámja, és sajnos nagyon ki készítenek a mindennapok vele. Szeretnék segítséget kérni, hogyan lehet, kell, érdemes az ebben szenvedőkhöz állni? Illetve hogyan lehet nekik segíteni, ha lehet egyáltalán. Ő 17 éves, lány és nehéz vele. Egykor barátok voltunk, mostanra sikerült elhidegülni tőle.

Nektek mi a tapasztalatotok?

Segítségeteket előre is köszönöm!:)

#25612 Pecsenye Aniko hozzászólása: 2017.11.07. 18:25

Segítsetek kérlek benneteket, mikor van Budapesten és kimondottan borderline csoport, és hol? köszönöm! Anikó

#25037 Cattivo hozzászólása: 2017.06.19. 01:17

Kedves Timo454!

Gondolom meg mindig szukseged van tanacsokra. :)
Altalaban a borderline nem mulik el csak ugy par honap alatt..
Egyet ertek ‘boldogbodrival’, de kiegeszitenem azzal, hogy egyreszt ez egy ordogi kor.
A borderlineos is ‘felgogja’, hogy a viselkedese abnormalis, ezert rogton a ‘levezeto’ magatartas utan kezdodik a frusztraciot okozo buntudat a viselkedese miatt. Legtobbszor ezert fordul maga ellen.
Az elviselhetetlen viselkedesenek egy oka van: gyuloli magat.
Azt tudtad, hogy ennek az oka a korai anya-gyerek kapcsolatban keresendo?
Valoszinuleg elutasito volt vele az anyukaja.
Szoval sajnos magamrol tudom, hogy nem mindig a patyolgatas segit..
Amikor mar az ember eler ebben a betegsegben egy szintet, nem segit a jo szo sem a torodes.
En nagyon kuzdottem magammal. Hogy ne legyek taho es kiallhatatlan. De csak az jott ki belolem.
Ezert sokszor azt kivantam, hogy ne vegyenek tudomast a problemamrol. Amikor a kornyezetem ugy tett, mintha normalis lennek, halas voltam es jobban igyekeztem az is maradni. Csinaltam hulyesegeket, de akkor is arra vilagitottak ra: nem tortent visszafordithatatlan vagy halal eset, mindent meg fogok tudni oldani okosan ezek utan is. Fontos volt szamomra, hogy megertettek a hibazasom okat de biztak bennem! Hogy nem kovetem el megint.
A leheto legrosszabb, ha az embert megfojtjak a bizalom hianyaval. Az csak titkolozasra sarkallja az embert.. Ami igy is van boven..
A gyogyszerek is sokat segitettek. Tompitani az indulataimat es racionalisan gondolkodni.
Belolem az elvesztestol valo felelem hozta ki a legrosszabbat. Nem erdekelt a “jon sokkal jobb” es a “nem erdemel meg teged” cimu duma, ha egyszer szerettem..
Nekem erre magamtol kellett rajojjek, sajnos.
Ha ugy latod, hogy akkor rosszabb a viselkedese, mikor sajnalod, akkor vegyel erot magadon es ne sajnald meg.
Tudom nehez es kockazatos. De nalam bejott.
En koppantam es felalltam.
Olvasd el Feldmar Andras, Szegyen es szeretet cimu konyvet. :) ha vevo ra, o is!
Remelem tudtam segiteni!

#25050 Timo454 hozzászólása: 2017.06.21. 13:33

Kedves Cattivo!

Köszönöm hozzászólásod!már ott tart a dolog,hogy kezd el rugaszkodni a valóságtól,teljes mértékben Iste és a sátán között von párhuzamot,gonosz szellem miatt rossz a kapcsolatunk,számára nagyon negatív helyzetben rohamja van(remegés,ájulás közeli állapot is kialakulhat).ránk nem akar hallgatni,ha mindenoké játsza a “felnőttet”,ha gond van mást hibáztat.ezt már nem bírjuk,bírom.azt tudom,hogy segíteni nem lehet neki,nem fogadja el a problémáját,de azt sehol nem hallom,hogy a környezete,mivel rá vagyunk kényszerülve a helyzezre még pár hónapig,hogyan védje meg magát.egy ideig tűr az ember,figyelembe veszi a problémáját,de van mikor elszakad a cérna.az az ember akinek bizalmat adtam,rengeteg szeretetet,számtalanszor kibálltam mellette a saját parommal szemben is,kihasznált,átvágott és ebből ő semmit sem érzékel.hogyan lehetne így mellette élni?

Féltem a jövőjét dlsajelát maga miatt.hogy el veszik,összeroppan a teendők alatt,ami a nyakába szakad.és a magán élete is jelenlegibállás szerint nem lesz valami felhőtlen.féltem,hogy nagyon rosszul fog járni:(és nem tehetek semmi,nem tehetünk semmit,mert lassan 18 éves és utána elköltözik,várja az elszakadást,hogy minél messzebb legyen tőlünk.bár mostanában mi is így érzünk felé.

Csak a harc,menni tovább,valahogy alakul.de ebbe nem szeretném ha a családom és én is bele roppanánk.

EN-ek
#24831 EN-ek hozzászólása: 2017.04.06. 09:48

NAMI a pája porbafingok?:) KIA zagyból lustakuttyák, HAsatokra süt… :P

és te hány éves csaj vagy, kedves “senyvedő rokon?” e-setleg szintén zenész? (ill. bodri v hasonLÓ) :)

DE h a eredeti kérdésedre is MEKKfeleljek:
1. égen van velük némi tapasztalatom: NAGGGYON ROSSZ!;)
2. SEHOGY

(3. nagyon szivesen)

#24832 Timo454 hozzászólása: 2017.04.06. 19:37

Hát kedves EN!
Nálznk kicsit összetetteb a helyzet.a korom úgy gondolom nem lényeges ilyen szitukban.de csípem a stílusod;)
És még1szer kössz!:)

EN-ek
#24833 EN-ek hozzászólása: 2017.04.07. 10:29

— Kédves Te! —

N v 1edül…
ÉN-t ugyanis – h úgymondgyam – mki imággya!:) még azis, a ki súújosan +átalkodott böszme-büszkeségű v nyuszi! FELsorolni is hosszú lenne, a rengeteg KIváló tulajdonságai okán. (úh most n is sorolom) Természesen a zé mindig yó LESik a szegény mbernek látni, h íme vannak még értelmes lények IS ebbena zagyilag totálisan Lsüjjett országban!! :)

Sóval köszcsi! ;)
(és HA bármiben, tsak egész nyugodtan)

#24834 Timo454 hozzászólása: 2017.04.07. 16:58

Köszike!

EN-ek
#24819 EN-ek hozzászólása: 2017.04.04. 08:35

Lveszett!!! :( +veszett!!!:@

#24823 Timo454 hozzászólása: 2017.04.04. 12:11

Szia!
Tessék??:)

boldogbordi
#24812 boldogbordi hozzászólása: 2017.04.03. 22:26

Engem az zavart a legjobban (17 évesen és bordin) hogy nem figyeltek rám,hogy nem vették komolyan az érzéseimet,hogy mindent el kellet viselnem jó arccal… És nem lehetek semmivel kapcsolatban negatív érzelmeim ,persze voltak… Az nekem tök jó lett volna,ha valaki azt mondja megértem a dühödet,fájdalmadat ,hogy ez nehéz neked.
Akkor talán nem folytom magamba és nem lett volna egykét drasztikus megnyilvánulása az érzelmeimnek,vagy nem lenne még a mai napig nehéz,hogy felismerjem,nevet adjak az érzelmeimnek
De azt is ki lehet fejezni,hogy megértem az indulataimat,de ez a helyzet nekem is nehéz szeretnék segíteni. Szóval a másik oldalról is én közlések.
A kérdés már tök,jó hogy valaki felteszi a kérdést,hogyan kell hozzájuk hozzá állni… Nekem az volt a legszörnyűbb,hogy bedugtak a gyerekpszichiátria,hogy majd megjavítanak. De senki nem állt hozzám sehogy,csak hogy én nem vagyok a nem normális. Senki nem tette fel a kérdést,hogyan álljon hozzám szóval ez nagyon jó,hogy ez a kérdés felltetd.
A keretek is biztonságot jelentek annak kifejezése,hogy itt leszek melledet,ha elküldsz a jó büdüs francba akkor is vissza jöhetsz megbeszéljük. Van a bordikban egy ősbizalmatlanság egy örökös bizonytalanság szorongás,hogy a másik megbüntet,nem szeret eldob. És úristen most akkor nem értem,hogyan és kéne közeledni,hol vannak a határok,vagy hogyan tudjam meg ezeket ( és akkor bumm szélsőségek) De fontos tudni emögött hatalmas a szorongás a bűntudat.
Világos kereteket,határokat érdemes megfogalmazni,ami biztonság érzeted ad.
Másrészt,terelgetni a gyógyulása felé…
Na persze azt se,hagyuk figyelmen kivül,hogy 17 éves lány. AKi bordi ide vagy oda feszegeti a határokat,na nááá éppen most alkotja meg a sajátjait. ;) Csak ha bordi vagy ez azért olyan nagyon nehéz mert a határaid homályosabbak,nem vagy tisztában velük,mert nem tanultad meg,képlékeny az egész. ÉS mert érzékeny vagy és néha az érzelmek letarolnak ez csak még képlékenyebb. Szóval 17 éves lét a négyzeten. Sokszor úgy fogalmaztam meg,hogy bordiként minden érzelmet megéllek csak a négyzeten vagy a köbön mint az átlag ember. Idővel rájöttem,hogy ez nem baj sőt. Csak meg kellet tanulnom ezzel a többszörösére emelt érzékenységgel együtt élni.

A másik meg,ha vannak önsértései falci stb,vagy nagymenéyisü szerhasználatai vagy valami. Akkor ezen nem kell kiakadni,bűnteni lecseszni tiltani. Mit tudom én. Az csak rosszabb. Hanem akkor is el kell ismerni,hogy valami nagyon nagy,és nagyon sok és nagyon nehéz valami játszodik le benne,amit nem tudod máshogy kifejenzi,hogy aggódsz és szeretnéd ha máshogy és kitudná fejezni,hogy beszéljen róla. Mit akart ezzel kifejzni mit jelent ez számára. Ha barátok voltatok,akkor nyilván ez az egész nagyon fontos neked és neki is. Ez tök jó alap,hogy meséljen magáról egyszerűen arról,hogy ő hogyan van.

Hát lehet a párom többet tudna arról mesélni hogyan találta meg hozzám a használati utasítást én csak azt tudom leírni,amire nekem lett volna és van szükségem…
Remélem segítettem ezzel nektek

#24822 Timo454 hozzászólása: 2017.04.04. 12:10

Szia!
Nagyon köszönöm a segítséged!:)Hát,nem egyszerű,hiszen mikor a pozitív dolgokatvis megkapta(ami nem esett nehezemre,ezt többször a fejemhez vágta)akkor is negatívan nyílvánult meg,ha esélye volt.nemtudom azokon kívűl amit említettél mit tehetnék még,az erőm elfigyott.és ő sem áll már pozitívan hozzám.csak azt látja,gondolja bántani szeretném.ez persze nincs így.nem látom az alagút végét.igazából már csak a jövője miatt aggódom,a kapcsolatai miatt,főleg pár kapcsolat.remélem jobb lesz neki később.

boldogbordi
#24828 boldogbordi hozzászólása: 2017.04.04. 22:58

azt láttom agòdsz èrte ,de te magad ès kimerült vagy fáradt,ès az alagùt vègèt se látod. Hiszen ez nagyon nehèz ès megterhelő,hogy minden lèlegzet vèdetteledre támadás is elutasìtás a válasz. Ami nem ròlad az szòl,hanem a sok-sok èrzelmi viharnak a fájdalommak,a vesztesègeknek ami benne van lehet ő maga se èrti….
DE!!!
Az fontos,hogy te is jòl lègy !! Hogy ne betegedj meg ebben a kapcsolatban!
Te magad is kèrhetsz ebben a helyzetben segìtsèget ! Magad számára,hiszen neked is nehèz!
Kèrlek fontold meg ezt!
Kitartást
Jah EN-nel nem kell törödni van egy stìlusa :)

EN-ek
#24829 EN-ek hozzászólása: 2017.04.05. 08:30

nekem legalább VAN ojan… ;)

#24830 Timo454 hozzászólása: 2017.04.05. 13:00

Hali!
Nagyon köszönöm!:)

#25051 Timo454 hozzászólása: 2017.06.21. 13:37

Köszi boldogbordi!
Alakul a helyzet,bár egyre rosszabb és semmit sem tudunk tenni.hogy mondjam el egy bordelinésnek,hogybő ilyen,és meg is értse,felfogja.nem hajlandó még a oroblémát sem felismerni.
nemtudom mi lesz,igyekszem emberileg a lehető legtöbbet megtenni és újúlt erővel tovább menni az úton:)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close