Borderline

Téma címkék:
2019.01.31. 13:28

Üdv annak aki olvassa! Szeretnek bemutatkozni en Nikolett vagyok 24 éves. A barátom 28 éves borderline ban szenved 18 eves kora ota, de nem ugy mint a tobbiek. Valahogyan megprobalta iranyitani önmagát. Az ő szemelyisege nagyon erős, okos ember talpraesett igaz ő nem igy latja… Sokféle keppen probalta legyőzni ezt a betegséget önmagát ami benne lakozik. Vannak nehez, nagyon nehez napok de jok nincsenek sajnos. Annyira felnezek ra mert rettenetesen jol tudja sokszor leplezni. Sokszor latom jo kedvünek, de szerinte ez csak a látszat, belül szenved. Nagyon… Szóval mostanaban rosszabbodott. Nagyon rosszul alszik a teste amikor alomba merül rangatozni kezd, hirtelen nagyokat sokszor megijedek vagy felkelek ra en is… Par napja eszrevette magan hogy nagyon faradt folyamatosan. Minden nehezere esik meg a vezetes is fárasztó a számára. Emelett pedig elfogja az ongyilkos érzet erősen, sokszor emliti, hogy a tudata kezd elveszni es nagyon nehez neki gondolkodni! Nagyon szeretem őt. Nem vagyunk régóta együtt az elejen minden elmondott nekem a betegségéről es en igy is akartam őt. Egyszerűen ereztem hogy nekem ő az igazi. Szoval arra szeretnek valaszt kapni hogy hogyan tudnek neki segiteni? Ilyenkor amikor ongyilkossag fordul meg a fejeben mi a helyes. Felek hogy valamit rosszul csinalok vagy mondok es o nagyon erzekeny. Barmilyen valaszt megkoszonok. Csak segitsenek nekem valamivel. Köszönöm szépen előre.

#27963 anton hozzászólása: 2019.02.05. 18:36

Mit tehetsz a hozzátartozódért vagy szerettedért, aki borderline (érzelmileg labilis személyiség) zavarral küzd?
https://www.bura.hu/szakmai-informaciok/mit-tehetsz-a-hozzatarto

#27956 anton hozzászólása: 2019.02.05. 00:58

Szia Nikolett!

A barátod pontosan mit tesz azért, hogy megküzdjön a borderline problémájával? Jár vagy járt már terápiára? Tervezi, hogy segítséget kér? Vagy úgy gondolja, hogy önerőből képes lesz érzelmileg stabilizálni magát? (A romló állapotából valószínűleg te is tudod, hogy nem.) Alvás közbeni izomrángások, fáradékonyság: ezek nem tipikus borderline-os tünetek. Lehet, hogy van más problémája is, amiről esetleg nem tudsz? Szed valamilyen gyógyszert? Drogot?

Érdemes minél alaposabban utánaolvasnod a személyiségzavarnak. A neten sok hasznos cikket találsz, de vannak könyvek is, amelyek kifejezetten a borderline-osok partnereinek, hozzátartozóinak szólnak, például Manuela Rösel: Ha fáj szeretni és Ha még mindig fáj szeretni című könyve is ilyen, ezeket csak ajánlani tudom.

A legfontosabb, hogy tisztában legyél azzal, hogy nem a te feladatod, hogy megmentsd és kigyógyítsd a bajából a barátodat. Sőt el kell fogadnod, hogy te erre nem vagy képes. Ez biztosan nehéz feladat, mert valószínűleg pont az ellenkezőjét szeretnéd hinni, hiszen minden vágyad, hogy segíthess rajta. Mégis tudnod kell, hogy neki alapvetően pszichológus szakemberre, terápiára van szüksége, és talán gyógyszerre is. Ezt saját magának kell belátnia, és ha képes erre, te támogathatod abban, hogy segítséget kérjen.

Tartsd észben, hogy nem te vagy az oka, ha a barátod érzelmi hullámvölgybe kerül, nem tudod kezelni, kontrollálni a szélsőséges érzelmi állapotait, és nem tudod őt meggyógyítani.

Egy borderline problémával küzdő emberrel hosszú ideig szoros kapcsolatban lenni általában nagyon megterhelő. Sose feledkezz meg a magad testi-lelki egészségéről! Ha ott tartasz, hogy csupa stressz vagy és lassan felőrlődsz, ha kezded szem elől téveszteni a saját céljaid, mert már az egész életed a borderline barátod körül forog, ha úgy érzed, hogy a kapcsolatotoktól lényegesen kevesebbet kapsz, mint amennyit beleadsz, akkor rossz hírem van: ettől bizony durván ki lehet készülni, ahogy azt már sokan megtapasztalták(/-tuk). Szóval a hullámvasútról igenis le szabad (és van, hogy le kell) szállni.

#27947 Viktor27 hozzászólása: 2019.01.31. 23:03

Szia, épp most regisztráltam, 27 éves vagyok (férfi)körülbelül hasonló tüneteim vannak 19-20 éves korom óta,bár az én állapotom nem diagnosztizált orvosok által, viszont az évek alatt megtanultam kezelni naggyábol, és azt tanácsolom, hogy olyankor amikor ezek a dolgok feljönnek benne, elő térbe kell hozni azt ami pozitív, emlékeztetni kell arra hogy mi mindent elért, és hogy nagyon erős ki fog lábalni belőle, és hogy nagyon sok jó dolog van előtte még. Vár rá rengeteg dolog veled közösen. És tudasd vele mennyire szereted. Ezeket tudom én tanácsolni, mint viszont szenvedő, de nekem nagyon sokszor segít a saját magam pozitiv megvilágitása. Bármi kérdés van nyugodtan írj itt.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

Precognox

Close
Close