Kezelés kezdete – örülnék ha meg tudnám osztani velekivel

2019.06.27. 09:26

Sziasztok!

Ma kezdem a Hepa c kezelésemet Zepatiert kaptam, viszont depressziós vagyok komoly alvászavarokkal és a meglévő gyógyszereim 80%-át el kell hagynom. Nagyon félek, mert attól tartok hogy ameddig a hepatitiszből kigyógyulok a másik betegségem felerősödik. Van rá összesen 1-2 hetem és tartok az elvonási tünetektől és az alvászavartól. Ha valakinek volt vagy van hasonló problémája jó lenne beszélgetni, biztosan sokat segítene most nekem ezen nehéz időszakon!

Holdsugar
#29075 Holdsugar hozzászólása: 2020.02.01. 19:18

Kedves Lotus!
Hogyan alakult az életed és a közérzeted a kezelés után? Volt azóta vírusszámlálás? Meggyógyultál?
Üdv,
Napsugár

Holdsugar
#28761 Holdsugar hozzászólása: 2019.09.11. 21:20

Szia!
Voltam éves kontrollon. Orvosom azt mondta, h sorrakerülés esetén telefonon hívja majd a pszichiáterem, szükség esetén 2-3 hónappal eltolható a kezelés kezdete, így lesz előtte idő le vagy átállítani a gyszert. Az egyik gyszerem ütközik.
Addig bármit szedhetek, amit bír a májam. Hasi UH évente, labor 3 havonta vagy gyakrabban szükséges. Ha nagyon megemelkednek az értékek, gyszert kell váltani.
Most laboreredményre várok, remélem elfpgadható lesz az érték és nem indokol gyszerváltást.
Frontint sikerült elhagyni, az ütközőt kellett emelni + továbbra is szedem a Mirtazapint.

Lotus13
#28762 Lotus13 hozzászólása: 2019.09.12. 05:46

Szia!
Gondolom megnyugodtál, jó hogy ezt meg tudtad beszélni a dokival. Hogy vagy? Alvás megy már? Közérzeted?
Nálam minden a régi, még 7 nap és vége a kezelésnek, remélem megszabadulok a vírusoktól… Most nagyon keresek munkát, voltam 1 állásinterjun de sajnos elég kevés a pénz és sok a munka. Elég stresszes ez az időszak most nekem. Nehezen telnek a napok és a hangulatom is nagyon ingadozó :(((.

Holdsugar
#28763 Holdsugar hozzászólása: 2019.09.12. 11:04

Drukkolok, h mielőbb találj jó állást! Tudok aludni, inkább az a baj, h túl sokat alszok, pontosabban aludnék, ha lenne időm. Emiatt az altatót már nem szedem, csak az emelt Tegretolt és a fél szem Mirtazapint.
Laboreredményem kész, a gyszer láthatóan viszi fel a GGT-t, ami gyszermentesen v csak Frontint szedve normál értékű. A többi érték is magas, de nem rosszabb a szokásosnál. Remélem ez nem indokolja az elhagyását.

Holdsugar
#28742 Holdsugar hozzászólása: 2019.09.04. 17:21

A Frontint leállítottam, de újabb kevert szakasz indult és a megvonási tünetek is erősek voltak. A Tegretolt emelni kell (ez ütközik a vírusellenes gyszerrel), kaptam mellé 7,5 mg Mirtazapint (ez álmosító mellékhatásu antidepi) és 1 hónapig (míg a másik 2 gyszer hatása kialakul) altatót is szedhetek.
Orvosom is aggódik a Tegretol leállítása miatt, azt kérdezi, h hány hetes lesz a kezelés, azt mondta h ha akut szakaszban kerülök sorra problémás lesz leállítani…és hónapokat kibírni mániával v kevert szakaszban.
Abban reménykedett, h lassan már lehet szüneteltetni a Tegretolt, de a szedése mellett lett újra enyhe mániás tünetem, eléggé rövid idő alatt.
2 hét múlva kell kontrollra mennem.

Lotus13
#28744 Lotus13 hozzászólása: 2019.09.05. 08:39

Szia!
Mirtazapint én is szedtem egy rövid ideig, de nekem nem vált be.Nagyon sajnálom h nem vagy jól, együtt érzek veled! Még mindig sokat mozogsz? Munka hogy megy? Tanulás? Remélem hatnak majd a gyógyszerek és akkor jobban leszel.
Kitartást kívánok Neked!

Holdsugar
#28747 Holdsugar hozzászólása: 2019.09.05. 16:28

A Frontin csökkentés miatt fizikailag is rosszul voltam, 1 hétig szüneteltettem a mozgast, de ma újra kezdem.Szabin voltam, a heten már dolgozok. Az megy, du/este nehéz, nagyon álmos vagyok. Tanulás nem megy a gondolatrohanás miatt. De ez még mindig jobb, mint a kevert szakasz + megvonasi tünetek elviselése. Szerencsére át tudom aludni az éjszakát, a gyszerek hízlalnak (sovány vagyok). Altatót felezni fogom, az is elég most. Sztem még 1 hét és a megvonási tünetek teljesen lecsengenek és akkor már jobb lesz.

Holdsugar
#28675 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.30. 09:17

Szia!
Mesélj majd, ha lesz fejlemény! Pl pszichológusnál, új orvosnál.
Tegnap tovább csökkentettem a Frontint. Most nagyjából jól vagyok, mhelyen sem várható nagy hajtás a héten, emiatt gondoltam arra, h csökkentéshez ideális az időpont. 0,25 mg-re levittem az adagot. Este relaxálok és/vagy nyújtómeditációt csinálok.
Üdv,
Hodsugár

Lotus13
#28720 Lotus13 hozzászólása: 2019.08.24. 08:59

Szia Holdsugár!
Már elég rég írtam, de most itt vagyok :)
Elég jól alszom, a gyógyszereim még mindig este 0,5 frontin és 25 mg. Quetiapine. Napközben viszont elég frusztrált vagyok mostanában mert nem találok állást. Nagyon rossz itthon lenni ilyen sokáig….
A kezelésemnél a hajhullás ami nagyon zavar, ez az utolsó hónapom. Már csak márciusban kell mennem.
Te hogy vagy?
Üdv. Lotus

Holdsugar
#28723 Holdsugar hozzászólása: 2019.08.27. 05:11

Szia!
Örülök, hogy az alvásod rendben van és drukkolok, h mielőbb találj állást! Mennyire hullok? Foltokban látszik a fejbőr? Vagy sok hajszál marad a fésűn, kádban, ruhán?
Tarts ki, nemsok vsn hátra!
A Frontint sikerült 0,25 mg-re levinnem, amikor jobban lettem megkíséreltem az elhagyást. Már nem szedem, de még erősek a megvonási tünetek. 5-6 óra alvás után felébredek, nem tudok visszaaludni csak nappal, de erre csak hétvégén van lehetőségem, ha otthon töltöm. Nekem ez nagyon kevés, napközben leragad a szemem. Remélem, h idővel javulni fog.
Orvosom még szabin, jövő héttől dolgozik, de még ip-t is kell kérni, nem tudom, h mikor tud fogadni.
Relaxálok, meditálok és heti 3-4x mozgok.
Jársz még a pszichológushoz?
Üdv,
Holdsugár

Lotus13
#28724 Lotus13 hozzászólása: 2019.08.27. 06:30

Szia!
Ezek szerint megszabadultál a frontintól? Ez biztos nehéz időszak most neked, sok kitartásra van szükséged, remélem idővel rendeződik az alvásod! Jó hogy van energiád ilyen sokat mozogni! Mit szedsz még?
Nálam a hajhullás annyira hullik h sok hajszál van a fésűn, ruhámon, szerencsére nem foltokban hullik. Köszönöm a biztatást, csak 3 hetem van a kezelésből és befejeztem! Már csak állást kell találnom és talán révbe érek egy időre. Később szeretnék csökkenteni a frontinból vagy elhagyni a quetiapinet mert az nem tesz jót a májamnak.
Most szüneteltetem a pszichológust mert állást keresek és már így is le kellett mondanom 1-2 időpontot. Nekem is kellene mozognom, jógázni de nehezen veszem rá magamat….
Üdv.
Lotus

Holdsugar
#28725 Holdsugar hozzászólása: 2019.08.27. 10:01

Most csak Tegretolt szedek. A Frontin és a Seroquel esetleges későbbi elhagyását orvos javasolta a májad miatt? Vagy neked jutott eszedbe, h jobb lenne megkímélni?

Lotus13
#28726 Lotus13 hozzászólása: 2019.08.27. 10:22

Én gondoltam így, talán ha rendben lesz az életem nem lesz már szükségem gyógyszerekre. Májamnak is jót tenne, nekem is talán. Memóriám is jobb lenne gyógyszerek nélkül.

Holdsugar
#28731 Holdsugar hozzászólása: 2019.08.29. 08:01

Igen, könnyen elképzelhető, h könnyebb időszakban kevesebb gyszer is elég. Vagy nem szükséges. Erre még nagyobb az esély, ha találsz más feszültséglevezető módszert. Mindenkinek más segít. Nekem a relax + meditáció + mozgas együtt vált be.
Drukkolok, h így legyen!
Az utolsó 0,25 mg elhagyásával nagyon küzdök. Olyan rosszul lettem (gondolatrohanás + fizikai tünetek), h 1 hét után újra vettem be. Ettől sem rendeződött az állapotom. Negyed szem Olanzapint + dupla adag Tegretolt szedek 2 napja. Ez stabilizált.
Szabin vagyok. Az első éjszakát és nappalt 5 részletben átaludtam gyszer nélkül. Du 4-kor keltem fel. Nagyon ki vtam merülve a hetekig tartó csökkentéstől ill a kevés alvástól. A második nap is így telt, igaz ez betudható a szedáló/álmosító gyszereknek. Remélem már ma vagy pár napon belül vissza tudok állni a szokásos adag Tegretolra és Olanzapin sem fog kelleni. A mai napot ébren szeretném tölteni.

Holdsugar
#28659 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.26. 08:55

Igen, nagyon tartok a visszaeséstől. Több alkalommal adagoltam túl gyógyszert és egyszer majdnem kiugrottam a kilencedikről egy gyszerleállításnál. Pontosabban csökkentésnél. Ennyit nem ér a hcv kezelése, inkabb visszautasítanám, ha a pszich gyszer leállítástól rossz állapotba kerülök.
Sajnos csak a ter. illetékes kórházba fekhetek be, ott hepatológus nem dolgozik.
Igen, az a furcsa nekem is, h azon az oldalon a Frontinnál nem jelez ütközést, Quetiapinnél én azt hámoztam ki, h a vírusra adott gyszer modosíthatja a Quetiapin vérszintjét, emiatt fokozott ellenőrzés szükséges.
Sajnos Tegretolnál más a gond, a Tegretol a vírusra adott gyszer kiürülését fokozza, vérszintjét csökkenti, emiatt a kezelés válhat hatástalanná. Itt egyértelmű ütközest jelez ill a gyszer tájékoztatón is az áll, h Tegretol (carbamazepin) nem szedhető. Ez komoly gond.
Arra gondoltam, h megkérem a pszichiátert, h írásban kérdezzen rá, hogy:
1. a gyszereim sorra kerülés esetén szedhetőek-e?
2. ha valamelyik nem, akkor mit lehet szedni helyette? sorolja fel a pszichiáter, h mi jöhet számításba, konkrétan ezekre kérdezzen rá.
3. mennyi idő van leállítasra/átállításra?
Jó lenne ha tudná a hepatológus, h az átállítás időigényes is lehet.
Ha sorra kerülök először telón hívnak, időpontot későbbre adnak. A kettő között hetek is eltelhetnek. Ezt az időt már átállítással lehet tölteni, így plusz időt lehet nyerni, ha pontosan tudjuk, h mit lehet szedni és mit nem.
A pontosan tudjuk alatt nem azt értem, h én bogaraszok a neten…
Az más kérdés, ha jó állapotban, általam tolerálható ütemven hagyom el a Tegretolt vagy a Frontint és egészen addig nem szedem, amíg jól vagy elfogadható állapotban vagyok. Addig és nem tovább.

Holdsugar
#28638 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.22. 22:08

Csak azt nem tudom, h ha akut szakaszban, Tegretollal félig elnyomott tünettel kerülök egyszer sorra, akkor mi lesz? Úgy hogy hagyok el bármit? Vagy hogyan állítanak át? Vagy mire? En nem szimplán szarul voltam, az öngyilkossag hatarán kezdtek el hangstabbal + antipszichóval kezelni. Valaszthattam gyógyszert, adagot is én határoztam meg a mellekhatás és hatás függvényében. Ekkor már feltételes beutalóm volt kórházba.

Holdsugar
#28642 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.23. 07:38

Folyt:
Szerintem szerdán mondd el a hepatológusnak, hogy a gyszerek csökkentése a tüneteid felerősödését okozta, most sem vagy tünetmentes. Szerintem kérdezz rá, hogy szükséges-e tovább csökkenteni ill arra is, hogy ha a kezelés ideje alatt romlik az állapotod, akkor van-e vmi gyszer, amit szedhetsz. Ugyanis ez akár javulhat is, és remélem így lesz, de akár rosszabb is lehet. Szval szerintem vmi vészforgatókönyv fontos lenne. Ha gond van, sokat kell rá várni, jobb előre tudni, hogy ilyenkor mit lehet szedni .
Az új pszichiátert sikerült elérni?
Pszichológusnál van fejlemény?

Lotus13
#28652 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.24. 17:25

Pszichiáter, pszichológus szabin vannak. Ilyen szinten magamra maradtam augusztus 1-ig.
Voltam ma hepatológusnál, azt mondta h a frontint lehetne emelni mert nem szedek sokat belőle, de a quetiapint nem ismeri és tudja milyen hatással lehet a kezelésre. Konzultálni kellett volna egy pszichiáterrel, de ilyesmivel úgy látszik nem foglalkoznak….Szerencsére most jobban vagyok. Remélem így is marad mert nincsen más út…
Te hogy vagy?

Holdsugar
#28655 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.24. 19:17

Hát ezt nem is értem. Amikor 1 mg-t szedtél csökkentést javasolt, most azt mondja h a csökkentett adagot lehet emelni. A másikból megelégedett a felezéssel vagy teljesen szeretné elhagyatni? Igen, nagyon magadra hagytak épp a kezelés alatt. Ilyen alapon engem is hiába állítanának át más gyszerre, ha nem ismeri és nem tudja milyen hatással lehet. De vajon azt tudni fogja esetemben, hogy a kezeletlen állapot mivel járhat?
Dokim szabin, de mailben tudtunk egyeztetni. Terapom 3 hét szabira megy, de kapok PÓTterapot addig.
Mondtam, h az Olanzapint elhagytam, Frontint 0,5 mg-re vittem le, Tegretolt szererném emelni mert félek a visszaeséstől. Emelésről lebeszélt, mondván jól vagyok. Majd ha rosszul leszek, akkor kell lépni.
Szerinte az sem biztos, h a Tegretol elhagyására rosszul reagál a szervezetem, nálam semmi nem tankönyvi módon zajlik.
Azon is gondolkodok, h sorra kerülésnél kórházi átállítás lenne jó, de onnan lehet nem engednének ki kontrollra vagy olyan gyszert erőltetnek rám, ami ütközik a kezeléssel…

Lotus13
#28658 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.26. 05:50

Szia!
A csökkentett Quetiapin adag maradhat, nem mondta h hagyjam el. Egyébként lányom megnézte a linket amit küldtél angol nyelven és igazából nem ütközik a kezeléssel egyik gyógyszerem sem. Ráadásul a legkisebb adagot szedem jelenleg. Frontint majd én is szeretném elhagyni idővel.
Szerintem a kórház csak akkor jó ötlet ha ott fekszel be ahol a hepatológus is rendel.
Biztosan nagyon félsz a betegségedtől, a tünetektől meg minden ami vele jár, ez érthető, de ha jobban vagy lehet egy időre tényleg csökkenteni kellene gyógyszer adagokat ahogyan a pszichiátered mondta.

Lotus13
#28643 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.23. 07:42

Reméljük hogy nem így lesz, próbálj meg reménykedni hogy akkor fogod megkapni amikor a betegséged jobbik szakaszában vagy. Tudom, nehéz amikor ilyen félelmeid vannak, de mondogasd magadnak h menni fog! Győzd meg magad és hidd el sikerülni fog! Az élet kiszámíthatatlan, nem csak rossz dolgok történnek. Miért ne lenne neked is egy kis szerencséd? Nekem is nehéz volt az elején, de most úgy érzem hogy menni fog még ez a 2 hónap. Szerencsére ma is 6 órát aludtam egyben, lassan de biztosan rendben leszek.

Holdsugar
#28646 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.23. 16:29

Igazad van, az is lehet, hogy nem kevert szakaszban kerülök sorra és Tegrerol nélkül is jól leszek. De jó lenne B terv is, hisz ez nem biztos. Orvosom azt is felvetette, h talán Lamolepet be lehetne állitani. Ennek akut (fennálló tünetek mellett) szakaszban nincs igazolt hatékonysága mániára v kevert szakaszra, de tünetmenentesen beállítva visszaesést megelőzheti. Szval ezt nem ér rá akkor elkezdeni, amikor Tegretol nélkül rosszul vagyok. Sosem szedtem, nem tudom hogyan hatna és azt sem hogy okozna-e zavaró mellékhatást. Az átállitás lutri. Ráadásul nem tudom, h idén, jövőre vagy még később kerülök sorra. Addig nem mindegy hogy hatásos es kevés meĺlékhatással járó gyógyszert szedek vagy olyat erőltetek, amivel dolgozni sem tudok.
Nyáron szabin van az orvosom, szeptemberben az októberi vizsgák miatt nem merem átállítani. Közben az is lehet, h sorra kerülök. Tegretolt semmikepp nem szedhetek mellé mert a HCV-re szedett gyszer vérszintjét és ezzel a hatékonyságát csökkenti. Az sem lenne jó, ha visszaeses miatt kellene a hepatitos kezeléssel leállni és visszaállitani a Tegretolt. Öngyolkossági késztetéssel indokolt lenne ez a lépes.

Holdsugar
#28627 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.21. 09:07

Szia!
Hogy vagy? Hepászhoz mikor mész?
Mióta (kb 1 hete) elhagytam az Olanzapint, jobban vagyok. Több az energiám és nem vagyok annyira álmos. Frontint 0,5 mg-re emeltem. Csak este szedem. Majd később próbálom tovább csökkenteni. Sajnos napközben van szorongásom, ezt olanzapin sem szűntette meg.

Lotus13
#28628 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.22. 06:02

Szia!
2 napja kicsit jobban alszom 5-6 órákat egyben. Szerdán megyek hepászhoz. Szerinted vesznek vért 1 hónap kezelés után?
Sok dolgom volt a hétvégén, végre beköltöztünk a teljes házba :) Még a szigetelés van csak hátra és aztán remélem 4 hónap után élvezhetem a házamat.
Örülök hogy jobban vagy! Talán majd ha már nem jársz suliba és nem leszel ennyire leterhelt könnyebbek lesznek a nappalok is.

Holdsugar
#28636 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.22. 15:53

Vírusszámlálás biztos, h nem lesz még. Általános labort nem tudom, h csináltat-e az orvosod. Ezt lehet azok tudnák jobban, akiket már kezeltek.
Drukkolok, h mielőbb beköltözhess. A pozitív változások (nem a hcv pozitivitás ) az alvásodra is jó hatással lehetnek.
Mailben elértem az orvosomat. Leokézta az olanzapin elhagyást és a Tegretol emelést. Tegretolt még nem emeltem, de lehet, h jobb lenne megpróbálni, hátha a Frontint könnyebb lenne csökkenteni.
Rákérdeztem az antidepire is. A szorongásra elvileg jó lenne, de félek, h a mániát előhozza/erősíti. Ő is azt írta, h a mániát fokozhatja. Ezt nem merem megkockáztatni.
Szerencsére suliba (tanítasra) már nem kell járnom, csak vizsgáim lesznek. Én is remélem, h az őszi sikerül és akkor fellélegezhetek. A nyelvvizsga nem olyan sürgős.

Holdsugar
#28603 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.17. 18:32

Megértem, h ez most nehéz. Próbálj arra gondolni, hogy a kezelés kiűzi a vírusokat és ezt a gyszeres küzdelmet nem munka mellett kell kibírnod. Addig adj esélyt a terápianak, sokszor az is sokat segíthet és ez gyökeres megoldást jelent, nem a tünetek elnyomását.
Kezelés után, ha nem vahy jól, újra tudod szedni a gyszert, addig kell kitartani.
Igen, segít, de soxor még így is nehéz. Raadásul olyan tüneteim is vannak, amiket terápiával nem lehet kezelni. Eléggé le vagyok terhelve (2 mhely, suli) és tünetekkel nehéz egészségesekhez hasonló teljesítményt nyújtani.

Lotus13
#28604 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.17. 19:55

Igazad van, csak pozitívan szokták mondani!
Erős csaj lehetsz h ennyi mindent tudsz csinálni! Mennyi van még a suliból?

Holdsugar
#28605 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.17. 22:16

Mindkettőnél már csak vizsgázni kell, tanításra már nem kell járnom. Az egyikhez (diploma) “csak” nyelvvizsga kell, ehhez még sokat kell tanulni. A másik OKJ-s. 3-ból 2 részt teljesítettem, bizonyítványt is megkaptam. A 3-ból ősszel szeretnék vizsgázni.

Holdsugar
#28595 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.16. 20:04

Sztem ez megvonási tünet, átmeneti. Nekem is szokott ilyen lenni. A hajhullást nem tudom, h mi okozza.

Igen, ez még a hatása. Remélem holnap már fittebb leszek. Ma voltam terápián. Mondtam terapnak, h elhagytam az Olanzapint, Tegretolt próbálom emelni és úgy szedem a Frontint ahogy jó, ha máshogy nem megy, nappal is. Mondtam, h félek attól, h dokinénimtől kikapok. Azt mondta, h ne féljek, majd megvéd. Az orvosom is annak fog örülni, ha jól vagyok és tudok dolgozni.

Holdsugar
#28596 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.16. 20:10

Folyt: nagyon egyedi eset vagyok. Skizoaffektív zavarral voltam évekig gyógyszermentes ill alkalmi Frobtinszedő. Antipszichotikumot tartósan szoktak adni a betegnek, nem morzsányit. Én 6 évig azt sem szedtem, most is csak szorongásoldáshoz elegendő adagot, halura ez kevés. A bipolos tünetre is csak mini adag hangstabot szedek. Nem csoda, h fél a protokoll szerinti kezeléstől eltérni…terap is féltett eleinte. Sőt, mind2-en értetlenek voltak, nem értették h eddig más dokik miért nem kezeltek…

Lotus13
#28597 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.16. 21:24

Mióta jársz terápiára? Pszichoterápia?
Nekem is el kellene kezdenem, de a pszichológusom eddig csak beszéltet. Pár hete kezdtem járni mert úgy éreztem ki vagyok borulva. Tavasszal költöztünk és felújítunk, nagyon elcsúsztunk anyagilag is ráadásul most nincsen munkám. Ez is nagyon zavar mert még eddig soha nem voltam munkanélküli. Az egész nyarunk erre megy majd rá. Stresszes időszak ez most nekem!

Holdsugar
#28598 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.17. 06:47

Kisebb nagyob megszakítással 1,5 éve járok hozzá. Mit értesz a beszéltetés alatt? Még az állapotodat méri fel vagy már próbál vmi segítséget nyújtani? Van vmilyen javaslata?
Próbálsz másik mhelyet keresni? Nehéz lehet ez az időszak,, a bizonytalanság senkinek nem tesz jót. Vagy szeretnéd megvárni a kezelés végét?
Elhiszem, hogy nehéz ez a gyszercsökkentés, de legalább átmeneti a gondod. Ráadásul addig a vírusirtás megtörténik és egy gonddal kevesebb lesz.
Én már 2016 óta várok kezelésre, de sajnos a 3-as genotípusú vírusra még nincs elérhető interferonmentes gyógyszer.

Lotus13
#28599 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.17. 07:27

Teszteket töltöttem ki kézzel írott kb. 100-at és számítógépesen is 565-öt. kb. 3 órán keresztül hogy felmérjék a jelenlegi állapotomat. Utána voltam kb. 5 ször csak magamról beszéltem, problémáimról, ami ilyenkor szokás, de még nem kezdtünk el terápiát. Mondott egy két dolgot de semmi különös eddig. Valószínűleg valamilyen kognitív terápia lesz.

Ami a munkát illeti, úgy látom meg kellene várni a kezelés végét, mert ilyen rossz alvás mellett nem hiszem h tudok egy új helyen dolgozni.Nem ez volt a terv, de most ezt látom jónak. Ma este is alig tudtam elaludni, kezdenek előjönni azok az idők amiért gyógyszer kellett….akkor sem tudtam elaludni….valószínűleg nagyon kicsi adag a 25 mg. quetiapin. De most majd legalább kiderül hol tartok.
Neked segít a terápia?

Holdsugar
#28585 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.15. 17:12

Amit részleteztem az agitalt v kevert szakasz, azaz a depressziós és mániás tünetek együtt vannak jelen.
Hangulatingadozásom nincs. A napi v napszaki ingadozás nem jellemző bipolra. Ott hetekig, töbnyire hónapokig tart a depressziós, a kevert és a (hipo)mániás szakasz is, amit tünetmentes szakaszok válthatnak fel. A hipomániás és a mániás szakaszban mindig nagyon sok energiája van a betegnek, alvásszükséglete is kicsi. Túlzott jókedv, eufória, gátlástalanság is gyakori.
Amit leírtál aź depresszióra jellemző.

Lotus13
#28588 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.15. 19:25

Akkor ezek szerint depresszió, ez is elég nekem…valahol olvastam h a hepatitisz C hatással van a depresszióra. Lehet ha kigyógyulok a hepából jobban lesz az idegrendszerem is!

Lotus13
#28589 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.15. 19:27

Viszont akkor nem értem miért kapom a quetiapinet, nem antidepi…az alvásomra viszont jó.

Holdsugar
#28590 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.16. 02:13

A Quetiapint nagyobb adagban (200-800 mg) bipolra, skizofréniára vagy más hallucinációcal vagy téveszmével járó betegségre szokták felírni.
Mivel jól csökkenti a szorongást, álmosít és hangulatjavító hatása is van így alvászavarra, szorongásos betegségre, depresszióra is gyakran felírják, általában kis vagy közepes (25-300) adagban.
Személyiségzavarra is fel szokták írni, ott előfordulhatnak szélsőséges hangulatingadozások (pl dühkitörés) ezt is lefogja.
Sok orvos nem szívesen ad alvászavarra altatót v nyugtatót, pláne ha kis adag nem hat. A hatása gyengülhet, ilyen esetben egyre nagyobb adag válhat szükségessé, de égig nem lehet emelni az adagokat. Inkább ad mellé mást. Olyan orvos is van, aki hosszú távú nyugtató v altató szedést nem enged, olyan is aki ezt nem ellenzi. Ilyen esetben, ha antidepresszáns nem hat, antipszichotikum jöhet számításba.

Nekem alváshoz nyugtató + altató jobb volt. Nem altattak túl, könnyen felkeltem, másnap nem voltam álmos. Olyan altatót szedtem, aminek rövid a hatóideje.
Az antipszichotikimokkal épp az a bajom, h az álmosság, szedáció másnapra átnyúlik.

Quetiapint is próbálhattam volna újra szedni, mini adaggal lehet nem lett volna gondom, 25-50 mg-vel nimcs tapasztalatom. Nagy adagot szedtem régen. 2×400 mg-t. A reggeli 400 mg-vel nappal is aludtam 3-5 órát. Dolgozni sem tudtam. Volt este 600 mg, délben 200 mg is az adagom, ez sem volt jobb.

Kis adagot azért nem próbáltam újra mert láttam, h a Mavirettel (HCV-re ezt várom) ütközik. Annyira nem mint a Tegretol. Úgy tudom, h a HCV-re adott gyszer a Quetiapin vérszintjét emelheti. Tegretol pedig a HCV-re szedett gyszer kiürülését fokozza, emiatt gyengíti a hatását, ami komoly gond. Egy több milliós kezelés válhat hatástalanná, nem csoda h ezt majd teljesen el kell hagyni.

Én is úgy tudom, hogy a HCV hatással van a depresszióra, remélem kezelés után jobban leszel! Nem tudom, h a vírus maga is kiváltója lehet a betegségnek vagy csak súlyosbítja. Azt sem tudom, h ez biokémialag okozza vagy a betegségtudattal járó teher okozza. Pl nekem így nehéz párt találni, gyereket sem mernék vállalni mert kis eséllyel áradhatom, fogász és szájsebész elutasította az ellátásomat, egy ismerősömet nem látogathattam rehab intézmenyben mert fertőző a betegségem. Egy másik ok nélkül beteg feljelentett, amiből semmj nem lett, hisz semmit nem követtem el azzal, h HCV-vel dolgozok. Ezek nyilván sok bosszúsággal jártak, nem dobták fel a kedvem. Ráadásul antidepi+nyugtató mellett elszállt a májfunkciós érték, le kellett állítani.

Sztem amikor mész kontrollra, mondd el az orvosnak, h a csökkentett adaggal nem tudsz aludni, kérdezz rá, h helyette szedhetsz-e valamit. Írd fel, h mi jöhet számításba (ha van ilyen) és ezt egyeztesd pszichiáterrel. Ő nem fogja tudni, h a Zepatier mellé mi adható, ezért jobb ha úgy mész, hogy máris tudod mondani, h mit lehet.

Lotus13
#28591 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.16. 06:03

Köszönöm a segítséged! Az a problémám h olyan sok gyógyszert próbáltam eddig és csak ez az egy használt, ezért nem tudom mit használhatok helyette…
látom nem nagyon aludtál az éjjel…Milyen volt a napod? Kellet napközben a frontin?

Holdsugar
#28593 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.16. 16:26

Tegnap napközben nem vettem be. Este 7 körül utcai ruhában elaludtam, éjjel 2-kor ébredtem fel. Visszaaludtam, utána 5-kor keltem…nagyon nehezen.
Szerintem kisebb nagyobb megszakítással egy teljes napot át tudnék aludni.

Lotus13
#28594 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.16. 16:46

Olanzapin hatása alatt vagy még ezek szerint.
Ma reggel úgy ébredtem hogy remegett az egész testem, kezem nagyon. Kora du. ez megszűnt. Nagyon rossz kedvem volt, ingerült, ideges, türelmetlen. Szerintem ezek az elvonási tünetek, ilyenek még nem voltak…Már 2 napja 25 mg. quetiapinnal alszom többé kevésbé. Nagyon hullik a hajam, nem tudom mitől lehet. Néztem a Zepatier mellékhatásait, de nem ír ilyesmit.

Holdsugar
#28575 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.15. 10:27

Este kihagytam az Olanzapint, Tegretolt emeltem + 0,25 mg Frontint vettem be. Elalvás kicsit nehézkes volt, de vasárnap ez így szokott lenni. Vas későn kelek ill napközben is alszok, emiatt negezebb este elaludni. Végigaludtam az éjszakát és most nem vagyok annyira fáradt. A nappali Frontint még be sem vettem. Ha felerősödik a szorongásom, akkor beveszem. Jobb így, kérdés, h hosszú távon is jobb lesz így vagy nem.

Tudtál aludni? Hepatológushoz vagy pszichiáterhez mikot mész? Pszichológusnál voltál mostanában? Várhatóan tud segíteni?

Lotus13
#28577 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.15. 10:52

Aludtam, többször megébredtem, de sajnos ez így van mostanában. Szerintem 2-3 hét múlva fog kiderülni h ennyi gyógyszerrel tudok aludni hosszú távon.
Hepatológushoz 24-én megyek, pszichológus 2 hétig szabin van. Pszichiátert még nem sikerült váltani mert nem érem el telefonon, lehet ő is szabin van… A sajátomhoz kellene 6-án menni, de úgy döntöttem nem megyek, van elég gyógyszerem és úgy sem segített eddig sem. Remélem sikerül váltani és jobb lesz mint a mostani.
Úgy látszik a betegek nagy százalékában magukra maradnak a gyógyszerszedéssel kapcsolatosan, ez így nagyon nem jó…de ez van!

Holdsugar
#28578 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.15. 11:00

Igen, adni kell erre időt. Most többfélét csökkentettél, ez akár még megvonási tünet is lehet, ami spontán rendeződhet. Ha nem javul, akkor sajnos tünet. Jó lenne, ha kapnál szakmai segítséget mert szerintem sem jó, h magadra maradtál ezzel a gonddal.
Én is egyedül küzdök. Jó lenne ha tudnám csökkenteni v elhagyni a Frontint javaslattal búcsúztam az átertől és egész nyárra magamra maradtam. Gyakorlatilag azt sem tudom, h esetemben mi a megvonási tünet, mi a tünet…(szorongás/mánia)

Lotus13
#28581 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.15. 11:07

Sajnos ezzel nem vagy egyedül, én sem tudom pontosan h csak depresszió vagy van egy kis bipolaritás is? Sajnos nekem a hangulatom ingadozik vagy nincsen egyáltalán.

Holdsugar
#28583 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.15. 15:09

Milyen tünetek alapján gondolod (vagy orvosod), hogy bipoláris zavarod van? Lehet ezt az új orvosoddal érdemes lenne pontosíttatni. Remélem az orvosváltással jobban jársz!

Nekem van tisztán depressziós időszakom és olyan is amikor a depressziós tünetek (nyomott kedv, erőtlenség stb) mellett van vmi túlpörgés. Ez nem aktivitásban nyilvánul meg. Hadarok, beszédem kissé szétesik, elvesztem a fonalat, izgek-mozgok, nem tudok aludni, sokkal ingerlékenyebb és labilisabb vagyok, mint máskor. Koncentrációm nagyon rossz, ADHD-sokra (figyelemhiányos hiperaktovitás) jellemző tünetem van, monotonitást nem tűröm. Szélsőséges esetben olvasni még tudok, de az értelmezése nem megy ill beszéd közben mondatokat ismétlek kényszeresen. Mindez hetekig vagy akár 4-6 hónapig is tart. Ez enyhe formában is zavaró, ha felerősödik az már komoly gondot okoz, arra kell gyszer.. Ráadásul ez másnak is feltűnhet, csak nem tudja mire vélni.
Valszeg ez bipol kevert szakasz, de az is lehet, hogy depresszió mellett nagyon erős feszültség + szorongás okozza. Bipolt erősíti, h ez még nagy adag nyugtatóval is alig oldható, hangulatstabilizáló (ami bipolra van) viszont jól hat. Egy biztos, szorongást okozó helyzetben felerősödnek a tünetek.
Mivel nekem volt pszichotikis epizódom, amiből enyhe formában megmaradt tünet + sima depr. ill bipolos/bipolgyanús állapotom is van, a kettő együtt megalapozza a skizoaffektív zavart.

Lotus13
#28584 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.15. 16:41

Nekem is van depressziós időszak, de túlpörgés nincsen. Ha van is bipoláris zavarom akkor nincsenek nagy végletek. Inkább több a rossz hangulat, kilátástalanság érzése, bűntudat, önértékelési problémák. Van hogy csak úgy vagyok, sajnos ritkán van jókedvem. Próbálom magamra erőltetni a mosolyt h a gyerekeim ne lássák…Nehezen kezdek új dolgokba, már nem érdekelnek…Ami kötelező azt megcsinálom, de ennyi.Nekem ilyen problémáim vannak.

EN-ek
#28568 EN-ek hozzászólása: 2019.07.14. 22:34

3,75-ről 0,25-re?? tea ztán n sokat laczaFAcázol… akkor má akár ABBA is hagy6nád :D
ennyi=ticta békafing, még ÉN se érzemmeg! :)

az AP próbáltasd LEcserélni vmi kevésbé mh-sosra, van belőle annyi minta szar! és azzal nyugodtan Lemehecc a min. alá is HA még érzed, h 6. sőt ajánlott is a minimumon használni, felette csaka májat nyüstöli tök feleslegesen…
- – -
mosmá 2 meLÓhejj? mire harácsolsz annyit, sarokházra?? csak vigyázz, me ú jársz minta összes kedves szomszédom: már mind ALÚLRÓL szagojja a tulipánt, mivel FELdobták a talpat! hihi (ők SE hallgattak rám) ;)

(volt pl. itt 1 csendes-rendes hepsi, eg nap csak szorgosan gájázott – a hejett, h bulizott/csajzott volna – ÉS mire vitte? fiatalon és tejes mértékben KIpurcant!!) :(

Holdsugar
#28570 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.15. 05:08

Korábban más AP-kat is próbáltam. Azokkal sem volt jobb, emiatt nem erőltetem a cserét. Nem szeretném végigkóstolom a palettát. A szedálósak (amik szorongást is csökkentenek) túlaltatnak, a nem szedálósak akatíziát és erős remegést okoznak.
Otthonülő, bulizós emberek sem élnek örökké.
Nem 0,25 mg, hanem 2×0,25 mg. Nem egy ütős adag, 1 mg-ről csökkentgetem. Ahhoz elég, hogy ha nem szedem, megvonási tünete legyen.

Holdsugar
#28564 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.14. 20:37

Hogy vagy? Alvás hogy ment?
Átállítom a gyszerem, áter 2 hónapig nem elérhető. Addig nem várok.
Tegretolt 200-ról 300-ra emelem. Frontint esti 3,75-ről este 0,25 mg, nappal 0,25 mg-re állítom át. A túlaltatóst (Olanzapin) nem szedem. Megvárom mi lesz ezzel. Antidepit (Sertralin) fontolgatom…még nem kezdem el.

Lotus13
#28565 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.14. 21:38

Alvásom változó. Ma este újra csökkentem a quetiapint. Most érem el az adagom felére. Remélem tudok majd aludni.
Magadtól váltasz? Most hogy vagy?

Holdsugar
#28566 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.14. 21:42

Magamtól. Dokim szept közepén lesz elérhető. Jó esetben szept elején.
Most? Elfogadhatóan. Agyfelkúró, h kínlódok az aluszékonysággal, szorongással, dokit nem tudok elérni. Remélem holnap már nem leszek ilyen álmos/enervált.
Drukkolok, h tudj aludni! Álommanókat is küldenék, szorgosakat.

Holdsugar
#28541 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.13. 14:01

Alig tudok reggel felkelni az Olanzapin miatt. Hétvégére annyira kimerülök, h 12-14 órat alszok. Ha nem dolgoznék csak részmunkaidőben, kezelni is könnyebb lenne. Ráérnék aludni. Tanulni is könnyebb lenne, ha kevesebbet dolgoznék. 35 éves vagyok. Költözéshez nem keresek eleget, hiaba van 2 mhelyem. Emiatt viszont annyira fáradt vagyok, h energiám sem marad elmenni itthonról, amikor elviselhetetlen a légkör.

Lotus13
#28542 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.13. 15:42

Értelek. A kevés Olanzapintól ilyen sokat tudsz aludni, az nem semmi! Sajnos ez a másik véglet…

Holdsugar
#28543 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.13. 16:27

Igen. És számtalanszor jeleztem ezt dokinak…de csak erőlteti.

Holdsugar
#28552 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.14. 07:39

Altatóval jobb volt. Azzal nem volt ilyen gondom. De azt orvosom ellenzi.

Lotus13
#28562 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.14. 18:49

Lehet altatót nem jó hosszú távon szedni. Eleinte én is altatóval aludtam, de mindig kába voltam tőle reggel, nekem nem igazán vált be.

Holdsugar
#28530 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.09. 21:36

Igen, ezeket szedem. Az Olanzapint minden nap kellene szednem, de 3-4 nap után már alig tudok felkelni. Emiatt 2-4 naponta kihagyok egy éjszakát, h magamra találjak. Ezt nem lenne szabad, de jobb ötletem nincs, nem mehetek 1-2 hetente 1-2 nap táppénzre mert nem tudok feljelni/ébren maradni. Olyan is volt, h hétvégén éjjel 8, nappal még 6 órát aludtam…Ma hazaértem és azonnal elaludtam, most próbálok kikászálódni az ágyból és tenni-venni. Rendrakást, tanulást, hajmosást terveztem mára. Ez mind elmaradt..
Olanzapin nélkül viszont megoldatlan az alvásom, 3-5 óra alvás után felruadok és órákig nem tudok visszaaludni. Ráadásul, ha még rosszabb lesz a laboreredményem v sorra kerülök a várólistán, a Tegretolt nem szedhetem. Ha elhagyom ill alkalmi szedésre csökkentem a Frontint és el kell hagyni a Tegrerolt, akkor elvileg az Olanzapint kell majd emelni, ha mániás/kevert szakaszom van…de ez az adag is sok.
Olyan is szóba került, hogy amikor nem vagyok kevert szakaszban (amikor mániás és depressziós tünet is van), teljesen el kell hagyni (Olanzapint és Tegretolt is) mindkettőt a májam kímélése miatt és újabb szakasznál újra kell szedni. Lamolepet is emlegetett orvosom. Ez mániát és depressziót is megelőz, de akut mániára/kevert szakaszra nem hat.
Nekem szerencsére kevert szakaszban sincs olyan erős tünetem, amivel kórházi kezelés szükséges, de időnként annyira felerősödik, hogy munkavégzésben vagy tanulásban nagyon zavar és ezt terápiával sem igazán lehet kezelni. Ha nagyon enyhe tünetekkel jár, akkor mánia ellenes kezelés nélkül is megvagyok, elég az alvászavarral kezdeni vmit, de nem lenne jó visszaállítani a Frontint majd leszokni, újra szedni stb.
Szerintem az lenne a legjobb, ha az új pszichiátered telefonon egyeztetne a hepatológussal és mérlegelnék, hogy mi a jobb, szedni a gyszert vagy a csökkentett adaggal kínlódni. Az is lehet, h szedhetnél addig vmi mást. Nem tudom, h tényleg annyira fontos a gyszer csökkentés, h megérje kínlódni.

Lotus13
#28531 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.10. 07:35

Ma felhívom a pszihoterapeutát, remélem nincsen szabadságon….
Én is szedtem valamikor Olanzapint 25 mg.de nem tapasztaltam ilyesmit, talán inkább kába voltam, de hogy ennyit aludni! Nekem csak a Quetiapine segített eddig az alvásban. 2 évig elég volt a 25 mg., de kb.3 éve emelték meg 50 mg-ra. Szerintem nem vészes adag és tudtam mellette dolgozni és normálisabb életet élni. Nem tudom te hogy tapasztalod, én amióta gyógyszert szedek sokkal rosszabb a memóriám, a koncentrálás, nehezen tanulok új dolgokat.
Neked mikor diagnosztizálták a bipolaritást?

Holdsugar
#28532 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.10. 13:03

A regi orvosom szerint nem vagyok bipol, a mostani szerint agitált vagy vmilyen kevert állapotom volt. De ő sem teljesen biztos benne. Nekem 10 éve mindenki más diagot ad.
Biztos, h 25 mg-t szedtél? 20 mg a terápiás max adag, skizofrénianál v bipol zavar esetén sem szokták e fölé emelni.
Gyszer nekem tanulási ill memóriagondot nem okozott, max annyit, h a tanulásra szánt időt átalszom, így nem haladok. :-)

Lotus13
#28533 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.10. 13:23

Nekem is hasonlókat mondtak, de további vizsgálat szükséges a megállapításhoz.
Általában akkor szokott problémám lenni amikor nagyobb dolgok történnek az életemben vagy döntenem kell fontos dolgokról és ha nem jól sülnek el akkor depibe esek elég szépen….Hangulat ingadozásaim vannak rendesen, hangulat javítót csak ősztől-kora tavaszig kapok 1-2 éve.

Holdsugar
#28534 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.10. 18:18

A depresazió nekem is mindig télen mélyül el. Tavasszal spontán oldódik.

Lotus13
#28537 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.13. 06:01

Kedves Holdsugár!
Képzeld, már 2 napja egyben alszom át az éjszakát kb. 6-7 órát :)
Te hogy vagy?
Pszichiáterrel nem sikerült beszélnem, valószínűleg szabadságon van. Vasárnap este csökkentem a quetiapint, utána szerintem így maradok. Majd orvostól függ h ezt tovább is kell vagy most egyelőre ennyi elég lesz. Hepatológushoz 24- én kell mennem a következő havi gyógyszerért.

Holdsugar
#28538 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.13. 06:09

Kedves Lotus!
Az is lehet, hogy a mostani alvásgondodat az okozta, h a csökkentéstől átmenetileg megvonási tüneted volt, ami épp alvászavarban nyilvánult meg és ez lecsengett. Kimerültséget is okozhatott és ez hosszabb idő után oda vezethetett, hogy a fáradtság “segít” aludni.
Kínlódok a szorongással, nekem a csökkentés nappali szorongást is okoz. Pontosabban annak felerősödését.
Leszázalékoláson is gondolkodok. Egyeztettem orvossal, skizoaffektív zavar diag adható. Ez bipol+pszichózis együttes fennállásakor adható.

Lotus13
#28539 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.13. 06:43

Sajnálom h ilyen nehezek a napjaid…:((
Miért lenne neked jó a leszázalékozás? Nehezen megy a munka vagy más oka van? Mert a pénz amit adnak szerintem nagyon kevés, nem hinném h meg lehetne élni belőle. Ha nem vagyok indiszkrét hány éves vagy?

Holdsugar
#28523 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.08. 21:42

Tudtál orvossal beszélni?
Remélem ez csak megvonási tünet és javult vmit a helyzet. A Frontint 1 mg-ről 3,75-re vittem le. Ez a második nap ezzel az adaggal. Remélem tudok majd aludni. Már csak a 0,25-ös felével haladok lefele, 0,5 mg-ről nem mertem 2,5-mg-re levinni.

Lotus13
#28524 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.08. 22:05

Nem tudtam elérni…:((
Az éjszaka jobban aludtam, remélem ma is így lesz! Teljesen el szeretnéd hagyni a Frontint?

Holdsugar
#28525 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.09. 06:43

Lehet ez csak átmeneti volt és rendeződik az alvásod, amint hozzászokik a szervezeted a kisebb adaghoz.
Jó lenne, ha alváshoz nem kellene a Frontin, arra most ott van a morzsányi adag Olanzapin. Napi rendszerességgel nem szeretném szedni, de esetenként biztos, h szükségem lesz nyugtatóra. Pl vizsgákra, interjúra vagy más olyan szitukban, ami az egészséges embereknek is okoz nému szorongást. Ezek nekem sajnos nekem nem egy kis izgalommal járnak, hanem egekben a szorongásszintem.
Az autogén tréninget is csinálom, ez a hétköznapi stresszt jól levezeti, ez is segít aludni.

Lotus13
#28527 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.09. 12:27

Kedves Holdsugár!
Az éjjel ismét nem aludtam valami jól….Ma voltam pszichológusnál, kaptam egy elérhetőséget egy pszichiáterhez aki állítólag pszichológus is és különféle terápiákat szokott tartani. Ráadásul a gyógyszert is segít letenni. Megpróbálom elérni hátha jobban járok vele mint a mostanival!
Jelenleg mennyi Olanzapint szedsz?

Holdsugar
#28528 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.09. 16:49

Sztem is jobban jársz egy pszichoterapeuta orvossal.
Olanzapinból a terápiás adag 5-20 mg között van. Most az 5 mg-s tabletta negyedét szedem, azaz 1,25 mg-t. Ennyire kis adagban is van szorongáscsökkentő és álmosító mellékhatása, mániára vagy pszichotikus tünetre ez az adag kevés lenne.

Lotus13
#28529 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.09. 17:27

Ezek szerint szeded a Frontint, Olanzapint minimális adag és a Tegretolt?
Ez nem vészes ha a Frontint idővel elhagyod és csak alkalomszerűen szeded.

Holdsugar
#28514 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.07. 12:58

Kedves Lotus!
Hogy vagy? Alvásod? Most mennyi gyógyszert szedsz?

Lotus13
#28517 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.07. 19:48

Kedves Holdsugár!
Napközben nagyon fáradt vagyok, alig alszom pár órát éjjel.Most 0,5 mg. frontint és 25 mg+12,5 mg. quetiapint szedek. a frontint már nem csökkentem. Quetiapint kellene a 12,5 mg.-ot csökkentenem, de még nem tudom. Talán még pár napig max 1 hétig marad ez az adag. Szerintem a 2 gyógyszer túl sok leépíteni, ezért nem tudok aludni. Más problémám nincsen, de ez az alvatlanság borzasztó….

Holdsugar
#28518 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.07. 20:19

Jó lenne tudni, hogy az alvásprobléma a betegséged visszatérő tünete vagy megvonási tünet, ami lecseng.
Nekem Frontin elhagyásnál volt komoly gondom az alvással. Napi 2-4 órát aludtam. Ez ment 2-3 hétig, míg napi 5-6 órát tudtam aludni, ami jobb, de ez is kevés nekem. Hetek alatt nagyon kimerültem. Esetemben egyértelmű volt, h nemcsak tünet, megvonási tünet is közrejátszott a rossz állapotomban.
Az is lehet, h nálad ez csak átmeneti vagy részben megvonási tünet.
Szerintem se csökkentsd, hisz már most sem tudsz aludni. Beszélj orvossal, hátha azt mondja h ennyi csökkentés elég vagyl tud vmit ajánlani, amit szedhetsz. Sztem hétfőn keresd a hepászt és a pszichiátert is. Lehet az lenne a legjobb, ha ők konzultálnának gyógyszer kérdésben.
Szerinted a Frontin csökkentése vagy a Quetiapiné okozza az alvászavart?

Lotus13
#28519 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.07. 20:40

Nem tudom hogy pontosan mi az ami történik most velem…
Szerintem a quetiapine, pedig csak a 25 mg-ot felére csökkentettem. Olyan pici az a tabletta, alig bírtam ketté vágni…De az is lehet hogy a kettő együtt okoz álmatlanságot…nem tudom!
A pszichiáteremet már leírtam, tőle szerintem nem kapok segítséget. Amikor elmondtam hogy a kezelés miatt a frontint a felére, a quetiapint is vagy teljesen el kell hagynom, azt mondta hogy két naponta csökkentsek a gyógyszereken. Azt hittem nem hallok jól amikor ezt mondta nekem….ilyet szerintem orvos nem mondhat! 8 -10 éve szedek frontint és 5 éve quetiapint ezeket nem lehet csak úgy letenni!

Holdsugar
#28520 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.07. 21:00

Sztem is gyors a tempó. Én a hepatológust sem értem. Miért nem várhatott az a kezelés még 2-4 hetet? Addig nyertél volna időt leszokáshoz vagy más gyógyster beállításához. Olyan mintha azzal senki nem kalkulált volna, hogy ha elhagyod, nem leszel jól.
Az is lehet, hogy a pszichiáter, ha tudja hogy nem vagy jól, akkor már másképp áll a dologhoz.
Engem egyszer 400 mg Quetiapinról egy másik antipszichotikumra állítottak át. 4 nap alatt hagyatta el. Napi 1 mg Frontint emeltem napi 3 mg-re mert anélkül 48 órán át ébren voltam.
Sajnos ez a gyógyszercsere nem sok jót hozott. A másik antipszichotikum akatíziát okozott, 20 percet alig bírtam egy helyben ülni, folyamatosan mozgáskényszerem volt…

Holdsugar
#28499 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.02. 21:01

Szédülés, pici émelygés és fejfájásom volt ma.
Sajnos a Tegretolt (ami egy hangulatstabilizáló) nem tudom mire cserélni mert akut szakaszban csak ennek van igazolt hatékonysága. Lamolep csak a depresszió ellen véd, Depakin megelőzésre depr és mánia ellen is hat. Ezt csak stabil állapotban lehet adni, akut esetben nem.
Ezen kívül antipszichók jöhetnek számításba, de a mánia ellen hatásos adaggal én munkaképtelen vagyok. Olanzapint sem tudom minden nap szedni, max 3-4 nap mert irtóra altat és ekkora adagban csak szorongást csökkent, mánia ellenes hatás nem várható. Ahhoz emelni kell. Seroquelből (ami nálam is ütközne) mánia ellen 200-400 mg kellene. Átaludnám az életem. A többi gyszerrel is így vagyok…
Ezért nem tudom, h mi legyen…

Lotus13
#28501 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.03. 13:44

Kedves Holdsugár!
Sajnálom hogy ennyire nem lehet más alternatíva a Tagretolt helyett…Milyen állapotban van a májad?
Én 21 éve tudtam meg h van ez a betegségem, terhes voltam, nagyon kiborultam! Tavaly kezdtek romlani az értékeim. Fibroscan F2. Ha nem romlottak volna akkor biztosan nem jelentkezem a kezelésre, depresszióm miatt.
Ma sem tudtam jól aludni, ugyan úgy többször megébredtem, reggel lustálkodtam, alig bírtam felkelni, nagyon fáradt voltam. Kávé, reggeli után már jobb volt. Csütörtök este tervben van a 0,25 mg. frontin további leépítése.

Holdsugar
#28502 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.03. 14:45

3 éve derült ki a kb 6 hónapos fertőzésem, azaz nekem bő 6 hónap alatt lett F2-es eredményem. Azóta is ugyanaz, igaz F2-n belül javultak a labor értékeim.
Nekem antidepresszáns és legkisebb adag Rivotril mellett elszálltak a májfunkciós értékeim. A normál érték kb 9x-e volt. Emiatt gyógyszer elhagyást javasoltak, ettől javultak az értékeim. Sokáig semmit nem szedtem illetve olyan időszak is volt, amikor alkalmanként szedtem Frontint. Orvosom kb 2 éve azt mondta, h pár hónapon belül megkapom a kezelést, legjobb lenne gyógyszermentesen belevágni. Hosszasan kínlódtam gyógyszer nélkül, kezelést mégsem kaptam. Egy másik gyógyszerre soroltak át, ami esetemben hatékonyabb, de erre még várni kell.
Tegretol helyett a semmi az alternatíva….van olyan időszak, amikor gyógyszer nélkül is jól vagyok, de van amikor már muszáj. Sajnos, ha újra rossz lesz a laboreredményem, el kell hagyni, ami ezt okozza.
A további Frontin csökkentéssel várok mert nekem erősödnek a megvonási tünetek. Influenzaszerű fájdalmak, kicsit remegek, fejfájás, szédülés stb. Innentől fogva már nem 0,25-el hanem ennek felével fogom csökkenteni. Nem most, megvárom míg ezek a tünetek elmúlnak.

Lotus13
#28505 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.04. 06:17

Gyors lefolyású nálad ez a betegség, gondolom gyulladásban volt ( van) a májad.Nálam a labor értékeim normálisak.
Ma sem aldtam jól, vajon ha így haladok a nem alvással tudok még vasárnap csökkenténti a quetiapinból? Néztem éjjel az órát 22.45 körül aludtam el és 2 után már megébredtem, utána 15-30 percenként reggel 6- ig amikor már kiszáltam az ágyból. Faradt vagyok most is, szemeim fájnak. Sajnos nálam így kezdődött évekkel ezelőt az alvászavarom. 15-30 perceket tudtam csak egyben aludni :((

Holdsugar
#28509 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.05. 07:01

Gyorsan kezdődött, de a gyszer elhagyásával javult a Fibroscsan értekem és a laboreredményem is. Nekem 3 éve még olyan nem volt, hogy a vérvételi eredményemben ne legyen májfunkciós eltérés. Az első Fibroscan vizsgálatnál nem volt zsírmájam, a következőnél S3 volt, az utolsónál S0, azaz diétával elmúlt. Meglepő, h normálisnál alacsonyabb súllyal alakult ki.
Ha spontán nem javul az alvásod, mindenképpen jelezd ezt hepatológusoddal.
Más tüneted vagy megvonási tüneted is van?
Nekem ugyanazok, mint eddig: fejfájás, szédülés, alvásgondok (ha kimarad az olanzapin is), izületi fájdalmak, ingerlékenység, érzékenység.

Holdsugar
#28486 Holdsugar hozzászólása: 2019.06.30. 13:51

Tudsz angolul? Ha igen, linkelem az oldalt a kölcsönhatásról. Jó lenne, ha megnézné vki aki jobban tud nálam angolul. Ha jól értelmezem, a Zepatier emelheti a Quetiapin vérszintjét, a kiürülést lassítja és a Quetiapinnak szűk a terápias tartománya.
Mivel kis adagot szedsz, attól azért nem kell tartani, hogy a napi max 800 mg-t túlleped, szerintem ez a veszély inkább azokat fenyegeti, akik magas adagot szednek.

Lotus13
#28488 Lotus13 hozzászólása: 2019.06.30. 14:40

Köszönöm! Lányom jól tud angolul, majd ő segít nekem.
Egyébként a dr.-nő azt mondta h 1-2 hét alatt csökkentsek mindent gyógyszert a felére és ha lehetőség van rá akkor hagyam el a quetinapint. Hát valószínüleg 08-ig le tudom csökkenteni a felére, de elhagyni nem. Majd ha vissza jön szabiról megkeresem.

Holdsugar
#28489 Holdsugar hozzászólása: 2019.06.30. 15:48

https://www.hep-druginteractions.org
Ezen az oldalon lehet a kölcsönhatást megnézni. Nyolcadikáig ki tudod tapasztalni, hogy milyen a csökkentett adaggal.
A felsorolt gyógyszerek csak ötletek, a saját tapasztalatod és amit pszichiáter javasol, az számít. Az is lehet, hogy cserét sem pártol a hepatológusod mert azt szeretné, h minél kevesebb pszich. gyógyszert szedj a Zepatier mellé.

Lotus13
#28491 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.01. 14:25

Köszönöm a linket és a segítséget!
Ma voltam a pszcihologusnál elmondtam a helyzetemet a gyógyszer elhagyásról, szó szerint kiakadt h a pszihiáterem azt modta 2 naponta csökkentsem a gyógyszereimet. Ennyit az orvosokról! Jelenleg a frontin nem okoz gondot, éjszaka is aludtam a kevesebb adag quetiapinnal, eddig rendben minden. Remélem így is marad!
Nálad mi a helyzet?

Holdsugar
#28492 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.02. 05:24

Örülök, hogy nem okozott gondot és remélem később sem fog!! Nem lepődök meg azon, h kiakadt a pszichológus. Azon sem, hogy orvos ezt javasolta, hisz neked 1-2 heten belüli csökkentést, ha megy, elhagyást javasolt a hepatológus, azaz időhöz kötött. Az is lehet, hogy emiatt diktál ilyen tempót.
A saját orvosom gyszer csökkentéshez azt tanácsolta (ha semmi extra ok nem sürget), hogy egyszerre csak 1 félét, azt is kis lépésekben lehet csökkenteni. Ha van megvonási tünet, meg kell várni míg elmúlik és utána szabad tovább csökkenteni.
Ma fejfájásra ébredtem. Nálam ez gyakori megvonásnál, de időnkönt különösebb ok nélkül is fájhat.
Továbbra is aggaszt, hogy a hepatológus sem adott sok időt csökkentésre/elhagyásra. Szorongásos/depressziós/alvászavaros betegnek sem könnyű gyszert elhagyni.
Vajon, ha vki mániára szed ilyen gyógyszert és 300-600 mg-t, azt is ennyi idő alatt kell elhagyni/csökkenteni? Ha nem javasol alternatívát (más gyógyszert) mit csinál vki AKUT mániával?
Nekem a Tegretol necces. Ez nagyon ütközik azzal, amire várok (hcv gyszerrel). Ezt mindenképpen el kell majd hagyni, teljesen. Vajon mit kezdek, ha emiatt újra előjön a mánia?
Nagyon halkan megjegyzem, bnőm szülés és szoptatás miatt hagyta el a mánia elleni gyszereit. Szülés után esett vissza, babáját nem tudta gondozni, elvették tőle és hetek óta zárt osztályon van…nálam azért kezeletlenül sem ilyen súlyos a helyzet, de tényleg gond ha előjön a mánia.

Lotus13
#28510 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.05. 07:19

Szerencsére semmi egyébb tünet az alváson kívül. De nekem ez is elég mert pár hét után tudom hogy ezáltal leszek ingerlékeny, fáradt meg minden más ami alváshiány miatt kialakúl.
Az este lecsökkentettem a frontint, most már csak 0,5 mg. maradt, tehát a fele mint amit eddig szedtem.
Ha ilyen vagy rosszabb lesz az alvásom kihagyom a quetiapint csökkentését vasárnap. Hétfőn felhívom a hepatológusomat, remélem tudok vele beszélni mert nagyon nehezen lehet elérni. A tied is ilyen elérhtetlen?

Holdsugar
#28511 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.05. 09:16

Sajnos igen. Sőt, egy időben el sem lehetett érni mert rossz volt a rendelőben lévő telefonja, mhelyi mobilt nem adtak meg, a központ rossz helyre kapcsolt, lebasztak, h rossz számot hívok, holott nem én hívtam rosszat, oda kapcsoltak. Hónapokig nem értem el. Nyugdíjas lett vagy lesz, úgy tudom, h kevesebb időt rendel, így lehet máshoz kell majd mennem. Ha egyáltalán szeretnék kezelést….

Holdsugar
#28481 Holdsugar hozzászólása: 2019.06.30. 05:36

Kedves Lotus!
Nagyon örülnék, ha rendszeresen beszámolnál a gyógyszer elhagyással ill csökkentéssel kapcsolatos tapasztalataidról!
Jól számolom, hogy a Frontint már több napja csökkentett adagban szeded? Érzel bármi kellemetlent?
Én 2 napja 0,75 helyett 0,5 mg-t vettem be. Kicsit fáj a fejem, de nem vészes. Korán ébredtem, igaz korán feküdtem, az is lehet, hogy elég volt ennyi alvás.
Már a Zepatiert is szeded? Van mellékhatása?

Lotus13
#28482 Lotus13 hozzászólása: 2019.06.30. 06:47

Kedves Holdsugár!
Ez a harmadik nap hogy 0,25 mg-mmal kevesebb Frontint szedek, komolyabb tüneteim nincsennek, talán kicsit “hamarabb felkapom a vizet”, türelmetlenebb vagyok. Ma estétől a quetiapinból is kezdem a 25 mg-ot felezni. Nagyon pici a tabletta, de remélem valahogy félbe tudom vágni.
Már a 4dik napja hogy szedem a Zepatiert, eddig semmi bajom tőle
Én is korán szoktam kelni, kb. 6-7 órákat tudok aludni.
Teljesen el szeretnéd hagyni a Frontint?

Holdsugar
#28483 Holdsugar hozzászólása: 2019.06.30. 08:10

Örülök, h nincs nagy baj. A 25 mg-s tablettából szedsz 2-őt? Mindkettőt este? Jól értem, hogy most csak az egyiket feleznéd, a másikat nem? Szerintem ilyen kis lépésekben komolyabb megvonási tünettől nem kell tartani, inkább az a kérdés, hogy az eredeti problémád, amire szeded visszatér-e.
Régen 800 mg-t szedtem Seroquel XR-ből, aminek ugyanez a hatóanyaga (quetiapin). Nagyon lassan, kb 10 hónap alatt hagytam el. Amikor már “csak” 100 mg-t szedtem, orvosom 2 lehetőséget ajánlott fel.
1. Ambulánsan tovább csökkentgeti 25 mg-os adagokkal és elhagyás
2. Kórházban azonnal elhagyni a 100 mg-t és emel a nyugtatón, ha kell ad altatót stb. Ezt választottam.
Ezzel egyidőben, ugyanazon a napon hagytam el 2×300 mg Depakint. Orvosom nagyon féltett attól, hogy csúnyán visszaesek. Hallucinációra kaptam a quetiapin hatóanyagú gyógyszert, a másikat mánia gyanús állapotra. Megvonási tünet nem volt, hallucinációm nem lett több és a feszültséget, szorongást, alvásproblémákat jól lehúzta a nyugtató, altató.
Frontin teljes elhagyásra kevés esélyt látok, de az reális célkitűzésnek tűnik, hogy csak eseti jelleggel szedjem. Pl vizsgákon vagy más stresszt okozó helyzetben 1 szem.
A nemrég beállított Olanzapin megoldja az elalvási/átalvási gondomat, szorongást is csökkent, így nem kell attól tartani, hogy a Fronton elhagyása után újra ezekkel fogok kínlódni. Amikor tavaly elhagytam a Frontint és semmit nem szedtem, hiába vártam ki a megvonási tünetek lecsengését, utána is nagyon rosszul aludtam, szorongásom is erősebb volt. Akkor az elhagyás is gyorsabb ütemű volt, 0,5 mg-s lépésekben hagytam el. Emiatt most kisebb lépésekben csökkentem.

Lotus13
#28484 Lotus13 hozzászólása: 2019.06.30. 08:28

Igen, mindkét quetiapint este szedem, az alvásra. Ettől tartok a legjobban hogy nem tudok majd aludni. Próbáltam elérni a hepatológust hogy a quetiapin helyett valami mást szedjek amig vége a kezelésnek, de szabin van július 08-ig…:((( Így marad az eredeti terv, csökkentem 25 mg-ig. szerintem nem hiszem hogy teljesen el tudom hagyni. Azt mondta nekem a dr.-nő hogy felére csökkentsem vagy ha lehet teljesen.
Frontint még soha nem hagytam el teljesen, biztosan nehezen lehet és nagyon lassú léptekben. Van egy csoport a facen, ott is beregisztráltam, véleményeket, tapasztalatokat cserélnek a leszokásról.

Holdsugar
#28485 Holdsugar hozzászólása: 2019.06.30. 13:41

Van egy ötletem!!!
Makara doktor úr is nézi ezt a fórumot. Kérdés Makara Doktor Úrnak cimmel írj egy új történetet, azt könnyebben észreveszi és számolj be neki arról, hogy nehézséget okoz az a gyógyszerek elhagyása, hepatológus orvosod elérhetetlen. Kérdezz rá, hogy szükség esetén ezek helyett mit tud javasolni.
Megnéztem egy angol nyelvű interakciós oldalt, ez a hepatitiszre szedett és egyeb gyógyszerek közötti kölcsönhatást mutatja. Quetiapinnál kölcsönhatást jelez, Frontinnál nem.
Az a gond, hogy kétfélét kellene csökkenteni vagy elhagyni és 1-2 hét rövid idő.
Sztem alváshoz más álmosító mellékhatású antipszichotikum (pl nagyon mini adag olanzapin) lenne jó, altató vagy álmosító mellékhatású antidepresszáns. Pl Mirtazapin.
Olanzapinból a legkisebb kiszerelés 5 mg, ennek negyedét szedem, azaz 1,25 mg-t. Ez jól altat, sztem erre pikk-pakk át lehetne váltani, ha ezt szedheted.
Az is lehet, hogy nincs értelme cserélgetni, a hepatológus azt szeretné, h minél kevesebb gyógyszert szedj a kezelés alatt.

Lotus13
#28487 Lotus13 hozzászólása: 2019.06.30. 14:35

Köszi az ötletet! Megírom a történetemet, hátha válaszol rá.
Régebben én is szedten olanzapint, de valamiért ez nem volt jó hosszútávon. Mirtazapint szerintem még nem használtam.

Lotus13
#28493 Lotus13 hozzászólása: 2019.07.02. 07:34

Kedves Holdsugár!
Szerintem ilyen nagy adagot nem hiszem h el lehet hagyni. Mivel van egy alap betegséged, nyílván kezelni KELL! Én biztosan ragaszkódnék olyan gyógyszer mellett ami kompatibilis a hcv kezeléssel. Ha ezt én is tudom előre biztosan már váltottam volna h egyszerűbb legyen. Nekem az alvás miatt vannak félelmeim, ma éjszaka már többször megébredtem….érzem az adagom hiányát! Ez volt a 2-dik éjszaka kissebb adag quetiapinnal.
Barátnődet nagyon sajnálom, szerintem nagyon meg kellene fontolni ha valaki ilyen beteg ne hagyja el a gyógyszert ami számára a normális életet biztosítja. Nyílván a terhesség miatt ezt muszálj volt neki….de lehet nem let volna szabad gyereket szűlni.

Lotus13
#28451 Lotus13 hozzászólása: 2019.06.27. 21:33

Szia Holdsugár!
Jelenleg esténként szedek 1 mg. Frontint és 0,5 Quetiapint az alvásomra. Csökkenteni kell a Frontint 0,5 mg.-ra és a Quetiapint ha egy mód van rá teljesen elhagyni. Én úgy érzem a Frontint le tudom csökkenteni, de a Quetiapint nem hiszem hogy el tudom hagyni teljesen. sajnos helyette nem igazán vált be egyik gyógyszer sem. 10 éve szenvedek depresszióban, ebből 5 éve szedem ezeket a jól bevált gyógyszereket és elég normális életet élni mellette.
Neked mi a problémád? Ha nem vagyok indiszkrét?

Holdsugar
#28452 Holdsugar hozzászólása: 2019.06.27. 21:47

Engem össze-vissza diagoltak….szorongásos, depressziós, valszeg mániás tünetem is van. Ezen kívül van hallucináció, de ezt nem igazán tudják diagolni. Hol ezt, hol azt mondanak. Kapok egy diagot, majd elveszik…

Quetiapinból, hány mg-t szedsz? Ismerem ezt a gyógyszert, régen 800 mg-ig emelték az adagot. 10 hónap alatt állították le 0-ra. Altatót, nyugtatót és antidepiket kaptam helyette.

Most 200 mg Tegretolt, negyed szem Olanzapint szedek (5 mg-s negyedét) és 0,75 mg Frontint szedek. Tegretol akad össze a Mavirettel, amire várok.

Laborlelet címmel van egy történetem. Abban írtam bővebben a betegségemről.

Holdsugar
#28461 Holdsugar hozzászólása: 2019.06.28. 05:19

A másik topikban válaszoltam, lehet du. átmásolom ide.

Írj majd a fejleményekről!

Holdsugar
#28450 Holdsugar hozzászólása: 2019.06.27. 20:15

Kedves Lotus!
Sajnálom. 1-2 hét tényleg nem sok idő a leszokáshoz. Én hasonló gonddal küzdök, ill emiatt IS gondolkodok azon, hogy a HCV elleni kezelést visszautasítsam, ha azzal ütköző gyógyszert szedek.
Mit szedsz és ebből miket kellett elhagyni?
Van vmi más gyógyszer, amit szedhetsz ezek helyett?

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close