nem alkoholos zsírmáj

Téma címkék:
2019.07.16. 18:30

Segítséget szeretnék kérni nem alkoholos eredetű zsírmájjal kapcsolatban. Férjemnél (vékony testalkatú) súlyos zsírmájat állapítottak meg F3 Fibroscan vizsgálattal. Eddigi véreredményei negatívak, még a máj enzim értékek sem nagyobbak. Lakóhelyünkön megerősítette az orvos, hogy ilyen fokú zsírosodást még nem látott, de sem az okát, sem a kezelési lehetőségeket nem tudta megmondani. Azt javasolta, vetessen biopsziát. A teljes tanácstalanságtól nagyon megijedtem. Szeretnék rajta segíteni, de nem tudom, hogyan. Kihez forduljunk? Tudna valaki egy lelkiismeretes orvost javasolni, akinek a nem alkoholos eredetű zsírmáj a szakterülete?

#29026 Mamiko hozzászólása: 2019.12.14. 20:49

Ismét én vagyok. Eltelt közel 5 hónap. A férjem elment belgyógyászhoz, dietetikushoz. Betartotta az ott tanácsolt diétát, lefogyott -bár nem is volt kövér- 10 kg-mot. Nagy reményekkel visszaellenőriztette Fibroscannal az értékeit, s nem hogy jobb lett a (S3-mas) zsírmáj értéke, hanem rosszabb. Sőt a vizsgálat óta érzékeny a mája. Már azt sem tudja, mit egyen. Egyik ismerősünk azt javasolja, térjen át a paleoketogén étrendre. Nem tudom elhinni, hogy nincs semmilyen gyógyszer, ami segítene? És még azt sem tudjuk, mitől van. El vagyok keseredve, mert nem tudom, hogy tudnék segíteni. Nincs kimondottan zsírmáj-klub? Vagy eddig senkinek nem volt S3-mas értéke?

Holdsugar
#29027 Holdsugar hozzászólása: 2019.12.15. 01:42

Kedves Mamiko!
Nagyon sajnálom, hogy a diéta nem segített. Hirtelen fogyott? Úgy tudom, h az is okozhat zsírmájat, fogyni lassan kell.
Nekem S2/3 hataráról javult S0-ig dietatól. Annak ellenére, hogy a fő gondomra (vírus), akkor még nem kaptam kezelést.
Vírust néztek? B? C? Egyéb?

#29028 Mamiko hozzászólása: 2019.12.15. 20:26

Igen, néztek. E vírusa volt valamikor, de nem vette észre, amikor zajlott.

Holdsugar
#29029 Holdsugar hozzászólása: 2019.12.15. 20:36

Az orvosoknak nincs ötletük, h mi okozhatja? Autoimmun?

#29030 Mamiko hozzászólása: 2019.12.15. 22:33

A belgyógyász akihez jár, az autoimmunt azt hiszem nézte, ezen kívül a hepa vírusokon és az általános vérképen kívül mást nem.

Holdsugar
#28641 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.23. 06:03

Az ultrahangnál részletesebbet mutat az MR. (Érdekes a történetemben, hogy a Fibroscan a legrosszabb stádiumba sorolt zsírmájilag, az UH-n nem látszott a zsírmáj).
A károsodás mértékét Fibroscannel és bipsziával lehet jól meghatározni, az MR a szerkezeti elváltozást mutatja. Olyat is , ami kisebb és nem látja az UH. Pl ciszta, daganat stb.
A 3-as stádium az S vagy F a Fibroscannel??? Ha S3 és F0, akkor a zsírmáj nem okoz gyulladást, semmi nagy bajt nem csinált. Ha F3 és S3, akkor a zsírmáj vagy vmi más gyulladást okozott és károsítja a májat.
Szed valamilyen gyógyszert rendszeresen? Dolgozik erős vegyszerrel? (amit belélegez)

#28647 Mamiko hozzászólása: 2019.07.23. 20:34

A zsírmáj az UH-n nagyon látszik. Fibroscan vizsgálattal alig lehetett megvizsgálni a májat. Nem tudom, miért. S3 van a papírra írva, és a következő: CAP 312dB/m
Meg az, hogy “nagy valószínűséggel nincs fibrosis.”
Nem szed gyógyszert. Nem dolgozik erős vegyszerrel, csak ha itthon fest vagy valamit felújít. Azt olvastam, a biopszia vétel nem veszélytelen.

Holdsugar
#28649 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.23. 23:07

A nincs fibrózis (ez F0) azt jelenti, hogy nem károsodott a mája a zsírmáj miatt. Sok esetben nem okoz gyulladást. A gyulladás okozza a máj károsodását. Nem a zsírmáj a gond, az a gond, ha gyulladást okoz és emiatt fokozatosan, lassan tönkremegy a mája.
http://otszonline.hu/cikk/a_nem_alkoholos_eredetu_steatohepatitis_kivizsgalasa

#28626 katih hozzászólása: 2019.07.20. 22:38

Szia Mamiko!
Ha hepatológiára mentek, jó kezekbe kerültök. Nekem is S3 volt a zsírmájam 2 éve, de én túlsúlyos is vagyok. Mindig is az voltam, de a zsírmáj csak a HCVből való kigyógyulás után keletkezett.
Az orvosom azt mondja, hogy nem egyenesen arányos a zsírmáj kialakulása a túlsúllyal, persze gyakoribb. De van vékony, sportoló súlyos zsírmájjal rendelkező betege is.
Engem is elküldött dietetikushoz, aki a következőket javasolta: Zsírszegény étrend a javasolt, de az lehet disznóhús is, csak ne a zsíros része. A máj a szénhidrát segítségével regenerálódik, tehát azt nem lehet elhagyni, de a teljes kiőrlésű vagy a szénhidrát csökkentett a jó. Azt javasolta, hogy minden étkezésnek a fele zdsg legyen. Jó a regenerálódáshoz nagyon még a sovány túró és a köles is. Valami olyan anyag van bennük ami segíti a regenerálódást. A napi 5szöri étkezés fontos azért, mert ha éhes lesz a szervezet akkor, ha kap enni elkezd zsírt raktározni az éhezés ellen. Ugyanakkor az is fontos, hogy 2 étkezés között kb 3 óra teljen el és ne legyen nasi. Én ezeket tudom mondani, de nálatok az is fontos, hogy ne fogyjon a férjed. Biztos személyre szabott diétát fogtok kapni. Igazából azt tartsátok, mert az Nektek szól. Mi csak a sajátunkról tudunk beszélni, de ahány eset annyiféle.
Itt jobboldalt a kapcsolódó cikkek közt az utolsó a “Fókuszban a zsírmáj – egy résztvevő beszámolója a decemberi VIMOR-klubról”. Ezt olvasd el. Dr, Werling Klára doktornő előadásának a lényege található benne, amit nekünk mondott a klubban.
üdv

katih

#28631 Mamiko hozzászólása: 2019.07.22. 11:25

Köszönöm, hogy írtál. Nagyon szeretnénk olyan hepatológust találni, aki valóban időt szán a betegre, Egyénre szabottan vizsgál, kezel, nyugodtan kérdezhetünk tőle, A doktornőt, akit írtál ismered? Hogyan lehet hozzá kerülni? Az a baj, hogy itt nálunk nagyon lassan haladnak az események. Én meg nagyon szeretnék segíteni, de úgy érzem, hogy ebben a tempóban meg van kötve a kezem. Olvastam az interneten egy dietetikusról, aki ezzel foglalkozik, de nem tudom, hol lehet elérni?

#28620 Mamiko hozzászólása: 2019.07.20. 10:47

Köszönöm szépen, hogy írtál. Kértünk beutalót. Jelenleg azon aggódom, hogy ha ezt az egyébként egészséges étkezést folytatja, ha akar, ha nem, fogy. Viszont azt is olvastam, hogy zsírmájnál nem szabad hirtelen sokat fogyni. Eszik, van étvágya, de mivel áttért a zöldségre, gyümölcsre, zabpehelyre, lefogyott 5 kg-ot. Ha ismét nekiállna disznóhúst enni, biztosan megint hízna. Nem tudom, hogy lehetne megoldani, hogy így étkezzen, de ne fogyjon ennyit.

Holdsugar
#28621 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.20. 12:02

Később írok. Ugyanettől tartottam, hisz kórosan soványan kezdtem el átallni erre az étrendre. Dietetikusnak erre is volt ötlete. Később részletesen kifejtem.

Holdsugar
#28622 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.20. 18:19

A soványság miatt kb 5-6 kg-ot kellett volna híznom, a zsírmáj miatt a zsírszegény étkezés volt javasolt. Dietetikus azt javasolta, h magas zsírtartalmú ételeket ne egyek. Pl: pörkölt, olajban sütött rántott ételek, sült krumpli, szalonna, kolbász, szalámi, zsíros sajtok, tejszínes ételek, rántással készült főzelékek, fasírt, tükörtojás, rántotta, majonéz, tartár mártás. Nemcsak a húsok, tejtermékek zsírosak. A péksütik, sütik, sós kekszek, csokoládé is. Tejtermékből is zsírszegényet kellett választanom. Húsból csak főtt, párolt volt javasolt. Ez sovány sertéshús is lehetett. Felvágottból csirke és pulykamellsonka.
Hízáshoz napi 5x-i étkezest javasolt és a szénhidrátfogyasztás emelését. Azaz több kenyeret, tésztát, édes kekszet, burgonyát, rizst. Tápszert is kaptam, de csak napi 2-őt ittam mert az is kicsit zsíros. Híztam valamennyit és S3 ból S0 lett a zsírmáj eredménye. F2 maradtam, de azon belül javult az érték. Ez tovabb mem tud javulni, hisz vírusra még nem kaptam kezelést.
Szerintem a legjobb lenne hepatológushoz elmenni és őt kérdezni, h van-e valami kiváltó oka, amit kezelni kell.
Dietetikust is érdemes lenne felkeresni! Én is úgy tudom, hogy a gyors fogyás is okozhat zsírmájat ill arra is figyelni kell, h a szénhidrát és a fehérjefogyasztás ne legysn túl alacsony.
http://rozsadiet.qwqw.hu/?modul=oldal&tartalom=471637
Ezt az oldalt érdemes elolvasni.

#28630 Mamiko hozzászólása: 2019.07.22. 11:12

Az S3 és az F2 értéket Fibroscannal állapították meg? És pontosan mennyi volt az érték az S3-nál? Az egyik belgyógyász ahol voltunk, azt mondta, hogy vannak olyan esetek, amikor nem lehet megállapítani, mitől van a zsírmáj. Ez a legrosszabb. Milyen vizsgálatokon kell átesni, hogy kiderüljön mitől van? Jelenleg nekünk egy általános vérvétel, egy hepatítis vizsgálat és egy immunvizsgálat volt vérből. Ezek kis eltéréstől eltekintve jók lettek. de egyéb vírusvizsgálat még nem volt. Pl. Epstein-barr és hozzá hasonlók. Amit még érdekesnek találok, az az , hogy több hónapja rekedt a férjem és nem tudom, összefüggésbe hozható-e ez a zsírmájjal? Létezik olyan dietetikus, aki egy mintaétrendet össze tudna állítani?

Holdsugar
#28632 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.22. 12:51

Igen, Fibroscannel. Az F érték a máj károsodását mutatja meg. F0-F4-ig sorolják be. F0 a teljesen egészséges máj, F4 májzsugor. A zsírmájat az S érték mutatja. Itt S0-S3-ig vannak az értékek.
Sajnos a zsírmáj miatt károsodhat a máj (ha gyulladást okoz) erre utal, ha az F érték nem 0. Olyan is előfordulhat, h valakinek van zsírmája, de nem okoz gyulladást, így semmilyen gondot nem okoz.
Zsírmájat vírus (nemcsak hepatitis), alkohol, gyógyszer, elhízás vagy toxikus anyag is okozhat. Pl higító, vegyszer belégzése.
Ha a kiváltó okot megtalálják és sikerül ellene tenni, akkor a zsírmáj is elmúlik ill. a máj regenerálódni kezd. Én úgy tudom, h nincs mindig konkrét ok, autoimmunin folyamat is lehet.
Nekem az első vizsgálati eredmenyem F2, S0 volt. Második F2, S3, harmadik F2, S0. Diétázáson kívül semmit nem tettem. A vírusra nem kaptam még gyógyszert. Sajnos a pontos értéket nem tudom.
A zsírmájra azt mondták, h könnyen kialakulhat és könnyen el is múlhat. Így történt.
Nem tudom, h dietetikus tud-e étrendet összeállítani vagy csak az alapelveket mondja el. Velem étkezési naplót vezettetett, utána azt beszéltük meg. Nem biztos, h maguktól küldeni fogják dietetikushoz, ha nem küldik, szólni kell, hogy szeretne menni, kérni kell beutalót.
Lehet érdemes lenni a hepatológiai vizsgálatot megvárni, abból kiderülhet, h mi okozza.

#28612 Mamiko hozzászólása: 2019.07.19. 11:01

Nagyon köszönöm a választ. Tegnap kaptuk meg a vírus vizsgálat eredményét a hepatitisekre vonatkozóan. Hepatitis E vírus IgG- nél pozitív és a vélemény rovatban az van írva, hogy fertőzésen korábban átesett, IgG maradványtest.Nem vettük észre, mikor volt ez a fertőzése. Ettől vajon lehet? A többi A,B, C , E IgM negatív lett. Most átállt a sok hús helyett a zöldségek, gyümölcsök, zabpehely fogyasztására, és csirkehús, hal.

Holdsugar
#28615 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.19. 18:28

Ez jó ötlet. Nekem HCV miatt alakult ki, diétától teljesen elmúlt. Dietetikustól kértem segítséget. A zsírfogyasztást drasztikusan csökkentettem.

Holdsugar
#28610 Holdsugar hozzászólása: 2019.07.18. 19:55

Sztem egy hepatológushoz kellene beutalót kérni és ő kideríti, hogy csak zsírmája van vagy valamilyen betegség szövődménye ez. Nekem a HCV miatt alakult ki (soványan). A vírusos betegségeknél nem minden esetben emelkednek meg a laborértékek, érdemes egy szűrővizsgálatot csináltatni. Alkohol és gyógyszer is okozhatja. Ennek kiderítése hepatológus feladata, Ő tudni fogja, h milyen vizsgálat szükséges.

#28639 Mamiko hozzászólása: 2019.07.22. 23:03

Nagyon kedves, hogy ilyen részletes magyarázatot kaptam. Még azon gondolkodtam, hogy vajon az MR részletesebb képet adna-e a máj állapotáról?

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close