HBV – Ibcsike

Téma címkék:
2020.06.30. 12:30

Kedves Ibcsike!

Remélem idővel több B-s beteg fog regisztrálni a fórumra és tudsz velük beszélgetni. Mi itt C-sek nemigen vagyunk tájékozottak a B fertőzés esetén szükséges vizsgálatokkal és kezelési lehetőségekkel kapcsolatban.

Próbáltam utánaolvasni ennek a fránya B fertőzésnek. Nem vagyok benne biztos, hogy tudok újat mondani. Sajnos ellentmondásos információkra is bukkantam.

Több cikket, gyógyszer tájékoztatót elolvastam. A hepreg.hu oldalon találtam B- és D vírus hepatitis diagnosztikája , antivirális kezelése, és kezelést követő gondozása című dokumentumot. Ebben nagyon részletesen le van írva, hogy milyen vizsgálatok szükségesek, mikor kell kezelés és milyen. Ember legyen a talpán, aki ezt első nekifutásra megérti.

Azt hámoztam ki, hogy a fertőzésnek 5 fázisa van.

A HBV-DNS részben integrálódik a májsejtek magjába, emiatt nem lehet teljes gyógyulast elérni. A kezelés célja a vírusszaporodás megszüntetés vagy csökkentése, ezzel csökkenthető a májzsugorodás és májrák kialakulása. Szerintem nem az a fő gond, hogy ott az a fránya vírus, hanem az, hogy kárt tehet a májban, a kezelés épp ezt akadályozza meg.

Kezelésből 2 fő típus van:

1. Pegilált interferon

2. NA kezelés

Előbbinek rengeteg mellékhatása (láz, hajhullás, fájdalom, hányinger, vérszegénység stb) van, a C vírust is ezzel kezelték korábban, nem túl sikeresen.

Az NA kezelés (többféle gyógyszer van) mellékhatásaival kapcsolatban ellentmondásos infókat találtam. Úgy látom, hogy lényegében nincs, de évekig, gyakran a beteg élete végéig kell szedni.

Úgy látom, hogy a vírusszám, májkárosodás mértéke és más vizsgálati eredmények is meghatározzák, hogy szükséges-e kezelés.

Biztos vagyok benne, hogy a B vírus ellen is próbálnak új, hatásosabb gyógyszert kifejleszteni.. A betegek és a gyógyszergyárak érdeke is az, hogy ez sikerüljön. A gyszergyárak gazdagodni szeretnének.

Szerintem örülj, hogy nincs szükséged kezelésre, nem kell küzdened mellékhatással, gyakori kontrollra járással.

Mosr csak annyit tehetsz, hogy vigyázol a májadra, az egészségedre.

Bízom benne, hogy idővel lesz jobb gyógyszer vagy meg tudják előzni a súlyos károsodást.

Kaptál korábban kezelést? Fibroscan vizsgálat történt? Mi az eredménye?

Üdv,

Holdsugár

Holdsugar
#29330 Holdsugar hozzászólása: 2020.07.01. 08:11

Kedves Ibcsike!
Tudom, tudom, szabadulnál a vírusoktól. Ha jól értelmezem, hordozói állapotod van, kárt nem tett benned, emiatt nem kapsz kezelést.
A sikeres C kezelés jól hangzik, de nincs előrébb nálád, aki megkapta, vírusmentes lett, de már májzsugora van. Vírusa nincs, mája beteg.
Lehet tekinteni a vírusmentességet gyógyulásnak, de én azt tartom gyógyultnak, akinek jó állapotban van a mája, tudott regenerálódni. Akinek vírusa van, de a májának nincs baja, azt fertőzöttnek tartom, nem betegnek.
Nézőpont kérdése.
Nem vitatom, hogy a B-től is a legjobb lenne szabadulni, ezzel teljesen kizárni azt a lehetőséget, hogy valamikor ártson.

Holdsugar
#29328 Holdsugar hozzászólása: 2020.06.30. 20:59

Több fázis van, régi nevén az egyik az okkult. Nincs kimutatható vírus, de fertőzőképes, azaz ilyenkor sem teljesen vírusmentes az ember.

Nekem azért az is elgondolkodtató, hogy sikeres C kezelés után immunszupresszáns (immunrendszert gyengítő) kezelés hatására megjelenhet vírus. Gondolom néha sikeres C fertőzés esetén is meglapulhat 1-2 vírus, ami ilyenkor magára talál.

A lényeg az, hogy nem károsodott a májad, ha továbbra sem rongálják, akkor azzal a pár vírussal is hosszú, boldog életed lehet. Új gyszerre is van esély.

#29326 ibcsike64 hozzászólása: 2020.06.30. 20:42

Szia most olvastam hogy mar utanna is neztel. Itt fressia neven van az egyik legkedvesebb ismerösom baratom. Ő tartja bennem a lelket ő is b- meg gyogyult nincs virusa
.. enis remenykedem ebben. Eddig mindig rendben volt a maj probaim tavaly voltam fibroscanon is az is ok volt. Van egy csunya e-colim amibol nem birok meg gyogyulni … de ez hosszu tortenet… itt nem reszleteznem mar. Talan ez is oka hogy gyulladas van a szervezetemben .

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close