Új remény

Téma címkék:
2021.04.09. 19:58

Sziasztok!

Az én történetem még valamikor a ’90-es években kezdődött. Hogy pontosan mikor, azt nem tudom. Az első emlékem, amelyre nagyon élesem emlékszem, hatodik osztályos koromba nyúlik vissza. Ekkor olyan izületi fájdalmaim lettek, hogy a felnőttek igazából talán el sem hitték.

Aztán eltelt néhány év, és épp csak elmúltam 17, amikor egy vérvétel alkalmával diszkréten emelkedett májfunkciós értékeket mutatott a laborleletem (40-50 közötti GOT, GPT). Tovább is küldtek a belgyógyászatra, ahol újabb laborokat kértek. Aztán volt nagy kikérdezés, az anyukámat is el kellett volna vinnem magammal, de mivel ő akkor már nem élt, így csak apukámmal tudtam menni, ő pedig gyakorlatilag semmit sem tudott mondani arról, hogy milyen betegségeim voltak kisgyerekként, voltam-e bármikor is kórházban, kaptam-e vérkészítményt gyerekkoromban. A vizsgálat és kikérdezés végén annyit mondtak, hogy majd csak akkor kell bármit is kezdeni a problémámmal, ha a májfunkciós értékeim 150 fölé emelkednek. Aztán megkaptam az ambuláns lapot, amelyen az anamnézisen kívül ez állt: HCV pos. érdemi aktivitás nélkül. Nem mondták ki, hogy ez mit jelent.

Eltelt még vagy 10 év, amikor a második gyermekemmel való várandósság alatt az emelkedett májfunkciós értékek miatt ismét belgyógyászati vizsgálatot kértek. Ekkor olyan 70-80 közötti volt a GOT és a GPT értékem. Akkor fogtam a ’90-es évekből származó leleteimet, és azokkal, valamint a legfrissebb laboreredményekkel elmentem a gasztroenterológiára. Ott ránéztek a papírokra, és egyből tudták, mi a helyzet. Csináltattak PCR vizsgálatot, és az bizonyította is, hogy valóban hepatitis C fertőzésem van. Ez eléggé sokkoló volt.

Ekkor már létezett az interferonos kezelés, de a terhesség miatt még jó ideig nem kaphattam. Csak a szoptatás befejezése után tudtam elkezdeni. A kisebbik gyermek még nem volt 1 éves, amikor végül megkaptam az engedélyt, és belevágtam az interferon-ribavirin kombóba. Brutális volt. 20 kg-ot fogytam, hullott a hajam, állandóan hulla fáradt voltam, a kezem, sarkam folyamatosan szét volt repedve, depresszió, miegymás. A vérképem nem festett valami szépen, leesett a trombocita számom, neutropéniás lettem, ezért az injekció- és a gyógyszeradagot csökkenteni kellett, az orvosom azon egyensúlyozott, hogy nehogy abba kelljen hagyni a kezelést. Viszont a vírusszámom szépen csökkent, az előírt feltételeket teljesítettem, így végig tudtuk csinálni a 48 hetes kezelést. A végére összeszedtem egy tüdőgyulladást is, de legalább vírusmentes voltam, gyönyörű, határértéken belüli májfunkcióval… egészen a 12 hetes kontrollig. Mert ott kiderült, hogy mégsem volt sikeres a kezelés, a kis lakótársak megbújtak a nyirokrendszerben, és amint megszűnt a támadás, visszaköltöztek a vérembe. Nem voltam boldog a hír hallatán.

Hamarosan ismét megkaptam az engedélyt, és újult erővel és elszántsággal vágtam neki az újabb interferon-ribavirin kúrának. Ez még jobban odavágott. A korábbi mellékhatások kiegészültek a lázzal. Péntekenként szúrtam magam, és következő szerdáig minden nap lázas voltam. Ismét szétesett a vérképem, és egyensúlyozni kellett, hogy ne kelljen leállítani a kezelést. Végül sikerült végigcsinálni, de ez nem 48, hanem 72 hetes kezelés lett. Ismét csodás májfunkció, vírusmentes labor. És ismét csak 12 hétig tartott a csoda.

A két kezelés összesen 2,5 év volt, mindez két kisgyerekkel, és a második kezelés már munka mellett.

Annak ellenére, hogy végül nem lett tartós az eredmény, úgy hiszem, megérte végigcsinálni a két kezelést, mert a májam szépen regenerálódott. Azóta persze ismét lényegesen rosszabb a helyzet, most már jócskán 100 fölötti májfunkciós értékekkel és F3/S2 fibroscan eredménnyel.

És most felcsillant az új remény: megkaptam az engedélyt az Exviera-Viekirax kombóra, amelyet hamarosan elkezdek. Nagyon bizakodó vagyok, mert sok jót olvastam erről a terápiáról, és nagyon bízom én is a teljes gyógyulásban. Beszámolok majd, hogy vannak-e mellékhatások, és hogy nálam is hatásos lesz-e ez a kezelés.

Köszönöm az eddigi beszámolókat, sok hasznos információt sikerült begyűjtenem.

Szép hétvégét!

Berenice

#29631 szolzol50 hozzászólása: 2021.04.11. 08:33

Hát Kedves Berenice, nagyon megküzdöttél, és nagyon jó, hogy megkapod ezeket a korszerű gyógyszereket! Nem írtál pontos dátumokat, mert időközben volt egy úgynevezett hármas kezelés, interferon-ribavirin- telaprevir, ami nagyon ütős volt, a kettes kezeléshez képest nagyon kemény. Szerencsére én végig csináltam, és negatív lettem.
Ez az új kezelés mások által elmondottakból kiindulva egy könnyebb, lazább időszak, és a végén sikeres eredménnyel. Kívánom Neked, hogy a sok küzdelem után nyerd vissza végre teljesen, tartósan az egészségedet!
Üdvözlettel: Szolzol50, aki már Szolzol57 ( már hat éve negatív, egy teljesen jó májjal)

#29636 Berenice hozzászólása: 2021.04.11. 16:46

Kedves Szolzol50!
A második interferon/ribavirin kezelésem úgy 10 évvel ezelőtt ért véget. Később mondta a kezelőorvosom, hogy az új kezelési protokoll szerint a proteáz-gátlókkal kiegészített hármas kezelés jóval hatékonyabb, mint a korábbi kettős kezelés. Be is adtuk a boceprevirrel vagy telaprevirrel kiegészített kezelésre a kérelmet, de nem kaptam meg a hármas kezelést. Azért utánaolvastam ezeknek az akkor új szereknek is, mert bíztam benne, hogy végül majd megkapom. Őszintén szólva így utólag nem bánom, hogy nem kellett még egyszer végigmennem azon a kezelésen.
Ez az interferonmentes terápia sokkal kíméletesebbnek tűnik:-), és mivel 1b genotípusúak a vírusaim, így nem kell ribavirinnel kiegészíteni a kezelést, aminek külön nagyon örülök.
Jövök majd a tapasztalatokkal!
Üdv,
Berenice, aki amúgy Berenice42:-)

klmaan
#29630 klmaan hozzászólása: 2021.04.10. 23:18

Köszöntelek szeretettel!
Az interferonos kezelésekhez képest ez semmi, ne félj tőle!!! Valami enyhe fáradságot éreztem az elején, kicsit olyant, mintha hőemelkedésem lett volna, de nem volt, és el is múlt, aztán rossz lett az alvásom, de erre kaptam gyógyszert. Ha valakinek a vérnyomáscsökkentője nem passzol, akkor azt ki kell cserélni. Nekem ezzel nem volt gondom. Fogytam ezzel is pár kilót, de aztán 3x annyi jött rám, így nálam bejött, hogy hosszabb távon lehet tőle hízni.
Ezzel a gyógyszerrel biztosan kimegy belőled!
Minden jót, sikeres kezelést kívánok Neked!
Üdv: Klári-klmáan

#29634 Berenice hozzászólása: 2021.04.11. 16:08

Kedves Klári!
Köszönöm szépen! Nagy várakozással vagyok az új kezelés iránt. Az interferon/ribavirin után már nem tartok ettől, mindenhol azt olvastam, hogy ez jóval szelídebb a gazdatesttel, ellenben sokkal kegyetlenebb a betolakodókkal szemben:-)
Majd beszámolok a tapasztalataimról.
Üdv,
Berenice

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close