A diabétesz és a november

Téma címkék:
2015.11.20. 11:18
merleg_diabetesz_gyumolcs625x400

November 14. a diabétesz világnapja, november a cukorbetegség hónapja. Nem véletlenül növekszik ilyen szinten a téma körüli felhajtás, sajnos egyre több az érintett. A Cukorbetegek Budapesti Egyesülete rendezvényén jártunk, Dr. Mihályi Éva diabetológus “Amit cukorbetegségről mindenkinek tudni érdemes” c. előadásáról tudósítunk.

A diabétesz is azon egészségkárosodások közé tartozik, amellyel sokan élnek együtt anélkül, hogy tudnának betegségükről – kezdte a rendezvényt rövid beszédével Füzesi Brigitta, a betegegyesület elnöke. A 2-es típusú cukorbetegség ugyanis tünetmentes lehet, és 10-15 évbe is beletelhet, mire egy szövődmény olyan szinten roncsolja a szervezetet, hogy a beteg már tudja, orvoshoz kell fordulnia. Megfelelő életmóddal a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását késleltetni lehet, vagy meg is lehet előzni, szövődményeit is meg lehet úszni.
A cukorbetegség kezelésével a szövődmények elkerülése a célunk – mondta az elnök, majd hangsúlyozta: az érintetteken nagyon sok sok múlik ebből a szempontból.

Nálunk 2-3 milló ember érintett

Dr. Mihályi Éva statisztikai adatokkal kezdett: megtudtuk, hogy a világon csaknem mindenhol egyre növekszik az érintettek száma, 2014-ben a Nemzetközi Diabétesz Szövetség atlasza szerint a föld lakosságának 8,3 %-a érintett, becslések szerint 2035-re 205 millióval több beteggel kell számolnunk.

Magyarországon az elmúlt 5 évet felölelő kutatások alapján a lakosság 8,68 %-a érintett, és jelentősen nagyobb a probléma bizonyos régiókban, mint más országrészekben: 2011-ben egy Nyugat-Dunántúlon készült felmérésben a 10 %-ot is meghaladta a felismert cukorbetegek száma. Még egyszer ennyien vannak az un. előállapotban lévő érintettek, illetve azok a betegek, akik nem ismerték még fel állapotukat. Ők nem kevésbé veszélyeztetettek a szövődmények tekintetében. Összesen tehát 2-3 millió az érintettek száma kicsiny országunkban.
Közismert, hogy hazánkra nem kifejezetten jellemző a stresszmentes környezet, a kiegyensúlyozott életet biztosító társadalmi berendezkedés, vagy az egészséges táplálkozást anyagi szempontból is segítő szemlélet. Nem csoda hát, hogy rengetek a túlsúlyos és elhízott ember. (A szerk.)
Mihályi doktornő arra figyelmeztet: a diabétesz kockázatát a túlsúly nyolcszorosra, az elhízás negyvenszeresre növeli! A túlsúly pedig már nem csak a felnőttek problémája, egyre többen kerülnek ilyen állapotba már gyermekkorban is.
A cukorbetegség terjedésének egyik legfőbb oka tehát az elhízás, ill. a növekvő várható élettartam, valamint a szűrések gyakoribbá válása is okként említhető.

Pár szó az 1-es típusról

A diabéteszen belül megkülönböztetik az 1-es és 2-es típust. A terhességi diabétesz nem önálló forma, a terhesség során meglévő cukorbetegséget jelenti, ami a várandósság végeztével vagy elmúlik, vagy sem.
Az 1-es típusú diabétesz a cukorbetegségek 10 %-át teszi ki. A genetikai háttérrel is rendelkező egészségkárosodás kialakulásának pontos oka máig ismeretlen, bár vannak erre vonatkozó kutatások és feltételezések, egyenlőre nem tudjuk, hogy pontosan mi indítja el az autoimmun folyamatot, mely miatt a szervezet ismeretlennek minősíti az inzulint termelő béta sejteket. A folyamatnak “köszönhetően” amikor a kór heves tüneteket mutat, a béta sejtek mintegy 75 %-a már elpusztult. A 1-es típus gyorsan alakul ki, az érintettek hamar szembesülnek azokkal a heves és életveszélyes tünetekkel, amelyeken csak a jól beállított és életfogytig tartó inzulinkezelés + diéta segíthet.

A 2-es klinikai jellemzői

A 2-es típusú diabétesz egy fokozott keringési kockázattal járó, progresszív (folyamatosan romló), valójában komplex anyagcsere betegség, mely érinti a zsír és a fehérje anyagcserét is. A betegség hátterében az inzulin hatás elmaradása, és a későbbiekben a béta sejtek inzulin elválasztásának csökkenése áll.

A betegségben inzulin rezisztencia áll fenn, mert a folyamatos étkezéssel arra kényszerítjük a hasnyálmirigy béta sejtjeit, hogy inzulint termeljenek, és ezáltal normalizálják a vércukrot, amikor azonban a sejtek a jóllakottság érzése kapcsán már nem szeretnének több cukrot felvenni, az inzulin hatástalanná válik és kialakul az inzulin rezisztencia. Többlet inzulin termeléssel még lehet ezen az állapoton segíteni, de amikor már ez a többletinzulin sem képes bevinni a sejtekbe a cukrot, a vércukorszint megemelkedik.
Az inzulint a hasnyálmirigy béta sejtjei termelik, a hormonok mellett ezek a sejtek a cukoranyagcsere-egyensúly felelősei. Amikor a vércukorszint megemelkedik, az jelzés értékű a hasnyálmirigy béta sejtjei számára, több inzulin választódik ki, minek következtében a sejtek több cukrot vesznek fel. Amikor esik a vércukorszint, csökken az inzulinszint termelődése is, ilyenkor egy szintén a hasnyálmirigyben található hormon, a glukagon elválasztása fokozódik.

A genetikai hajlam talaján a kórt előidézhetik bizonyos környezeti tényezők, a mozgás szegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás. Aránylag ugyanakkor sok időbe telik, míg a diabétesz kettes típusa valóban kifejlődik az érintettek szervezetében.
A betegség és az elhízás között szoros összefüggés van – minél nagyobb az ember testsúly feleslege, annál nagyobb a valószínűsége, hogy előbb utóbb érintetté válik.

Időben felismerni

Mikor kell az embernek kivizsgáltatnia magát ilyen irányban? Rizikó tényező a családi halmozódás, különösen, ha az első fokú rokonok között fordult elő a betegség, de az is intő jel lehet, ha a családban történt már korai halálozás szívbetegség miatt, illetve a túlsúly, az elhízás (a centrális típusú elhízás, a hastérfogat növekedése különösen veszélyeztet) a magas vérnyomás és a terhességi diabétesz, valamint a 4kg-nál nagyobb újszülött világrahozatala is kockázati faktor. A kisebb súllyal született egyének is hajlamosak a cukorbetegségre. A háziorvosok rendelkezésére áll egy validált rizikóbecslő kérdőív, amely alapján el tudják dönteni, hogy kinél szükséges elvégezni a terheléses vércukorszint vizsgálatot.

diabetes

Mennyi mmol/l az annyi?

A teszt azért is fontos, mert ebben a betegségben tünetekkel már csak az igen magas vércukorszint jár. Amennyiben az 8 mmol/l feletti, akkor már érrendszeri károsodásokkal, az érelmeszesedés felgyorsulásával kell számolnunk.
Az orvosok akkor beszélnek cukorbetegségről, ha laborvizsgálat során valakinél egymás után két alkalommal 7 mmol/l vércukorszintet mérnek. Amennyiben alacsonyabbak az értékek, terheléses vércukorszint vizsgálatot kell végezni, abban az esetben is ha az éhomi vércukor 6 mmol/l alatt van, de a páciens az említett kockázati csoportba tartozik.

Tünetek a szájszárazság, a szomjúság érzés, a gyakori vizelési inger, a fokozott éhségérzet, a levertség, a fáradtság, az ingerlékenység.
Extrém magas vércukorszint esetén jelentkezhet hányinger, hányás, hasi fájdalom, acetonos lehelet, fogyás, bőrtünetek, bőrfertőzések, altesti viszketés, húgyúti vagy húgytesti gyulladás, melyek bakteriális vagy gombás fertőzésekre utalhatnak.

Miért fontos mindenre odafigyelni és ez mit jelent?

Mindez azért fontos, mert a kezeletlen cukorbetegség kis és nagy érszövődményekhez vezet. Az érintettek 75 %-a ilyen jellegű betegségben hal meg (stroke, infarktus). Közismert szövődmények még pl. a diabéteszes láb és a neuropátia, illetve pl. a leggyakoribb vaksági ok a cukorbetegség szövődményeként kialakuló retinopátia. Mindezeken túl nem érrendszeri szövődmények egész sora is kialakulhat azoknál az embereknél, akik nem tartják be a 2-es típusú diabétesz komplex terápiáját.

De mit is jelent ez a teljeskörű kezelés? Először is normalizálni kell a vércukrot, a vérzsírokat, a vérnyomást, a testtömeget és a húgysavat. Ezek a terápiák személyre szabottak, a páciens és az orvos egyetértésén kell, hogy alapuljanak. Alapelv az életmód megváltoztatása, ez a betegség semelyik fázisában nem nélkülözhető. Az étrend és aktív élet – mely heti 5 alkalommal kezdetben 30 perces, majd 1 órás kardió jellegű mozgásformát jelent – mindenképpen szükséges a szövődmények elkerülése érdekében. (Javasolt a tempós séta, akinek nem ellenjavallott, annak a kocogás, a biciklizés, az úszás, a tánc, stb. A “TV-torna” típusú bemelegítést érdemes szintén beiktatni sport előtt.)
A gyógyszeres terápia lehet inzulinos és nem inzulinos, a kezelés során az önellenőrzés pedig kötelező.

Ahogy a 2-es típusú diabétesz kórélettani folyamatait egyre inkább megismerjük, a gyógyszercégek minden egyes oki tényezőre próbálnak gyógyszert fejleszteni, így az utóbbi időben új hatóanyagcsoportok kerültek piacra, az inzulinok különböző fajtái is elérhetőek már.
A legfontosabb, hogy minden érintett ismerje meg a betegség lényegét, hogy mit miért kell tennie és mit kell csinálni vészhelyzet esetén.

Mivel a diabétesz – sokszor a 2-es típusú is – élethosszig tartó, krónikus betegség, fenn kell tartani a motivációnkat a számunkra egészséges életmód fenntartására. Ebben segít, ha nem passzív szemlélődőként veszünk részt kezelésünkben, hanem önmenedzselő, saját életét kézben tartó emberekké válunk. Így akár el is lehet kerülni a szövődményeket. A 2-es típusú cukorbetegségből nem következik mindenképpen a rövidebb élethossz.

(RA)

#25529 Kekes Zoltan hozzászólása: 2017.10.20. 14:09

Családomban is előfordul a cukorbetegség, de a gyakorlati tapasztalataimból kiindulva már egy normális vércukormérőt találni sem könnyű. Örömmel olvasnék egy cikket, ami segít eligazodni a rengeteg különböző márka mérői közt.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close