Ami még menthető – A rossz koleszterin I. rész

Téma címkék:
2016.03.11. 16:11
HDL_LDL

Magas koleszterinszint. Sokat hallunk róla, talán lassan az is közismertté válik, hogy ez az állapot a szív,- és érrendszeri betegségek egyik legfontosabb kockázati tényezője. De kinél és miért alakul ki a probléma és mit tehetünk ellene? Muszáj vele foglalkozni? Kérdéseinkre dr. Kovács László, a szombathelyi Markusovszky Kórház belgyógyász-nefrológus főorvosa válaszolt.

Mi okozza a magas koleszterinszintet?
Két módon keletkezhet magas koleszterinszint a szervezetben – endogén, belső úton, ill. exogén – külső úton. Belsőleg legtöbbször valamilyen veleszületett zsíranyagcsere betegség, amely vagy enzim-, vagy receptor rendellenesség miatt következik. (be a kóros állapot) A külső okok között szerepelhetnek gyógyszerek is, ill. különböző betegségek – leggyakrabban a cukorbetegség, a metabolikus szindróma – melynek az elhízás a legfőbb kockázati tényezője, és magas vérnyomással, magas vérzsírszinttel, valamint magas vércukorszinttel jár. Bizonyos hormonális betegségek, vesebetegségek is okozhatnak emelkedett koleszterinszintet, de azért jellemzően az érintettek életmódja áll a probléma kialakulásának hátterében.

Az egészségtelen életmód már az említett betegségek esetleges kialakulása előtt is emelkedett koleszterinszintet okozhat?
Igen. A cukorbetegség, magasvérnyomás betegség, érelmeszesedés kialakulása nélkül is jelentkezhet a magas koleszterin (ez a tünet), mintegy az említett betegségek rizikótényezőjeként.

Az emelkedett koleszterinszint mindenképpen azt jelenti, hogy az érintettnél jó eséllyel kialakulnak ezek a betegségek?
Nem feltétlenül alakulnak ki, de az biztos, hogy egy magas koleszterinszinttel élő ember veszélyeztetett ezen egészségkárosodások vonatkozásában. A betegségek legfontosabb kockázati tényezője ugyanakkor az elhízás következtében kialakuló metabolikus szindróma, melynek egyik összetevője a zsíranyagcsere zavar – amelynek tünete lehet a magas koleszterinszint.

Meghatározza-e a probléma súlyosságát, hogy veleszületett magas koleszterinszintről, vagy külső hatások nyomán kialakult emelkedett értékről van szó?
Igen, a veleszületett úgynevezett familiaris hiperkoleszterinémia egyes típusai annyira súlyosak, hogy már egészen fiatal korban súlyos érelmeszesedést okozhatnak.

Az exogén koleszterinszint emelkedettségnek vannak-e különböző súlyossági okai?
Minél magasabb az LDL koleszterin szintje, annál nagyobb a rizikója a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának és a halálozásnak is.

Mit jelent az, hogy LDL koleszterin?
A koleszterin a májban termelődik, ahonnan a véráramlásba zsírszállító– un. lipoproteinekhez kapcsolódva kerül. Az LDL alacsony sűrűségű lipoprotein.
Emellett létezik HDL, azaz magas sűrűségű lipoprotein is – utóbbihoz kapcsolódva a koleszterin hasznos a szervezet számára, többek között azért, mert a HDL eltávolítja a felesleges koleszterint a sejtekből. A koleszterin normális szinten a szervezet fontos összetevője, többek között a D vitamin, egyes hormonok és epesavak építő eleme, főleg az idegrendszerben fordul elő nagyobb koncentrációban. A betegségek kialakulásával és a halálozás kockázatával az LDL koleszterin emelkedett szintje hozható összefüggésbe.

Mi számít emelkedett koleszterinszintnek?
Amennyiben az összkoleszterin szint 5-5,2, illetve az LDL-koleszterin 2,6-3,0 mmol/l felett van, magas értékről beszélünk, az érrendszer épsége veszélybe került, de ezek a határ értékek, vagy más néven célértékek már meglévő szívérrendszeri betegségek, cukorbetegség, krónikus vesebetség még lejebb tolódnak. Az érelmeszesedés megindításában és progressziójában óriási szerepet játszik a magas LDL koleszterinszint.

Mit jelent tehát pontosan a kockázat?
A magas koleszterinszinttel egyenes arányban nő az érelmeszesedés veszélye. Amennyiben ez az állapot előrehalad, koszorúér betegség alakulhat ki, amely szívinfarktust, szívelégtelenséget okozhat. Ha a meszesedés agyi ereket érint, agylágyulást, stroke-ot – ha a vese ereit érinti, akkor veseelégtelenséget okozhat. Amennyiben a perifériás erek érintettek, akkor érszűkület jöhet létre, amely a legsúlyosabb esetben lábamputációhoz vezet.

(RA)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close