Az együttélés szabályai

Téma címkék:
2013.11.06. 09:19

Reumatoid arthritiszről szóló cikksrozatunk második részében  a betegséggel együttélő emberé a főszerep. Ezúttal is dr. Ortutay Judit segítségével tájékoztatjuk olvasóinkat!

Milyen kilátásai vannak a RA-szel élő embereknek 2013-ban?/images/0000/0275/Ortutay_Judit_150.jpg
Ma már teljes életet lehet élni, hosszú éveken át meg lehet őrizni a munkaképességet és az érintettek ugyanúgy részt vehetnek a társadalom életében mint egészséges társaik. A gyógyszereket azonban évekig, sokszor életfogytig szedni kell.

Mit tehet az érintett annak érdekében, hogy ez az ő esetében megvalósuljon?
Eljár a kontrollokra, részt vesz a gondozásban, ha bármi problémája adódik, azt azonnal jelzi kezelőorvosának. A gyógyszerek szedését illetően együttműködő, idejekorán jelzi a felmerülő problémákat, gyógyszerelését megbeszéli kezelőorvosával, ezt illetően nem dönt önállóan. Betartja az ízületvédelmi rendszabályokat, vagyis kiküszöböli az ízületeket érintő káros erőbehatásokat. Rendszeresen elvégzi gyógytorna gyakorlatait. Ahogyan már említettem, a betegség hullámzó lefolyású, tehát a gyógyszerelésen sokszor időközben változtatni kell. Aki mindent meg akar tenni jólléte érdekében, az a páciens ezeket a kérdéseket az orvosára bízza és betartja az egyes készítmények szedése miatt kötelező labor kontrollokat is.
Elfogadja az életmódi tanácsokat is. Nem szabad az érintetteknek extrém megterheléseknek kitenniük magukat, sem aktív gyulladás esetén meleg gyógyfürdőbe menniük.
Egy krónikus betegség esetében a betegek mindenféle módszert kipróbálnak, esetenként természetgyógyászhoz fordulnak, stb. Lehet ilyenekkel próbálkozni, de erről mindig tájékoztatni kell a kezelőorvost, és nem a terápia helyett, hanem – amennyiben ez nem okoz kárt – az orvos által elrendelt kezelés mellett alkalmazni. Nem érdemes kockáztatni, mert sajnos ez a betegség kezelés nélkül lángol és halad előre.

Mit lehet tudni a biológiai terápiákról?

A betegség lefolyásának módosítása céljával néhány éve alkalmazhatjuk a biológiai terápiákat. Ezek a szerek hozzák a legjobb eredményeket a kórkép kezelésében, alkalmazásukkal a betegség patomechanizmusába avatkozunk, ezáltal  jelentős a gyulladáscsökkentő potenciáljuk.. A terápia valamennyi igazán rászoruló beteg számára hozzáférhető, az OEP által támogatott, bár azt sem lehet mondani, hogy egyszerű hozzájutni, hiszen a biológiai kezelések igen drágák, és alkalmazásuk nagy körültekintést igényel, így csak a speciális centrumokban érhetőek el. Jelenleg csak más módon nem befolyásolható súlyos állapotokban lévő érintettek kaphatják ezeket a terápiákat. A biológiai szerek adásának előzetes gondos elbírálása azért is szükséges, mert az új módszerrel sem lehet minden beteg számára teljes életminőséget biztosítani és alkalmazása mellett sokszor komoly mellékhatásokkal is szembe kell nézni.
Főleg a fertőzések veszélyeztetik a kezelésben részesülőket. A betegek egy részét ugyanakkor a biológiai terápiákkal olyan jó állapotba lehet hozni, hogy teljes életet tudnak élni és munkájukat kiválóan el tudják végezni betegségük ellenére akár hosszú évekig, annak ellenére, hogy a kezelés előtt rosszabb állapotban voltak.
Több különböző támadásponttal rendelkező készítmény van már, tehát akinél az egyik biológiai terápia nem válik be, a másik hatóanyag még eredményt hozhat.

A cikk első részét itt olvashatod.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close