Az ezerarcú betegség – néhány tudnivaló a lupuszról

2013.11.04. 09:22

A lupusz (SLE) az egyik legsokarcúbb, krónikus autoimmun betegség. Tízezer emberből évente egyet érint. Az átlagosan 1500 fős körzetet alapul véve egy háziorvos tehát nyolcévente találkozik egy újonnan megbetegedett lupusz beteggel. A betegséget a múlt században bőrpírral járó gyulladásos bőrbetegségnek tartották, s bőrt roncsoló bőrtuberkolózishoz hasonlították. Kaposi Móric ismerte fel, hogy a betegségnek létezik egy úgymond szisztémás változata, amelyet több szervrendszer megbetegedése kísér.

A lupusz betegek szervezetének védekező rendszere meghibásodva működik. Az immunrendszer a sejtmagra reagáló, az ellen termelődő antitesteket termel. A betegség közvetlen kiváltó okát nem ismerjük, de az valószínűsíthető, hogy örökletes tényezők is befolyásolják a betegség iránt fogékonyságot. A kórfolyamatot vírusok, ultraibolya sugarak, hormonális változások indíthatják el. A betegek 90%-a fogamzóképes, 18-45 év közötti nő. A férfihormon kicsit véd. Nőknél a betegség gyakran szülés után jelentkezik, ami feltehetően összefügg azzal, hogy a terhesség során a női hormonszint megemelkedik. 10-15 éves lappangási idő után is újra fellobbanhat.

Tünetek
Az SLE jelentkezhet lappangva, általános tünetekkel: lázzal, fáradékonysággal, nyirokcsomó duzzanattal, ízületi fájdalommal, fogyással, rossz közérzettel. De kezdődhet idegrendszeri tünetekkel: fejfájással, depresszióval, olykor bénulással is. A hosszú tünetmentes időszakok fel-fellobbanó betegségi periódusokkal váltakozhatnak. A kiújulás okait nem ismerhetjük, de kiválthatja fertőzés, terhesség, stressz is.

/images/0000/0325/Várószoba1.jpg
Diagnózis
A szeszélyes lefolyású kór folyton változó képet mutathat. A helyes diagnózis felállítását jellegzetes tünetegyüttes fennállása segíti. Laboratóriumi és képalkotó eljárásokkal (ultrahang, röntgen, stb.) igazolható a betegség megléte.

/images/0000/0327/Várószoba2.jpg

Kezelés
A lupusz betegek kezelése a gyulladás csökkentésére, az immunrend-szer működésének gátlására irányul. E szteroid tartalmú gyógyszerek mellékhatásai további betegségeket okozhatnak, ezért az orvos a legkisebb hatásos adag beállítására törekszik. A tünetek gyors változása miatt szükségessé teszi a beteg fokozott együttműködését. A betegnek tanácsos óvakodnia a fertőzésektől, hiszen immunrendszerét gyógyszerekkel bénítják. Az utóbbi években Magyaroszágon is elérhetőek biológiai (célzott) terápiás, modern gyógyszerek. A beteg sokat tehet önmagáért nem csak azzal, hogy betartja az orvosi utasításokat, hanem kiegyensúlyozott étrenddel, életmóddal is. A nem megterhelő testmozgás, a rövidített munkaidőben való foglalkoztatás hozzátartozik a beteg testi-lelki karbantartásához. Rendszeresen ellenőrizni kell a vesefunkciót, vizeletet, mert e kór alattomos, néhány hónap alatt tönkreteheti a vesét. Még a tünetmentes betegeknek is 3-6 havonta el kell mennie laborvizsgálatra.

Az anyagot köszönjük a Magyar Lupu Egyesület elnökének, Purgel Zoltánnak.
Az Egyesületről bővebb infóket itt találsz.

#15281 peti24 hozzászólása: 2013.12.15. 14:18

üdv. elnézést a zavarásért! sajnos a barátnőm nel diagnóztizálták a SLE lupus nevu betegséget. én szeretnék némi infórmációt kérni betegtől vagy annak hozzá tartózójától. hogy kicsit jóbban készújek a dolgokra. mert párom és én is fiatalok vagyunk. választ ellőre is köszönöm!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close