BPPV – ha felismertük, máris megszüntethetjük

2013.03.28. 09:38

A benignus pozicionális parixizmális vertigó nem betegség, csak egy forgó szédülést okozó állapot, melyet egy speciális mozdulatsorral az esetek 80 %-ában elmulaszthatunk akár otthon, de a probléma idővel magától is megoldódik – tudtuk meg a szédülések  hazai szakértőjétől, prof. dr. Komoly Sámueltől, a Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinika igazgatójától. Cikksorozatunk első részében erről lesz szó, míg a második részben Professzor Úr kifejti, miért okoz mégis annyi szenvedést ez a jelenség és mit kellene mindenkinek tudni a szédülésről úgy általában.

Mi az a BPPV, mi okozza ezt az állapotot?/images/0000/0187/Komoly_Samuel_kisebb.jpg
A benignus pozicionális parixizmális vertigó egy ártalmatlan, könnyen megszüntethető állapot, melyet a belső fülben kialkuló átmeneti  állapot okoz. A belső fülben piciny mészkristályok találhatóak, amelyek az egyensúly érzékeléséhez szükségesek, a BPPV-t pedig az okozza, ha ezen mészkristályok közül egy elszabadul helyéről. A testtartásért felelős reflexmechanizmusainkon keresztül belső fülünk hangolja össze izmainkat, hogy ne legyen egyensúlyproblémánk és ne essünk el. Ezt az állandó szabályozás automatizmus, az emberben nem tudatosul. A belső fülben lévő mészkristályok szőrsejtek felszínén helyezkednek el, és a belső fülben lévő folyadék áramlásának megfelelően mozognak. A szőrsejtek felfogják ezeket a mozgásokat és ez alapján közvetítik az agynak, hogy hol vagyunk a térben, milyen irányban, milyen sebességgel mozgunk.  Valamennyi izmunk ehhez az üzenethez igazodik. Ha egy mészkristály leválik a helyéről, minden fejmozdulatnál “meglendíti” a folyadékot, ami így sokkal nagyobb energiával mozgatja meg a többi, helyén maradt mészkristályt, tehát túlingerli a rendszert és ezért alakul ki a forgó szédülés.
A BPPV előfordulása nőknél talán gyakoribb és bár fiataloknál is elfordul, az idősebb korosztály nagyobb arányban érintett. Betegeimnek azzal a hasonlattal szoktam élni, hogy a ragasztó-anyag, ami helyén tartja a mészkristályokat, az idő előrehaladtával egyre inkább „kiszárad”, ezért lehet, hogy a BPPV a kor előrehaladtával gyakoribbá válik.

Hogyan lehet eldönteni, hogy biztosan erről a kórképről van szó?
A BPPV pozíció függő, általában mindig ugyanarra a mozdulatsorra jelentkező, egy percnél rövidebb ideig tartó forgó szédülés. Az érintettek ágyban való megfordulás, jobbra, balra vagy felfelé nézés közben tapasztalják meg. Ez a heves forgó szédülés nagyon kellemetlen közérzetet , hányingert, hányást is kiválthat, olyasformán, mint a tengeribetegség vagy az erre érzékeny embereknél az autó hátsó ülésén tapasztalható rosszullét. Ezen kívül a hirtelen fellépő heves forgó szédülés komoly ijedség-érzést, szorongást, akár pánikrohamot is provokálhat. A forgó szédüléses attakkok között is megmaradhat a rossz közérzet, a hányinger, a szorongás – a BPPV-től szenvedő emberek hajlamosak az orvosoknak inkább ezeket  panaszolni, ami sok kolléga számára sajnos félrevezető. Orvos és páciens egyaránt elfelejtik észrevételezni, hogy mindez a kellemetlenség egy fejfordításra jelentkező, rövid ideig tartó, heves, forgó szédülés következménye.

Hogyan zajlik a BPPV kivizsgálása optimális esetben?
A neurológus szakorvos először kikérdezi betegét (ellenőrzi azt is, hogy páciense negatív neurológiai státusszal rendelkezik-e), és ha a panaszok megfelelnek a fent felsoroltaknak, akkor elvégez egy egyszerű fizikális vizsgálatot, melyet Dix-Hallpike manővernek neveznek. Ha valóban BPPV-ről van szó, akkor ezzel a mozdulatsorral kiváltható a forgó szédülés vagy ahhoz hasonló érzés. Az érintett fejét el kell fordítani 45 fokkal ültében, majd egy gyors mozdulattal ledöntjük fekvő helyzetbe, úgy, hogy feje 45 fokban lelógjon az ágy végéhez képest. Akinek nagyon aktív BPPV-je van, el is hányhatja magát a vizsgálat hatására. Ilyenkor nem szabad azt tovább erőltetni és nem érdemes belevágni a problémát megszüntető mozdulatsor elvégzésébe sem, hiszen pár nap múlva óvatosan mindkét manőver sikeresen elvégezhetővé válik. 

Hogyan lehet megoldani ezt a problémát?
A mozdulatsor neve Epley manőver, célja pedig, hogy az elszabadult mészkristályt visszairányítsuk a helyére. Az esetek 80 %-ban ez elsőre sikerül – a mészkristály nem csak a helyére kerül, de ott is ragad – ha mégsem, meg kell ismételni a manővert. Mindez akár otthon is elvégezhető. Annak sem kell kétségbe esnie, aki valamilyen mozgásszervi oknál fogva nem tudja végrehajtani a mozgássorozatot, hiszen a mészkristály idővel feloldódik a belső fülben áramló folyadékban. Az Epley manőverről készített videó egy másik, ugyanazt a célt szolgáló mozdulatsort bemutató felvétellel együtt megtalálható Klinikánk honlapján. http://www.neurology.org/cgi/content/full/63/1/150/DC1 

Hogyan zaljik az Epley manőver?
Az ember hanyattfekszik, fejét arra fordítja, amely irányban a Dix-Hallpike manőverrel a szédülést ki lehetett váltani, vár 30 másodpercet, majd átfordítja fejét a másik oldaltra  és megint vár 30 másodpercet, majd tovább fordul, egészen addig, míg az orra hegye pont a föld középpontjára mutat, ebben a helyzetben is vár 30 másodpercet, majd felül. Ennyi.

Prof. Komoly Sámuel előadásának diáit a szédülésről ide kattintva nézhetitek meg!

Ajánló:
A BPPV nem betegség, egyszerű diagnosztikus manőverrel felismerhető, majd egy másik manőverrel megszüntethető probléma, az érintettek mégis sokszor hónapokig keringenek az egészségügyi ellátás rendszerében diagnózis híján, vagy rosszabb esetben téves diagnózissal. Hogy mi az oka ennek és milyen következményekkel járhat mindez? A beszélgetés második részéből a jövőhéten kiderül!

#25758 andi72 hozzászólása: 2017.12.11. 17:46

Tisztelt Professzor Úr! Húsz éve kezdődtek a panaszaim. Azóta ha hanyatt fekszem és a fejem kb 60 fok alá kerül forog velem a szoba, felmegy a vérnyomásom és hányingerem lesz. Az MRI vizsgálatot is csak bódításban tudták elvégezni, de az negatív lett. Előtte fül orr gégésznél voltam ő megvizsgált hanyatt fekvésben és most a többi tünethez pánik roham is társult. Azt szeretném kérdezni hogy ez lehet BPPV? Akkor miért nem oldódik fel ez a kristály húsz év alatt. Rettegek minden vizsgálattól amit hanyatt fekve végeznek el.
Köszönettel várom válaszát : Andi

#27939 Torci2 hozzászólása: 2019.01.29. 16:15

Kedves Andi! Hol lehet elolvasni a Professzor úr válaszait?
Üdv, É.

#24944 Virag Aniko hozzászólása: 2017.05.10. 23:54

Kedves Hozzászólók!

Kaptatok választ a kérdéseitekre? Ha igen, hol találom meg ezeket.

Köszönettel: Anikó

#18783 laacika hozzászólása: 2014.08.19. 11:22

Tisztelt Professzor Úr!

9. hete szenvedek a BPPV-vel,a gyakorlatokat nem csinálom mert nagyon rosz,félek tőle!!
Elvileg azt olvastam a neten hogy kezeletlen beteg kb 10 hét mulva javul.Itt az ön lapján olvastam hogy a levált mészkristályok el fognak oldódani a belső fülben lévő folyadékban.
Legyenszives ha tud valamit mondani a gyógyulási időre kérem irja meg nekem!!
Előre is nagyon szépen köszönöm profeszor úr!!

#19858 kissne.eva52@indamail.hu hozzászólása: 2015.01.07. 16:47

Tisztelt Professzor Úr!

Az első forgó szédülés 2010-ben volt oly erősen jelentkezett, hogy ha nem éjjel kerültem volna a kórházban azt mondta az orvos, hogy bemutatnának a hallgatóknak ugy ingázott a szemem.
Sajnos azóta is nagyon sokszor elő jött, hirtelen- de nagyon soká mulik el pedig én napi 2×6 Eply manör gyakorlatot végzek ( az nagyon pokol) . Még az a rossz hogy nappal ugy kóválygok mint aki jót ivott a fejem sosem tiszta, émelygés és hányinger( voltam Mr-en Ct-n negativ). Nagyon nehéz ezzel élni az biztos.
Kérdésem, hogy ez az állandó rossz közérzet is velejárója? (hetekig-vagy hónapokig)?

Tisztelettel : Kissné Éva

#11780 orgi hozzászólása: 2013.11.02. 15:14

Tisztelt Professzor Úr!

44 éves nő vagyok. 4 hónapja roham szerűen forgó szédülés jelentkezett nálam. Infúsios kezelést kaptam és Betahistin  tb. 2X24 mg-ot. CT MRI vizsgálat negatív lett, otoneurologiai vizsgálatot a szédülés jelentkezése után két hét mulva végeztek az is negatív lett. 1 éve lyme kort diagnosztizáltak melyre a kezelés akkor megtörtént. A szédülés előtt államvizsgáztam, egy kissé le voltam gyengülve.Azt mondták hogy sem a lyme kór sem a kimerültség nem okozhatja a szédülésemet, A a problémám hogy a zédülés gyengébben de még mindíg jelentkezik, a betahistint nem tudom abba hagyni mert úgy érzem akkor sokkal erősebb a szédülés. Szeretném megtudni, hogy most már ezzel kell e élnem , hogy ez mindíg jelentkezni fog vagy meggyógyulhatok. Még egy nagyon fontos kérdésem lenne, hogy a gyermekeink Angliában vannak és repülővel fogunk hozzájuk menni, a repülés fokozhatja e a szédülésemet.

Tisztelettel:Orgovánné

 

#11779 ildiko710713 hozzászólása: 2013.03.28. 12:56

Tisztelt Professzor Úr!

Köszönjük szépen ezt a részletes tájékoztatást.Én ugyan már szinte mindent tudtam róla mert utána jártam de sokunknak segített vele.Azért avval vitába szállnék,hogy ártalmatlan betegség mert aki benne volt már az tudja mivel jár.Nekem is annó 4 éve a fül-orr-gégész doktornőm csinálta meg az Epley manővert amit egy hétig kellett alkalmazni sikeresen.De a teljes felépülésem majdnem fél évig tartott.Értem ez alatt,hogy szédelgések maradtak és sem biciklire sem kocsiba ülni nem tudtam.És a járásom is olyan volt mintha részeg lettem volna.Azóta hála istennek nem volt gondom vele de megemelt párnán alszom és vannak mozdulatok amiket azóta elkerülök.Remélem továbbra is velünk marad és segítségünkre lesz a problémáinkban.

Köszönettel:Ildi.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close