Ne hagyd, hogy megszédítsen a rosszullét!

2013.04.04. 08:27

BPPV nem betegség, egyszerű diagnosztikus manőverrel felismerhető, majd egy másik manőverrel megszüntethető probléma, az érintettek mégis sokszor hónapokig keringenek az egészségügyi ellátás rendszerében diagnózis híján, vagy rosszabb esetben téves diagnózissal. Hogy mi az oka ennek és milyen következményekkel járhat mindez, arra prof. dr. Komoly Sámuel, a Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinika igazgatója adja meg a választ

A BPPV egy könnyen felismerhető, könnyen megszüntethető állapot. Ezek szerint teljesen veszélytelen?
Sajnos nagyon sok tévhit él a szédüléssel kapcsolatban az emberekben – orvosokban és laikusokban egyaránt. A BPPV egy percnél rövidebb ideig tartó forgó szédülés, mely ugyanakkor hányingerhez, hányáshoz, általános rosszulléthez, ijedséghez vagy pánik-érzéshez vezet. Az érintettek sokszor inkább ezeket a tüneteket részletezik orvosuknak. Ráadásul az orvosok nagy többsége, még ha el is jut a szédüléshez, mint a rosszullétet kiváltó okhoz, nem BPPV-re, hanem agyi keringészavarra gyanakodik és ultrahangvizsgálatra, nyaki röntgenre küldi betegét. Mivel ez a jelenség inkább idősebb embereket érint, általában találnak is súlyos nyaki meszesedést, és megfeledkezve arról, hogy ez természetes életkori jelenség, ezt nevezik meg a szédülés kiváltójaként. Ha még az ultrahang valamennyi érszűkületet is kimutat, akkor páciensüket ezzel a diagnózissal is tovább rémítik. A szív ultrahanggal egy gyakori minimális fejlődési rendellenességet, un. mitralis prolapszust is találhatnak, így kijelentik, hogy az érintettnek még a szíve sem egészséges. Mivel a BPPV-vel járó rosszullét nagyon intenzív, elszenvedője készséggel elhiszi, hogy súlyos beteg. Végül valóban beteg lesz: fixálódik szomatizációs zavara, esetleg pánikbeteggé vagy depresszióssá válik.  A szédülés önmagában is szorongást idéz elő, és ha ezt fokozzuk, azzal tartós, nem forgó szédülés-érzést, szorongást,akár kényszerbetegséget idézhetünk elő.

Van valamilyen fiziológiai oka annak, hogy a szédülés önmagában is szorongást eredményez?
A szédülés-központok egy összekötő pályán keresztül kapcsolatban állnak az ijedség, a szorongás és a pánik reakció kiváltásáért felelős agyi központokkal. Ennek fiziológiai jelentősége az lehet, hogy ha megcsúszunk egy lejtőn, ijedtünkben pánikszerűen fogjunk meg valamit, amiben megkapaszkodhatunk, nehogy lezuhanjunk. A hányás, sápadtság, verejtékezés szintén egy ilyen összeköttetés miatt lép fel – a szédülés aktiválja a parasmpathicus idegrendszert rendszert is.  

Hogyan lehet kezelni az így kialakult pszichés betegséget?
Pszichoterápiával és sok-sok pozitív megerősítéssel arra vonatkozóan, hogy az érintett valójában nem beteg, nincs semmi komoly szervi baja. Amennyiben a BPPV-ben szenvedő emberben már krónikus szubjektív szédülés is kialakult, antidepresszáns adása is segíthet.

Mik a krónikus szubjektív szédülés tünetei?
Szorongással, félelemmel járó, nem forgó szédülés jellemzi, mely nagy tereken – ahol tekintetünk nem tud megtámaszkodni – szupermarketekben vagy mozgólépcsőn, hídon, magasban felerősödik. Az angol szakirodalomban szupermarket betegségként is emlegetik ezt a kórképet. 

A szédülést okozó kórképek között a BPPV gyakorinak számít?
A Müncheni Neurológiai Klinika végzett felmérést arra vonatkozóan, hogy melyik szédülést okozó kórkép a leggyakoribb pácienseik körében, és 13 000 beteg szédülést panaszoló beteg vizsgálata során azt  azt találták, hogy a BPPV az.

A szédüléssel járó kórképek a BPPV-n kívül általában súlyosak?
A szédülés gyakrabban jelez kevésbé súlyos betegséget, mint ennek ellenkezőjét. Erre jó példa a hátsó agyterületi keringészavar okozta stroke, melynek jele a szédülés és ahhoz társuló további tünetek: kettős látás, zsibbadás vagy végtaggyengeség. Míg a szédülést nem okozó, elülső agyterületet ellátó nyaki ereket érintő agyi keringészavart elszenvedő betegek 30 %-a három hónapon belül meghal és 50-60 %-uk nyomorék marad, a szédüléssel járó stroke elszenvedői sokkal ritkábban,  3 %-ban veszítik el életüket, 90 %-uk pedig tökéletesen felépül. Fontos tudni azt is, hogy migrénes szédülés akkor is felléphet, ha az érintettnek egyébként már elmúlt migrénes fejfájása. A szédüléstől nem szabad rögtön megijedni, hanem ki kell deríteni pontos okát – ezután az esetek legnagyobb százalékában megszüntethető vagy enyhíthető ez a kellemetlen tünet.

#18972 dorka54 hozzászólása: 2014.08.29. 18:30

Én is nagyon szépen köszönöm, ezt a részletes tájékoztatót, mivel nekem még most volt egy hete először, nagy tapasztalatom nem volt, hogy mi ez. De hála ahova bevittek kórházba, egy kedves doktornő rögtön fölismerte miről van szó, vissza mozgatta a kristályokat,és megszűnt a szédülésem. Ő nem küldött semmilyen más vizsgálatra, először alaposan megvizsgált, csinált EKG-is, meg kezeket föl ,vigyorogjak ,fogjam meg az orrom, nézzek a keze után ,ilyeneket és utána mondta, hogy ez BPPV először azt se tudtam mi az, de aztán részletesen elmagyarázta, és utána tornásztatott meg, és mikor leszálltam az ágyról már nem szédültem.De mivel hajlamos vagyok bepánikolni ,ezért mondta ,hogy reggel és este vegyek be egy frontint. Sajnos ahogy utána olvastam itt a neten látom, hogy mennyien szenvednek ezzel a problémával. Én is csak azt tudom mondani fel a fejjel, ne engedjünk neki !!!! Nagyon szép szédülés mentes napokat mindenkinek . üdv: Dorka.

#11912 jdobsa hozzászólása: 2013.04.04. 10:03

Nagyon koszonjuk a Professzor Urnak a mindenre kiterjedo valaszat.

Magam is  ezeket tapasztaltam az elmult 3-4 ev alatt amiota ez a furcsa kor a hatalmaba keritett.

Mint egeszsegugyi dolgozo inkabb hiszek az ellenallasban /vitaminokban-Milgamma-Ca.+Mg-/mint a megajanlott /notropil-betaserc…/

Persze azert ebben a korban az evi egyszeri Notropilos Iv- inf.-kura is segit.

tovabba gyogytorna/masszor/gyogyfurdo-uszas,szauna.-ami alanyi jogon jar mindenkinek.

Nekem legalabbis ezek segitettek.meg esetleg egy Tinnitool nevu kis orvosi laser berendezes.

Igy a szedulesi rohamok lecsokkentek 3-4-5 honapos kihagyasokkal.

Nem mondom hogy egyszeru,de ne hagyjuk hogy a betegseg elhatalmasodjon rajtunk.

udvozlettel dobsa j.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close