Diéta májbetegségben II. – Heveny-, és idült májgyulladás, általános elvek, gyakorlati tanácsok

Téma címkék:
2014.03.06. 15:48
Sandwiches with feta and vegetables

A májbetegségeknek – előrehaladottságuknak megfelelően – négy stádiumát különböztetjük meg: a heveny májgyulladást, az idült májgyulladást, a májcirrhozist és a májkómát. Ezekben az állapotokban más-más diétás elvek érvényesülnek – vágott a gyakorlati tanácsok sorába Dr. Ghyczy Dóra. Cikksorozatunk második részében a heveny- és az idült májgyulladás diétájára vonatkozó ismereteket jegyzeteltük le.

Heveny májgyulladás
Heveny májgyulladásban megfelelő táplálkozással a májsejtek regenerációját segíthetjük elő. Elsődleges cél a megfelelő tápanyagszükséglet biztosítása, valamint a máj kímélése, hogy a gyulladását le tudja küzdeni szervezetünk. Alkoholt nem szabad fogyasztani, mert ez az anyag méreg a májnak, de a vízben nem oldodó rostokat, valamint az erős fűszereket is – mint a mustár, a torma, az ecet, a feketebors, a cseresznyepaprika – el kell hagyni.

A kezelőorvossal egyeztetve heveny májgyulladásban az étrendnek az állapotjavulás folyamatának megfelelően különböző szakaszai vannak.

1.
Először folyékony, szénhidrátban és vitaminokban gazdag táplálékot szabad csak magunkhoz venni. “Teát, gyümölcslevet, turmixot, fölözött tejet, aludtejet, kefirt és joghurtot vegyünk, illetve készítsünk” – tanácsolta a szakértő.

2.
A következő stádiumban, mikor az ember kicsit jobban van és étvágya is visszatérőben, elkezdődhet a fehérjebeépítés. Még mindig fontos, hogy ételünk szénhidrát-, és vitamindús legyen, de már a pépes állag javasolt. A doktornő ezen a ponton is felsorolta, hogy milyen élelmiszerek jöhetnek szóba: leves, főzelékpüré, gyümölcspüré, sovány sajtok, sovány túró, lágytojás, sovány húsok és halak. A túró fontos alapja lehet ennek a diétának, a túrógombóctól a túrópalacsintán és a túrófelfújton keresztül a citromos-, vaniliás-, kefíres túrómixig a doktornő ötleteket is adott a termék elkészítésére.

3.
Aki még jobban lesz, elkezdhet újra zsiradékot is fogyasztani, közben továbbra is a rostszegény étrend ajánlott. A konyhatechnológiával, a nyersanyagok kiválasztásával is vigyázni kell – a sovány, kötőszövet-szegény húsok, a növényi olajok jöhetnek szóba, párolni, főzni, grillezni, fóliában, kerámia serpenyőben vagy teflon edényben, esetleg római tálban jó ilyenkor az ételt feldolgozni. (Ezek általános tanácsok májbetegségben.)
A magas zsírtartalmú termékek, mint a szalámi, a kolbász, a tepertő, a hízlalt szárnyasok mája, a szalonna, a tejszín, a zsíros hús vagy felvágott ártanak, ellenben sovány sertéshúst, párizsit, virslit, sonkát vagy zalait lehet fogyasztani. A fehérjebevitel ekkor is kulcsfontosságú, átlagosan napi napi 1.5-2g/ttkg javasolt.

4.
A heveny májgyulladás étrendjének negyedik szakaszában energia- és fehérjegazdag, zsírszegény, kímélő fűszerezésű, könnyű-vegyes táplálék kerüljön az asztalra – javasolta a doktornő. Az étrend alapját a szénhidrátok képezzék, így a liszt, a rizs, a burgonya, a gyümölcs, a rostban szegény fiatal főzelékek. A rostokkal azért kell óvatosan bánni – magyarázta  Ghyczy Dóra – mert a csökkent epeképződés miatt ezek bélrenyheséget és puffadást okozhatnak. A finomrostokat ellenben lehet használni a menüsor összeállításakor, így mind a sütőtök mind a hagyomásnyos tök, a spenót, a sóska, a sárgarépa, a padlizsán, a patisszon, a karfiol,  és a gyümölcsök nagyon is jó kiegészítők. A gyümölcsök már csak vitamintartalmuk miatt is különösen ajánlottak, akár lé formában is, a zöldségekkel (C-vitamin B vitamin) együtt naponta többször együnk ilyesmit. Szükséges vitaminokban gazdag még a sovány húsok köre, a tojás és a tejtermékek. Fentebb felsoroltuk, hogy milyen fűszereket kénytelen elhagyni az ember, ha májbetegséggel él, a szakértő ugyanakkor arra is adott tippeket, hogy helyettük mi jöhet szóba. Felsorolásában a következőket említette: paradicsompüré, csemegepaprika, köménymag, majoránna, citrom leve-héja, vanília, fahéj, babérlevél, zöldpetrezselyem, kapor, vöröshagyma, fokhagyma, lilahagyma, póréhagyma (nem pirítva), ésszerű sózás (inkább a sószegény).

Sokszor halljuk, hogy a készételek nem egészségesek. Májbetegséggel élve muszáj foglalkozni ezzel a felvetéssel, kerülni kell a mindig túlsózott konzerveket, levesporokat, füstölt élelmiszereket, valamint a fagyasztott készételeket és a tartósító- valamint adalékanyaggal gyártott termékeket is. Fokozottan érvényes az az ajánlat is, mely szerint a táplálékbevitelt érdemes napi 5-6-szor, kis adagokban megejteni. Utána jöhet egy kis kávé vagy tea. Előbbit azért nem jó túlzásba vinni – a “jó erős fekete” reggel, éhgyomorra nem tartozik a májbetegdiéta-kompatibilis ötletek közé.  Jó hosszu kávé tej nélkül elfogadható.
A doktornő kiemelte még, hogy mindig figyelembe kell venni a beteg saját igényeit, ha egy étel panaszt okoz, akkor azt nem szabad fogyasztani.

Idült májgyulladás
Idült májgyulladás esetén energia- és fehérje gazdag, mérsékelten zsírszegény étrendet rendel pácienseinek Ghyczy Dóra, ami  a  májgyulladás javuló szakaszában levő étrenddel egyezik meg. Felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy nagyon fontos a vitaminpótlás, ezért sok zöldséget kell enni – fözeléket minden mennyiségben – és a gyümölcsökre ugyanez vonatkozik.

Általános tanácsok
A részletes és gazdag tájékoztatás után a doktornő szolgált még néhány általános tanáccsal.
Májvédő élelmiszernek számít a grapefruit – amit ugyanakkor a HCV elleni terápia közben (és előtte utána két héttel) nem szabad fogyasztani, valamint a fokhagyma, a zöld tea, a spenót, az avokádó, a dió, a tök, a mustárnövény zöldje, a gyermekláncfű, a cikória, a kurkuma, a citrom, a keresztesviráguak – így a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol – a leveles zöldsaláta, a sóska, a cékla, az alma, a répa, valamint a fokhagyma is áldásos hatással bíró élelmiszerek májbetegség esetén.  Gyógyteák közül a zöldön túl a máriatövis és a fehértea ajánlottak. A víz, amit iszunk, legyen szénsavmentes – tanácsolta a doktornő – és nem csak az alkohol tilos, a dohányzás is ellenjavallott. Az ideális testsúly elérése és tartása is extra jelentőséggel bír – hiszen az elhízás a máj zsírosodásához vezet.

Ha már diéta és ideális testsúly, a rendszeres mozgás is szóba került: a doktornő szerint jó már reggel, mintegy ébresztőként túlesni a napi tornán. A cikkben bemutatott diétás elveket érdemes szem előtt tartani a HCV fertőzésből sikeresen felépült embereknek is – hangzott még el, alkoholt pedig, annak aki májbeteg volt, továbbra sem szabad innia.

gaboca
#21237 gaboca hozzászólása: 2015.07.16. 20:03

Köszönjük a tájékoztatást.
Volna egy két kérdés? Azt tudom, hogy a tejszin nem jó de mit egyek túró helyett( amiben ugye sok a fehérje) ha laktóz érzékeny vagyok. Megkérdeztem az orvost a húsról, azt mondta vigyázzak vele mert lehet egy szelet rántott hüstól semmi bajom, de máskor két falattól kómába is eshetek. Szóval akkor honnan szedjem a fehérjét? Szénhidráttal nincs bajom. tésztás fajta vagyok. Gondolom erőset nem lehet enni, de gyomorfájás után jól esik egy kis erős, savanyú leves. Utána mindig jobban vagyok. Gondolom a bacikat kiöli. Az első májorvosom azt mondta, egyek azt amitől nem vagyok rosszúl. Gondolom a zsírosat nem sokunk tud enni.

varoszoba
#21238 varoszoba hozzászólása: 2015.07.16. 21:13

Kedves Gaboca!
Nem egészen érthető a kérdés. Ha laktózérzékeny, attól még húsféléket nyugodtan fogyaszthat. A laktózintolerancia tejcukor érzékenységet jelent. A tejcukor tejben és a tejtermékekben található, ezt nem tudja lebontani megfelelően a szervezet. Manapság már számos laktózmentes tejterméket is találni a boltok polcain tejtől a túróig.

Más ötlet vegán táplálkozást előnyben részesítőktől vagy paleo étkezést követőktől:
Kb. 10 dkg hamis túróhoz egy liter vízbe facsarjuk bele egy citrom levét és tegyük fel főni. 3 tojásfehérjét egy csipet sóval habverővel nem túl keményre felverünk. Amikor forrni kezd, lassan öntsük bele a felvert fehérjét. Kevergetve törjük össze a habot, és hagyjuk főni. Kb. 10 perc múlva túró állaga lesz, amit ízlés szerint ízesíthetünk, édesíthetünk stb.
Vagy
1 csésze kölest 3-szoros mennyiségű vízben megfőzünk. Nem baj, ha túlfő. Miután kihűlt, hozzáöntünk egy kis tejet (lehet növényi tej pld. rizstej, vagy laktózmentes), amit ízlés szerint ízesíthetünk, édesíthetünk, citrom héjjal stb.

#17330 KatiNemeth hozzászólása: 2014.03.24. 10:42

Kedves Várószoba!   Köszönjük a tájékoztatást!   Szeretnék egy kérdést  feltenni.Ha a Hcv elleni kezelés sikeres lesz , javulhat-e a máj fibroscan vizsgálaton mért erdemény értéke,? Köszönöm a választ (bár lehet nem itt kellett volna feltenni a kérdést).                       Üdvözletem küldöm.Egy “hármas kezelt”Kati

museto
#21239 museto hozzászólása: 2015.07.16. 21:46

Szia Kati! Olvasd el a “Mire képes a máj” történetem alatti hozzászólásomat és csodát fogsz találni! Üdv Museto

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close