Diéta májbetegségben III. – Májcirrhozis, májkóma + általános elvek, gyakorlati tanácsok

Téma címkék:
2014.03.10. 07:46
túrós süti1400

Cikksorozatunk harmadik részében a májcirrhosissal élő és a májkómát elszenvedő emberek diétás alapelveit vesszük sorra Dr. Ghyczy Dóra előadása nyomán.

A májzsugorodás is egy diétás szabályokat maga után vonó állapot. Ilyenkor energia és fehérjegazdag étrend segíthet (1.5g/ttkg)  zsirból 1g/ttkg (max 100g) a javallott.
Jóllakni ebben az esetben is a szénhidrátban gazdag ételekkel lehet, így burgonyával, rizzsel, darával, levesbetétekkel, keksszel, péksüteménnyel, a cukor ugyanakkor nem tesz jót,  mert elfoglalja az értékesebb szénhidrátok helyét – figyelmeztetett a szakember.

Aki májkómába esik, az nincs tudatánál, tehát kórházi ellátásban részesül, a doktornő ennek ellenére kitért arra is, hogy ebben a stádiumban miként kell megoldani a táplálást. Kezdetben a folyadékpótlásra koncentrálnak a szakemberek – de nem szájon át – ezzel meg kell várni, míg a páciens állapota már kizárja, hogy  félrenyeljen. A folyadék összetételére vonatkozóan az elágazó szénláncú aminosavak bevitele, energiaként pedig a cukorpótlás a legfontosabb szempont. Májkómában – a kimerült májműködés következményeként – gyakori a nagyon alacsony vércukorszint.
A máj ilyenkor nem képes méregteleníteni a fehérje anyagcsere során keletkező toxinokat – mondta a doktornő – ezért kezdetben teljes fehérjemegvonást írnak elő. Javulás esetén ezt egy-két nap után enyhítik, 20-, majd 40-, de maximum 60 g fehérje vihető be. “Elsősorban növényi eredetű fehérjékről van szó” – részletezte a szakember – “a búzadara, a liszt, a kenyér és a tészta fogyasztását csökkentjük, állati fehérjék megengedettek kis mennyiségben. ” A diéta alapját a zöldségek, a főzelékek képezik, valamint állati fehérjék, így a tojás, a tej, a tejtermékek, a húsok. Növényekkel-növényi fehérjékkel vigyázni kell ebben az állapotban, a szárazbab, a sárgaborsó, a lencse és a szója jelentős fehérjetartalommal bír.”
Aki vizesedésre hajlamos,  annak óvatos folyadékmegszorításra van szüksége, maximum 1.5 litert vegyen magához egy nap, a sózást pedig kerüljük, mert megköti a szervezetben a vizet” – hangzott el.

A májbetegséggel élők folydékfogyasztása is fontos szempont – a napi 2 l, szénsavmentes ásványviz vagy gyógytea elengedhetelen.

A részletes és tanácsokban gazdag tájékoztatás után a doktornő szolgált még néhány általános tanáccsal. Májvédő élelmiszernek számít a grapefruit – amit ugyanakkor a HCV elleni terápia közben (és előtte utána két héttel) nem szabad fogyasztani, -valamint a fokhagyma, a zöld tea, a spenót, az avokádó, a dió, a tök, a mustárnövény zöldje, a gyermekláncfű, a cikória, a kurkuma, a citrom, a keresztesviráguak – így a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol – a leveles zöldsaláta, a sóska, a cékla, az alma, a répa, valamint a fokhagyma is áldásos hatással bíró élelmiszerek májbetegség esetén.  Gyógyteák közül a zöldön túl a máriatövis és a fehértea ajánlottak. A víz, amit iszunk, legyen szénsavmentes – tanácsolta a doktornő – és nem csak az alkohol tilos, a dohányzás is ellenjavallott. Az ideális testsúly elérése és tartása is extra jelentőséggel bír – hiszen az elhízás a máj zsírosodásához vezet.  Általános tanács még, hogy a konyhatechnológiával is vigyázni kell, pirításhoz a növényi olajok jöhetnek szóba, párolni, főzni, grillezni, fóliában, kerámia serpenyőben vagy teflon edényben, esetleg római tálban jó ilyenkor az ételt feldolgozni.

Ha már diéta és ideális testsúly, a rendszeres mozgás is szóba került: a doktornő szerint jó már reggel, mintegy ébresztőként túlesni a napi tornán. A cikkekben bemutatott diétás elveket érdemes szem előtt tartani a HCV fertőzésből sikeresen felépült embereknek is (Lsd. cikksorozatunk második részében: heveny májgyulladás étrendjének negyedik szakasza – energia- és fehérjegazdag, zsírszegény, kímélő fűszerezésű, könnyű-vegyes táplálék) – hangzott még el – alkoholt pedig, annak aki májbeteg volt, továbbra sem szabad innia.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close