Endometriózis: A hírből is alig ismert női baj

Téma címkék:
2012.05.27. 20:08

Az  endometriózis népbetegségnek számít, a női lakosság több, mint 10 %-a érintett. A méhnyálkahártya-burjánzás súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, de orvosolható. Későbbi stádiumaiban elterjed a szervezetben, meddőséget is eredményezhet. Tünetei alapján enyhébb és súlyosabb egészségkárosodásokkal egyaránt összekeverhető, ám bizonyos vizsgálatokkal kimutatható a betegség. Dr. Bánhidy Ferenc egyetemi docenstől, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettesétől kértünk tájékoztatást.

Egy egészséges nő méhének belső falát méhnyálkahártya (endometrium) béleli, melynek a fogamzásban betöltött szerepe, hogy havi rendszerességgel alkalmassá váljon a megtermékenyített petesejt befogadására. Ahhoz is elengedhetetlen, hogy a születendő magzat ideális körülmények között legyen a méhen belül.  Az orvostudomány máig nem tudja miért, de van, amikor ez a nyálkahártya a méhürön kívül is kifejlődik. Ez maga az endometriózis. Szövettanát tekintve jóindulatú, azonban kezelés nélkül sokszor már csak nagyon súlyos beavatkozások árán lehet visszaszorítani.

A méhen kívül
Leggyakrabban a méhfalon, a méh simaizom rostjai között, a méhtest külsején, a petefészekben, a méhet rögzítő szalagokon, a petevezetékeken, a húgyhólyag-, esetleg a végbél hashártyaborítékán, a hashártyán, ill. a szabad hasüregben okoz problémát az endometriózis. Kevésbé gyakori, de a betegségre jellemző kialakulási hely még a hüvely vagy a húgyhólyag nyálkahártyája, a húgyutak és a belek. Nagyon ritkán a hastól teljesen távol a tüdőben vagy az agyban diagnosztizálják a kórképet.

A probléma…
Abból adódik, hogy a menstruáció idején jellemző női nemi hormonális változásokra a méhen kívüli nyálkahártya is reagál. Ezért a betegség általában fájdalommal jár, különösen a menzesz előtti, alatti és utáni napokban, de akár nemi aktus közben is – ha a nyálkahártya a hüvelyben vagy a méhtest külső részén alakul ki. (A fájdalom helye gyakorlatilag a betegség elhelyezkedésétől függ.) Nagyon ritkán, de előfordul, hogy semmilyen tünet nem jelzi az egészségkárosodást. Súlyosságát tekintve négy stádiumot állapítottak meg a szakértők. A fokozatok előrehaladva jelzik a gyulladás, a fájdalom és a kiterjedés mértékét.

A fájdalmas görcsök mellett
A leggyakoribb tünetek közé tartozik a menstruációs időszakon kívüli vérzés, a menzesz valamilyen módon törénő megváltozása – pl. hosszabb vagy rövidebb ideig tart a szokásosnál, esetleg elmarad – a (nem feltétlenül egy életre szóló) meddőség, de előfordulhatnak bélműködéssel kapcsolatos gondok is – a véres széklet, a hasmenés, a székrekedés szintén endometriózisra utalhat. Utóbbi panaszok éppúgy visszavezethetőek gyulladásos hátterű bélbetegségekre, vastag-, vagy vékonybéldaganatra, míg más nőgyógyászati kórképek – hormonális vagy anatómiai rendellenességek, nőgyógyászati daganatos megbetegedések, pl. petefészekrák – ugyanolyan vérzészavarokat okozhatnak, mint az endometriózis.

Hogy közelebb kerüljünk a diagnózíshoz
Ki kell zárni az opcióként felmerülő többi betegséget is. Az endometriózis felderítésében éppen ezért sokszor több szakterület képviselője – gasztroenterológus, nőgyógyász, urológus, akár pulmonológus is részt vesz. Ultrahang és labor vizsgálatokkal közelebb kerülhetünk a diagnózishoz, de még mindig nem lehet az egyéb egészségkárosodások mindegyikét (pl. ciszta) kizárni. A biztos kórisme kulcsa a laparoszkópia – a hastükrözés, melynek során egy kis metszésen keresztül kamerát juttatnak a páciens hasába. Egyúttal – a diagnózis  pontos megállapítása érdekében – szövettani mintát is vesznek az elváltozásból. A betegség elleni gyógyszer TB támogatásának feltétele, hogy a recepten szerepeljen a szövettanilag bizonyított diagnózis. Az egészségkárosodás stádiumát is a laporoszkópos vizsgálat alapján lehet meghatározni – az a kérdés, hogy milyen mértékben érintettek a kismedencei szervek és mekkora sikerrel lehet az elhelyezkedésük miatt kóros szöveteket eltávolítani. Amennyiben nincs szükség komolyabb beavatkozásra, a diagnosztikus laporoszkópiát végző sebész egyúttal a műtétet is végrehajtja a korszerű eszközzel. A negyedik stádiumban már a vastagbél, a vékonybél, és a hólyag is tele van endometriummal. Ilyenkor rendszerint ezeknek a szerveknek a részleges eltávolításával oldható csak meg a probléma.

Sikeres lehet a kezelés, sőt
Az esetek egy részében akár meg is gyógyítható a betegség. A legkorszerűbb módszer a kombinációs terápia, mely egy, a káros csomók minél teljesebb eltávolítását célzó műtétből és gyógyszeres kezelésből áll. A gyógyszeres terápia a legtöbb esetben a műtét után válik szükségessé kiegészítő kezelésként, de előfordul, hogy a gyulladásos folyamat visszaszorítása érdekében megelőzi azt. A hatóanyag a petefészek működésének felfüggesztését okozza – tehát (ebből a szempontból) ugyanolyan hatású, mint a terhesség – vagyis a gyermekáldás is gyógyítja a betegséget. Ezt a “gyógymódot” a nagy hasi műtétek után közvetlenül természetesen nem lehet alkalmazni.
Minél előrehaladottabb stádiumú az endometriózis, annál radikálisabb beavatkozásra van szükség – a legrosszabb eset a már említett belső csonkolásos (hólyag, belek részleges eltávolítása) operáció. Rossz hír, hogy a kórkép kiújulására azért a legjobb kezelés mellett is marad némi esély, viszont sokkal kisebb, mintha nem fordulnánk orvoshoz. A kezeletlen endometriózis súlyosabb következményei közé tartozik a meddőség vagy pl. a bélvérzés – a vérzés helye attó függ, hogy hol helyezkedik el a betegség. A tünetek – különösen a fájdalom – életminőség rontó hatásával is  számolni kell. 
Az endometriózis kialakulásának okai máig nem tisztázottak, ezért elsődleges megelőzési taktikát sem dolgozhatunk ki ellene. A rendszeresen termelődő női nemi hormonokkal rendelkező emberek gyakorlatilag valamennyien veszélyeztetettek, bár a megfigyelés szerint gyakrabban érintettek a fogamzásképes korban lévő nők, ill. a negyven év körüli korosztály tagjai.

Ha valamit tenni akarunk
A rendszeresen jelentkező görcsös fájdalmakra, a menzesz zavaraira és a cikkben felsorolt egyéb gondokra nem szabad legyinteni. Bánhidy Ferenc elmondta, hogy sok páciense 6-8 éven át együtt élt a betegséggel, mire orvoshoz fordult és felderítették panaszai okát. Magyarországon ma már az ország több pontján működnek endometriózis centrumok, ahol felderíthető és orvosolható ez a kór.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close