Férfiegészség II. – Mentsük meg az életüket!

2014.10.06. 10:36
Nyirády Péter350x464

A Férfi Egészség Hete szeptember 22-26-ára esik. Az esemény kapcsán felkerestük prof. dr. Nyírády Pétert, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika igazgatóját, hogy mondja el, milyen aktualitások vannak e téren a megelőzés és a terápiák vonatkozásában.

Melyek azok a fontos egészségügyi problémák, amelyekről akár a szűrés fontossága, akár a terápiás lehetőségek miatt a férfiak illetve a családok felé fontos az orvosoknak kommunikálni?
A nők sokkal egészségtudatosabbak, így jobban járnánk, ha a Nők Lapjában közölnénk ezeket az információkat, mint ha egy autós magazin hasábjain próbáljuk elérni célközönségünket. Ezért nagyon fontos, hogy az Európai Uniós Társaság minden év őszén meghirdeti a Férfi Egészség Hetét, melynek kapcsán felhívjuk a figyelmet a férfi betegségekre, hangsúlyozva, hogy a legtöbb urológiai megbetegedés időben felismerve, viszonylag kis beavatkozás árán gyógyítható. Ehhez a célhoz csatlakozik a Magyar Urológusok Társasága és az SE Urológiai Klinika is, ezen a héten mi is ahol csak tehetjük, hirdetjük a leggyakrabban előforduló és a legsúlyosabb következményekkel járó férfibetegségekkel kapcsolatos tudnivalókat.

Melyek a legjellemzőbb betegségek és mit kell tudni ezekről 2014-ben?
Beszélgetésünk első részében részletesen taglaltuk a férfi inkontinencia sajátosságait. Ennek az állapotnak a legsúlyosabb fokú változata a prosztata rák műtétet követően kialakuló teljes vizelettartási képtelenség. Erről egyrészt azt kell tudni, hogy ma már a centrumokban megfelelően elvégezve ezt az életmentő műtétet, ilyen fokú vizelettartási képtelenség nagyon ritkán, az esetek 1 %-ban következik be.

Mit kell tudni a prosztatarákról?
A prosztata rák hasonló a nőknél gyakori emlődaganathoz kórszövettanilag és viselkedés szempontjából egyaránt. Míg a nőknél az emlőben lévő daganat felismerése könnyebb, a férfiaknál ez bonyolultabb, hiszen ez a szervünk a végbélen keresztül tapintható. Normál esetben a prosztata a spermiumokat táplálja, ezt követően nagyobb jelentőséggel nem bír. A prosztatarák szűrését 45 éves korban kell elkezdeni, a legújabb irányelvek szerint 40-50 éves kor között legalább egyszer érdemes elvégezni egy PSA vérvizsgálatot, mert a prosztata specifikus antigén alkalmas arra, hogy megjósolja, van-e valakinek esélye a betegség kialakulására. Akinél ez az érték 1, annak 50 éves kortól rendszeresen ellenőrzésre kell járnia – ez évente egyszeri tapintásos prosztata vizsgálatot jelent a végbélen keresztül, és a PSH vizsgálatot is megismételjük. A férfiak szemérmesek, és ahogyan a nők sem járnak szívesen nőgyógyászhoz, ők sem örömmel mennek erre a szűrésre, ám azt tudni kell, hogy időben felismerve és műtétileg eltávolítva a még nem áttétes prosztatarákot, ez a betegség teljes mértékben meggyógyítható, gyakorlatilag a további életkilátását ez a betegség nem befolyásolja. A prosztatarák látható vagy érezhető tünetek nélkül is előrehaladott állapotúvá válhat, tehát ha a szűréssel nem vesszük időben észre, már távoli áttéteket is okoz – leggyakrabban csont metasztázisokat – és így a gyógyulásra való esélyt elveszítjük – kezelésre van lehetőség, egyre korszerűbb gyógyszerek és beavatkozások állnak rendelkezésre – de meggyógyulni már nem lehet a betegségből.

A prosztata jóindulatú megnagyobbodásáról milyen korszerű ismereteket érdemes tudni?
A BPH szintén fontos népegészségügyi probléma. Tünetei a prosztatarákkal szemben könnyen észlelhetőek, a betegségre időben felhívja a férfiak figyelmét, hogy vizeletsugaruk csökken, vizelésük gyakorisága nő, éjszaka is fel kell kelniük egyszer, kétszer, háromszor. A BPH első lépésben konzervatív úton is kiválóan gyógyítható, amennyiben előrehaladott a beteg állapota, műtéti eljárással (általában endoszkópos) a prosztata húgycsövön keresztüli rezekciójával a gond még mindig orvosolható.

Milyen egyéb életet veszélyeztető betegségre hívják fel még a figyelmet?
Az onkológiai betegségek nagy hangsúlyt kell, hogy kapjanak, az urológiában még többek között a vesedaganatot kell megemlítenünk, melynek felismerése általában ultrahangos vizsgálattal történik. A heredaganat kérdésköre is jelentős – 25-35 év közötti férfiak leggyakoribb daganatos megbetegedése, melyet havonta elvégzett ön-szűrővizsgálattal időben észre lehet venni. Kezdeti stádiumban ez a betegség is jól gyógyítható.

(RA)

Cikk első része: Férfiegészség I. – Inkontinencia

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close