Hashimoto thyreoiditis – csak a játékszabályt kell betartani!

2013.08.21. 11:14

Amennyiben megfelelően pótolják a Hashimoto thyreoiditis során megállíthatatlanul pusztuló pajzsmirigy hormont, az érintett úgy élheti életét, mintha nem lenne semmilyen betegsége. Az azonban nem mindegy, hogy mikor és hogyan pótoljuk a hiányzó hormont, mert aki nem az előírás szerint alkalmazza gyógyszerét, annál nem hat – márpedig, ahogyan a szakember mondja – a pajzsmirigy hormonra a fejünk búbjától a lábunk ujjáig minden sejtünknek szüksége van. Prof. Dr. Lakatos Pétertől tudtuk meg az alábbi információkat.

Száz olyan emberből, aki szedi a gyógyszert és mégsincs jól, majd emelik a dózisát de továbbra sem használ számára a terápia, kilencvenkilencen nem jól szedik be a készítményt. A pajzsmirigy hormon tablettát éhgyomorra, tiszta vízzel kell magunkhoz venni első gyógyszerként, majd miután lenyeltük, fél órán keresztül semmilyen más ételt, italt vagy gyógyszert nem fogyaszthatunk. Lakatos professzor azt szokta javasolni pácienseinek, hogy tegyék a gyógyszert éjjeliszekrényükre, ébredés után mindjárt vegyék be, majd végezzék el reggeli tisztálkodásukat, öltözzenek fel, stb. és mire ezzel végeznek, valószínűleg már el is telt a fél óra. Béta blokkolótól kezdve minden egyéb gyógyszert nyugodtan együtt lehet szedni a pajzsmirigy hormonnal – csak fél órán belül szigorúan tilos.
Amennyiben a pajzsmirigyhormont nem így veszik be, másként szívódik fel és megváltozik a hatása. A beállított pajzsmirigyhormon helyes szedése mellett tehát teljes életet lehet élni, azonban terhesség esetén azonnal fel kell keresni az endokrinológust, mert a gyermek egészsége érdekében a várandóság idejére meg kell változtatni a hormonpótlás dózisát. Ezután minden kockázat nélkül vállalni lehet a gyermeket. A betegség az életet sem rövidíti meg egy perccel sem – a lényeg, hogy szedni kell és helyesen kell alkalmazni a gyógyszert.

Segít-e diéta vagy egyéb életmódbeli szabályok betartása?
Bár fokozott jódbevitel mellett egy kicsit gyakrabban jelenik meg a betegség, ez nem jelenti még azt sem, hogy ezért az érintettek ne folytathatnának normális jódbevitelt. A másik szempont, hogy a szelén-hiányt sokak szerint érdemes autoimmun pajzsmirigy betegséggel élő embereknél pótolni, különösen Magyarországon, mert nálunk a lakosság általában szelén-hiányos. Ezen kívül semmilyen összefüggés nincs a Hashimoto thyreoiditis kimenetele és bármilyen típusú diéta között!

És akkor bővebben a HT-ről
A más néven krónikus lymphocytás vagy autoimmun thyreoiditisként emlegetett egészségkárosodás a pajzsmirigy autoimmun betegsége, melynek lényege, hogy a szervezet saját immunrendszere a pajzsmirigy sejtjeit célba véve ellenanyagot termel – a pajzsmirigy hormontermelő sejtjei így elpusztulnak. Ezt a betegséget a Japánból származó Hashimoto fedezte fel 1912-ben Németországban.
Az autoimmun, pajzsmirigy-hormon termelő sejtet pusztító folyamat következtében az érintett szervezetében pajzsmirigy alulműködés alakul ki, lassan – több hónap vagy év alatt tönkremegy teljes pajzsmirigysejt-állománya. A tüneteket a pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis) okozza. (A betegséggel csak nagyon ritkán jár együtt nyakfájás – ha valaki ilyen tünetet észlel, annak általában valami más problémája van.) Az autoimmun folyamat gyakorlatilag észrevétlenül zajlik, mindaddig, míg ki nem alakul a pajzsmirigy-alulműködés.
Ennek tünetei, attól függetlenül, hogy az alulműködés hátterében ez a betegség vagy valamilyen más oki tényező áll, a következők:
Az anyagcsere lelassul, ezért a betegek súlya nő, vizödémájuk alakul ki – ami egy speciális ödéma: tésztaszerű, puha lesz a test. Az érintett bőre ezen kívül sápadttá válik, általánosságban pedig rendkívül fáradékonynak és aluszékonynak érzi magát, akár váratlanul, ültében is elalhat. Mindezek mellett állandóan fázik, lelassul a gondolkozása és a szívverése is, magas lesz a koleszterin szintje, székrekedéssel küzd, izomgyengeséget észlel, kihullik a haja és a szemöldöke – kezdetben foltokban, de ha nem kezelik a betegséget, akkor teljes mértékben – és sokszor depresszióssá válik, aki mindezt átéli.

Elérhető és élethosszan tartható a tökéletes állapot
A betegséget tehát – tünetek híján – szinte sosem sikerül kialakulása után közvetlenül felfedezni, de korán felismerve sem tudnánk megállítani a kóros folyamatot, mert nem létezik olyan terápiás módszer, amely kivédené a pajzsmirigy tönkremenetelét. A helyzet azonban mégsem tragikus, mert a pajzsmirigy alulműködése – amióta rendelkezésünkre áll a gyógyszer formájában adható pajzsmirigy hormon – kiválóan kezelhető – mondta Lakatos professzor.  Amennyiben tehát kiesik a pajzsmirigy-termelés egy része vagy egésze, azt tabletta formájában pótolni tudjuk. A szakember hangsúlyozza, hogy nem kell félni a “hormonkezeléstől”, mert ez a gyógyszer pontosan ugyanaz a hormon, amelyet addig és normális esetben a pajzsmirigy magától megtermelt – és amelyre a fejünk tetejétől a lábunk ujjáig valamennyi sejtünknek szüksége van. A betegség következtében kieső hormontermelés tehát tökéletesen pótolható, az érintettnek nem is szükséges betegnek tartania magát, minden korlátozás nélkül, teljes életet élhet a terápia helyes betartása mellett.

Laboratóriumi vizsgálatok
A pajzsmirigy a rendellenes működés következtében megnagyobbodhat – de ez nem feltétlenül következik be. Mikroszkóppal nézve az látható, hogy a pajzsmirigy limfocitákkal – speciális fehérvérsejtekkel – van tele, ezek pusztítják a pajzsmirigysejteket. A betegség hosszas fennállása következtében a pajzsmirigy sejtek helyét kötőszövet veszi át. Laboratóriumi vizsgálattal egy rutinszerűen kimutatható speciális antitestből következtetnek a rendellenesség jelenlétére. Ezt az antitestet termelik a limfociták.

Kutatások a betegség jobb megismerésére
Bár az atoimmun betegségek kialakulásának pontos okait nem ismerjük, a kutatók természetesen számos vizsgálattal próbálták felderíteni, hogy mitől alakul ki a szervezetben ez a kór. Vizsgálódásaik során találtak családi halmozódást, továbbá egy gént (HL1DN-5), amelynek hordozói háromszoros mértékben veszélyeztetettek erre a betegségre, mint az átlagpopuláció. A CTLA-4 gén szerepét is felvetették a Hashimoto thyreoiditis mellett egyéb autoimmun betegségek kialakulásában is, e gén eltéréseit pl. I-es típusú diabétesszel élő emberek szervezetében is gyakran kimutatják. 
Újabb feltételezések szerint bizonyos környezeti tényezők is számítanak – a jódhiányos területeken valamivel ritkábban fordul elő ez az egészségkárosodás, a jódbevitel fokozásával a pajzsmirigy autoimmun betegségei gyakoribbá válnak. Egyesek szerint a szelénhiány is számíthat a kór kialakulásában és/vagy rosszabbodásában, ezért azt javasolják, hogy autoimmun pajzsmirigy betegséggel élők szedjenek szeléniumot. A Hashimoto thyreoiditis progresszióját továbbá egyes kutatók szerint a dohányfüstben lévő bizonyos anyagok is fokozzák,  és némely fertőző betegség szerepét is felvetették, ám ezt nem sikerült bizonyítani. Megfigyelések alapján egyes kromoszóma-eltérések fennállása esetén is gyakoribb lehet a kórkép – ezek ugyanazok az eltérések, amelyek a Turner szindrómában és a Down betegségben szenvedők szervezetében is jelen vannak.
Ismeretes még, hogy a Hashimoto thyreoiditis a nőket kb. 8-10 szer gyakrabban érinti, mint a férfiakat. Ez a kór a leggyakoribb oka a pajzsmirigy alulműködésnek. Egyes adatok szerint minden 1000 emberből 1 szembesül az egészségkárosodással, amely egyébként 45-65 éves kor között a leggyakoribb, de fiatalabb korban, gyerekeknél is előfordulhat.

zizzike
#22594 zizzike hozzászólása: 2016.02.01. 14:40

Sziasztok!
Kérdezném hogy Hashimotós beteg szedhet e krómot vagy króm tartalmú vitaminkészítményt Mindent úgy szedek ahogy kell,szelén +Letrox75 sport mellé heti 5 power walkig mellé szeretnék krómot szedni.Nem nagyon találtam a neten erről semmit…
üdv.Zizzike

#14466 Vadvirag1 hozzászólása: 2014.01.24. 11:55

Én Letrox 50-t szedek állapotom még nem tökéletes. Legjobban akkor éreztem magam, amikor semmi szénhidrátot és semmi cukrot nem ettem. Nálam a pajzsmirigy autoimmun megbetegedését valószínűleg a gluténérzékenység váltotta ki. Kutatások azt írják, hogyakinek nincsenek gluténérzékenységre utaló tünetei, azoknál a pajzsmirgy betegeknél is javit az állapotokun a gluténmentes diéta. Semmi búza, tönköly, rozs, árpa! Nem egyszerű betartani de érdemes. A cukor minimális fogysztása is segít!! Ezenkivül szelén és jódozatlan só! És minél többet mozogni! http://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg_orvos-valaszol/19052/a_liszterzekenyseg_osszetett_betegseg

#22591 n.n.katalin hozzászólása: 2016.01.31. 00:29

Valószínűleg??
Ezt meg glehet pontosan tudni! Valóban nincsenek nincsenek gluténérzékenységre utaló tünetek…a legtöbb esetben.
Gluténintolrerancia vizsgálat, vérvétel, de a végső biztos diagnózist a bélbiopszia ad!
Károsodott.e a felszívó felület, ha negatív a biopszia, nincs gluténérzékenység szövődmény, ha károsodott a felszívó felület, akkor a vizsgálat pontosan kimutatja a társ!szövődménye4s betegséget.

#14465 rennaa hozzászólása: 2014.01.16. 18:23

Én Letrox szedek és nekem segít. 20 éves vagyok, és több mint 1 éve szedem.

#14464 brigusz78 hozzászólása: 2013.08.21. 13:17

Nagyon köszönöm Prof.Dr. Lakatos Péternek a kimerítő leírást a betegségről. Én sajnos ott tartok, hogy a jelenlegi vérvételem 84-es TSH értéket mutatott (referenciatartomány: kb.: 0,5 – 4,2). Lassan 3 éve kezelnek ezzel a betegséggel, eddig eredménytelenül. 50 mikrogramm eutyrox-szal kezdtük, jelenleg 200 mikrogrammot kell szednem, mert a szervezetem nem reagál rá, valami oknál fogva nem szívódik fel, pedig úgy veszem be, ahogy az a nagy könyvben le van írva: éhgyomorra s fél órán belül semmit sem fogyasztok. El vagyok keseredve, mert az összes tünetet a magamévá tettem: elhíztam, akár ülve is elalszom s munkámat nagyban befolyásolja az, hogy szinte minden újonnan hallott infot akár fél órán belül is képes vagyok elfelejteni. Anyagcserém leállt s állandóan fázom, viszket a bőröm s hullik a hajam. Tehát tényleg a tipikus tünetek… De bízom a gyógyulásban, hisz mást nem tehetek.

#27945 Katalina hozzászólása: 2019.01.31. 00:38

Tudom, hogy ezer éves kérdés, de hátha másnak érdekes. Nekem is hasonló problémám volt, a T4 (eutyrox, letrox stb) csak rontott a helyzeten. Kiderult, hogy reverz t3 szindrómám van, vagyis a bevitt T4-et a szervezetem képtelen feldolgozni, csak T3 jó nekem, amit persze kinszenvedés beszerezni, viszont azóta minden tünet megszűnt.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close