Hepatitis – a gyógyulás utáni egészséges táplálkozás

Téma címkék:
2013.03.18. 09:14

A májgyulladást hátunk mögött tudva sem mindegy, mi kerül az asztalra – tudtuk meg Loós Ágnes dietetikustól. Gyógyulás után minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket – javasolta a szakember.

Kerüljük a zsíros ételeket; főzéshez, sütéshez inkább olajat, a süteményekhez margarint használjunk. Részesítsük előnyben a gőzölést, a párolást, a fóliában, a teflonedényben, a fedett cserépedényben és a mikrohullámú sütőben való készítést a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás – folytatta.?A fűszerezésre vonatkozóan is adott tanácsot, kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk.

Édességet, süteményt kizárólag étkezések befejező fogásaként, hetenként legföljebb egyszer-kétszer együnk. Ételeinket egyáltalán ne, vagy csak nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Amelyik étel-ital jellege ezt nem zárja ki, abba cukor helyett tegyünk inkább mézet, és igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem italokat, szörpöket. A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Az alkohol a szervezetre káros, és a szeszes italok energiafölösleget is jelentenek.

Bizonyos ételek fogyasztása tápanyagtartalmuk miatt különösen ajánlott – tájékoztatott továbbá a szakember. Naponta fogyasszunk mintegy fél liter tejet és tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk. Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldséget és párolt zöldségeket. Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér. Köretként burgonyát, párolt zöldségfélét, és teljes kiőrlésű lisztből készült tésztafélét válasszunk. Naponta négyszer-ötször étkezzünk.
A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű a piramis-elv alapján egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni – mondta Loós Ágnes, majd hozzáfűzte: a helyes táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan egészíti ki a rendszeres testmozgás, valamint a dohányzás teljes mellőzése. Ha mindezt betartjuk, jól járunk, hiszen a helyes táplálkozás fedezi a szervezet valamennyi élettani folyamatának energia- és tápanyagigényét.

nora51
#11604 nora51 hozzászólása: 2013.03.27. 12:45

Nagyon köszönjük! REMÉLJÜK, MEG FOGUNK GYÓGYULNI, ÉS AKKOR MEGFOGADJUK A JÓ TANÁCSOKAT!!!!!Bár már ott tartanánk…….

Köszönettel:nora51

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close