Karácsony háziorvosi szemmel – I. rész

Téma címkék:
2013.12.23. 11:41

A Karácsony sokak számára az év legfontosabb ünnepe. A Karácsony meghittsége, fenséges ünnepélyessége, a szeretet sokszínű megnyilvánulása, az ajándékozás izgalma és a torlódó pihenőnapok lehetősége mind-mind nagy örömeket rejt magában. De ezen lehetőségekkel élni is tudni kell – mondta a Várószobának dr. Keskeny Sándor családorvos, mikor az ünnepek idején  ránk leselkedő egészségügyi veszélyekről kérdeztük.

Az jár jól, aki megtervezi  a karácsonyi felkészülést, aki előre megfontoltan megvásárolja szeretteinek az ajándékokat, elkerülve az utolsó pillanatok rohanását, megtervezi az ünnepnapok forgatókönyvét, a vendéglátástól az konyhatechnikai részletekig – vélekedett dr. Keskeny Sándor, aki azt tanácsolta:  találjuk meg a mértéket az ünneplésben. Igaz, hogy a többnapos otthonlét lehetőséget ad a házimunkára, vendégeskedésre, de használjuk ki az időt pihenésre és  feltöltődésre is.

Mértéket kell tartani az ételekkel és az italokkal.  Hajlamosak vagyunk ilyenkor a nehezebb ételek túlfogyasztására, megengedjük magunknak a szabadabb italfogyasztást – állítja a szakértő.

Szervezetünk, a dolgos mindennapokban a könnyebb és ritkább étkezéshez és az alkohol kerüléséhez van szokva, és ha az ünnepnapok során „elengedjük” magunkat,  azt az emésztőrendszerünk fogja megsínyleni – figyelmeztetett Keskeny Doktor.
Az ilyenkor előforduló teltségérzés, émelygés, gyomorpanaszok, akik erre hajlamosak, azoknál epepanaszok, vagy a sokunknál előforduló refluxos tünetek felerősödnek. A legérzékenyebb hasi szervünk a hasnyálmirigy, amely felelős enzimei útján az ételek szakszerű lebontásáért – figyelmeztetett továbbá. Ez a szerv érzékeny a zsíros ételek túlzott bejuttatására, különösen, ha ehhez nagyobb alkoholélvezet párosul.

Milyen hasi panaszok esetén kell orvoshoz fordulni? – tettük fel a kérdést. Keskeny Sándor arról tájékoztatott, hogy minden erősebb felső hasi,  étkezéssel összefüggő, pláne un. „övszerű” panaszok esetén indokolt a hasnyálmirigy akut betegségének vizsgálata. Vannak-e olyan tényezők, amelyek különösen veszélyeztetetté teszik az embert a hasnyálmirigy gyulladásra? Az epebetegséggel élő embereknek kell különösen odafigyelniük, hogy mit és mennyit esznek-isznak – tudtuk meg. A családorvos tanácsa, hogy mindenképpen legyünk körültekintőek az ünnepi asztalnál,  együnk többször keveset, a zsíros, fűszeres ételeket és az alkoholt pedig különösen óvatosan kezeljük. Az emésztőszervi betegek ne felejtsék el a gyógyszerek szedését ilyenkor sem – fűzte még hozzá intelmeihez – mert a refluxos tünetek ilyenkor felerősödnek.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close