Kiknek jelent esélyt az új máj?

Téma címkék:
2013.12.06. 14:46

A májtranszplantáció múltjáról és jelenéről, indikációs köréről, várólistájáról és egyéb jellegzetességeiről dr. Gerlei Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika Májambulanciájának vezetője tartott előadást a Hepatitis Világnapon.

Májelégtelenség kialakulásakor a májtranszplantáció marad az egyetlen lehetséges kezelési eljárás, mely ennek megfelelően életmentő műtét a  végstádiumú májbetegek számára.

Az első ilyen műtétet 1963-ban végezték és 1967-ben jártak először sikerrel, mindkét operációt Thomas E. Starzl hajtotta végre. (University of Colorado School of Medicine Denver). Nem sokkal ezután Európában is elterjedt a májátültetés gyakorlata, ma már több ezer ilyen műtétet vezetnek, és emellett a betegek túlélése is jelentősen javul – napjainkban az egy éves túlélés min. 86 %-ban valósul meg – jó hír, hogy hazánkban is. (Ebben az arányban az akut májelégtelenséggel műtőasztalra kerülő páciensek is benne vannak, akiknek 50 %-os a túlélési esélyük.)

Magyarországon 1995-ben prof. dr. Perner Ferenc végzett először programszerű májtranszplantációt a SE Transzplantációs Klinikán, azóta is itt zajlanak az ilyen beavatkozások, 2003-ban már 40 beteg szervezetébe sikerült új, egészséges májat helyezni, ez a szám időközben tovább növekedett majd 2012-re újra visszaállt a 40 fő. Ennél sajnos több ilyen beavatkozásra lenne valójában szükség – mondta a doktornő – 50, illetve e fölötti szám lenne az ideális, viszont a túlélés tekintetében hazánkban is egyre jobbak az eredmények. A Klinikán jelenleg 368 transzplantáción átesett beteget gondoznak.
A beavatkozásra leggyakrabban hepatitis C vírus fertőzés miatt volt és van szükség, a hepatocellularis carcinomával (HCC) együtt ez a betegség teszi ki az összes májtranszplantációk 35 %-át (önmagában 28 %).

Milyen állapotokban jöhet szóba a májátültetés?

A májátültetés – vagyis az ilyen beavatkozást igénylő állapotok – indikációi a következők lehetnek: idült végstádiumú májbetegség, heveny májelégtelenség, daganatos májbetegség, epeúti megbetegedés és az ilyen állapotok szövődményei vagy az életminőség drámai csökkenése – akár fájdalmak, extrém fáradság, terápia rezisztens viszketés, stb. miatt. 
Nagyon fontos, hogy a beavatkozásra a legjobb időben, a páciens állapotát tekintve se túl korán, se túl későn kerüljön sor – hangsúlyozta a szakember. Túl korán felvetni a műtét szükségességét komoly lelki terhet jelenthet a beteg számára, de mivel nem vagyunk egyformák, egyéni kérdés, hogy kinek mikor érdemes szóba hozni. A túl kései időpont azt jelenti, hogy a betegnek már egyéb súlyosan állapotrontó szövődményei is kialakultak, amelyek csökkentik a műtét sikerének esélyeit. Nem mindig a májfunkció alapján döntik el a beavatkozás szükségességét, egyéb esetek lehetnek a daganatos betegségek – mikor a szerv jól működik, ám a benne lévő a daganat rosszindulatú, és a policisztás májbetegség olyan előrehaladott formája, amely az érintett életminőségét jelentősen negatív irányba befolyásolja.
A transzplantáció optimális ideje akkor jön el, mikor a beteg 1 éves túlélési esélye a beavatkozás nélkül 51 % alá csökken, de a bőröndjét még maga hozza be a kórházba – összegezte Gerlei Zsuzsanna.

Kivizsgálás, listára helyezés

Az első lépés, mikor a hepatológus felveti a beavatkozás szükségességét és az egyeztetés után elküldi páciensét a Transzplantációs Klinikára, ahol megkezdődik protokoll szerinti kivizsgálás. Ha minden eredmény “rendben van” és nem találnak kontraindikációt sem, a fázis kettő vizsgálat következik, amely már felkészülés a májátültetésre. Ennek része egy anatómiai vizsgálat – CT és ultrahang – hogy a sebész. az esetleges érrendszerrel vagy epevezeték-rendszerrel összefüggésbe hozható komplikációkra is felkészülhessen. Az aneszteziológus és intenzív terápiás orvos felméri a páciens terhelhetőségét is. A májtranszplantáció óriási fizikai terhelést jelent, ezért előre fel kell mérni, hogy az adott beteg szervezete kibírja-e majd ezt a nehézséget.
A Májtranszplantációs Várólista Bizottság szavazat-többséggel dönt a szakmai protokollok alapján a műtétre várakozó emberek műtétre kerülésének sorrendjéről. A bizottság hetente ülésezik, felülvizsgálja a várólistát, listára helyezi az újonnan felismert betegeket és rendszeresen jelentést tesz a munkáját ellenőrző Monitoring Bizottságnak.  
Az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján megtekinthető a teljes várólista, amelyen a májra váró embereket természetesen nem nevekkel, hanem kódszámokkal jelölik. A listán a betegeket vércsoport és pontszám szerint csoportosítják. A pont kiszámolásának része egy, a laboratóriumi értékekből (bilirubin INR kreatinin) kiszámolt  MELD pontszám, valamint értékelik a listán eltöltött időt is. Meg kell nézni azt is, hogy az adódó donor milyen vércsoportba tartozó ember, és azt is egyeztetni kell, hogy kibe fér bele a beültetésre szánt egészséges máj – fűzte hozzá Gerlei Zsuzsanna.

#15879 klmaan hozzászólása: 2013.12.07. 08:06

Kedves Vsz!

Kedves Sorstársak!

Köszönjük, hogy ez az előadás is olvasható itt a VSZ-án, mert így azok is tájékozódhatnak akik személyesen nem hallhatták. Nagyon fontos ez a cikk azért is, mert nekünk betegeknek is a saját érdekünkben tisztában kell lenni a lehetőségeinkkel, jogainkkal. Sajnos a centrumokban nem egyformán itélik meg az optimális pillanatot, és inkább később, mint előbb küldik a Sorstársat  Transzplant. Klinikára, pedig a folyamat elindítása még nem jelenti a másnapi új májjal ébredést. Több késői listára kerülési esetről tudok, ami halállal és nem új májjal végződött. Az egyik még azért is többszörösen szomorú, mert 1 hónapon belüli 2 gyomorvérzés után, és a csillagokban járó laborértékek mellett és miatt a család kezdeményezte a transzplantációt, de már későn. A listára kerülést követő 2. hónapban, több hetes májkóma után meghalt, a 41 éves okos, szép, karrierje felfelé ívét építő, szép és boldog családi életet élő férj és édesapa, kisgyerekeket hagyva félárván. Az is említésre érdemes, hogy, a  főorvos anyós/após eleinte-sokáig maximálisan bizott a kolléga/ákban, így nem léptek maguktól időben, ami elég nagy lelkiismereti problémát okozott nekik, ami teljesen érthető. Ezt le kellett írnom tanuságnak, hogy az orvosainkban való bizalommal együtt legyünk mi is tájékozottak, és ismerjük a lehetőségeinket, tegyünk mi is magunkért. Valójában az orvosunk érdeke is a mi gyógyulásunk, csak nem mindig stimmel az idő vagy a szó. Hosszabb távon egy a lényeg-remélem-a gyógyulásunk! Tehát, utána járni, informálódni, résen lenni, s ha kell, akkor megadasson az a rászorulónak, hogy a saját lábán megy a transzplantációjára és viszi a böröndjét, s hasonló aktivitással távozik és él még sok évet!

Szivből kivánom ezt minden várakozásban élő, vagy határesetben lévő Betegtársnak, s orvosainknak is, hogy sok együtt örülés lehessen!!

Szép, reményteljes napokat kivánok Mindannyiunknak!

Üdv szeretettel. Klári

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close