Májtranszplantáció hepatitis fertőzéssel

Téma címkék:
2013.11.15. 08:05

A májátültetés hepatitis B vírusfertőzést elszenvedett emberek számára további gyógyszerszedés mellett a gyógyulást jelentheti, annak pedig, akinek szervezetét hepatitis C vírus támadta meg, jelenleg azt eredményezheti, hogy betegsége kezelésre alkalmas állapotba kerül. Cikkünket Dr. Gerlei Zsuzsanna Hepatitis Világnapon elhangzott előadása alapján írtuk.

Májtranszplantáció hepa B-vel
A Magyarországon jelenleg transzplantált betegek között 17 hepatitis B fertőzést elszenvedett ember található. Annak idején szomorú eredményekkel lehetett csupán ezzel a kórképpel transzplantációt végrehajtani, mert a beültetett máj hamar újrafertőződött akut hepatitis fertőzést okozva, ám ma már gyakorlatilag ez az egyik legjobb indikáció, nagy sikerrel lehet ezeket a műtéteket elvégezni, a 2004 óta műtött betegeket nem veszítettük el, esetükben nem alakult ki rekurrancia – számolt be Gerlei doktornő. A műtét után ugyanakkor állandó immunterápia (HBIG) szükséges – a finanszírozás szerepe óriási a siker megtartásában, ez ugyanis egy nagyon drága gyógyszer. “Sokszor nehézségekkel küzdünk ezen a téren” – tájékoztatott a szakember.  Az antvirális terápiás lehetőségek köre kibővült, de nem minden készítmény hozzáférhető Magyarországon. 
A hepatitis B-vel fertőzött betegeket protokoll alapján kezelik a transzplantáció idején -  a máj kivételekor a vírusszaporodás gátlása céljával 10.000 egységes immunglobulin készítményt (hyperimmun Ig) kapnak a páciensek, azt követően az első héten minden nap további 2.000 egységet, majd továbbra is 100 felett kell tartani a betegek védő-ellenanyag szintjét. Emellett nucleos(t)idet, illetve nucleos(t)id analógot is kapnak az érintettek.

És hepa C-vel
A HCV a májtranszplantáció leggyakoribb indikációja, ebben a betegségben azonban a beavatkozás még nem tekinthető olyan sikertörténetnek, mint a hepatitis B miatt végrehajtott transzplantációk esetében. Gerlei doktornő reményei szerint néhány éven belül az ilyen fertőzéssel májátültetést igénylő emberek túlélési esélyei is hasonlóan jól alakulhatnak, de az elmúlt években nem növekedett a túlélési arány. A gond az, hogy mivel a vírus a vérben van és az új májat is megfertőzi, a transzplantáció nem egyenlő a gyógyulással hanem azt eredményezi, hogy a beteg kezelhető állapotba kerül. A diagnózis befolyásolja a páciens túlélését, a kettős kombinációs kezelés a transzplantált betegeknél 30-40 %-ban hoz gyógyulást, a páciensek 20-30 %-ban azonban 5-10 év alatt cirrosis alakul ki. A hármas kombinációs, négyes kombinációs vagy interferon mentes kezelések a transzplantált betegek körében is áttörést hozhatnak. Fontos cél, hogy a várólistán lévő betegek részesülhessenek a legkorszerűbb kezelésekben, mert ha gyógyultan fekszenek a kés alá, akkor biztosan nem fertőződik meg új májuk sem.

Egy jó hír, hogy Magyarország július 1-től a 134 millió főt, 1 601 donor kórházat és 77 transzplantáló központot számláló Eurotransplant teljes körű tagja, ami azt jelenti, hogy a jövőben biztosan megnő a donor felajánlások száma, valamint az akut májelégtelen betegek életkilátása.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close