Még mindig nem késő!

2015.12.02. 19:54
COPD_625x400

A COPD világnap témáját, valamint az azzal kapcsolatos felvilágosító anyagokat és programokat minden évben a Globális Kezdeményezés a COPD ellen munkatársai állítják össze, hogy rendszeresen felhívják a figyelmet erre a súlyos problémára, és a betegséggel való együttélés szabályaira. A szervezet égisze alatt számos országban kezdeményeznek sikeres felvilágosító programokat az egészségügyi szakemberek és a civil szervezetek annak érdekében, hogy ráirányítsák a figyelmet a COPD megelőzésére és a megfelelő életmód fontosságára.

Az első COPD világnapot 2002-ben szervezték. Azóta minden évben több mint 50 országban csatlakoznak a kezdeményezéshez, amely a COPD területén a legfontosabb felvilágosító programsorozat.

Az idei világnap üzenete még mindig az, hogy: “Még nem késő”. Ezzel a pozitív üzenettel a szervezők azt szeretnék kifejezni, hogy a betegségben érintettek is számos lépést tehetnek azért, hogy javítsák légzőszervi állapotukat, és hogy soha nem késő elkezdeni az aktív életet. A szlogen továbbá a még nem diagnosztizált betegeknek is szól, akik ugyanakkor COPD-re utaló tüneteket észlelnek magukon, hogy soha nem késő szakorvos segítségét kérni.

Tanácsok COPD-vel élő emberek számára

A gyógyszeres kezelés alkalmazása mellett számos egyéb dologgal is sokat tehet egészsége érdekében a COPD-vel élő ember. Mindenekelőtt kerülni kell a betegség tüneteit irritáló faktorokat, így a füstöt, az erős szagokat, a hajlakkot, a környezeti légszennyezettséget és a stresszt. Otthon javasolt a párásító használata és a gyakori szellőztetés.

Különböző légzési technikákat is ajánlanak a COPD-s betegek számára. A leginkább elfogadott módszer az összehúzott ajakkal történő, “ajakfékes légzés”, mely a következőképpen valósítható meg:

  1. Tegye a kezeit csípőre, majd lélegezzen be lassan és mélyen az orrán keresztül!
  2. Várjon egy vagy két másodpercet, majd húzza össze ajkait, mint amikor szívószálon keresztül iszik vagy fütyül!
  3. Fújja ki a levegőt szép lassan és teljesen az összecsücsörített ajkain keresztül, de ne erőltesse, hogy az utolsó csepp levegőt is kifújja a tüdejéből!
  4. Várjon néhány pillanatot, mielőtt újra kezdené a gyakorlatot!

Néhány embernek akkor is segít ez a légzéstechnika, amikor fulladnak, vagy stresszes állapotban vannak.

Fontos továbbá figyelni a testtartásra is. Ülő vagy álló testhelyzet is segítheti a maximális tüdőkapacitás elérését, csak nem szabad görnyedni, érdemes kihúzni magunkat, amikor csak tudjuk – fulladás esetén különösképp érdemes erre odafigyelni.

Az étkezés megtervezésével is segíthetünk állapotunkon. Érdemes figyelni a a bő folyadékbevitelre és többször kis adagokat enni – így csökkenthető a táplálkozás közben jelentkező fulladás kockázata – és fehérjedús ételeket választani – ezek ugyanis energizálnak, jók a fáradság ellen. A COPD-ben is nagyon fontos aktív élethez hozzá tartozik a testedzés is, ez lehet séta, kifulladást nem okozó torna vagy speciális légzésrehabilitáció és edzésprogram. Pihenni pedig nagyon fontos, mikor az ember úgy érzi, testének erre van szüksége.

Nagyon sokan nem tudják magukról

A világnapi szlogen ugyanakkor olyan, még nem dignosztizált betegeknek is szól, akik COPD-re utaló tüneteket észlelnek magukon, mert soha nem késő szakorvos segítségét kérni. A világnap kiemelt fontosságát az a szomorú tény (is) adja, hogy évente több mint 3 millióan halnak meg a betegség következtében világszerte. A felvilágosítás pedig azért különösen lényeges, mert a betegek mintegy fele nincs tisztában azzal, hogy érintett a betegségben. Pótolhatatlan életévek vesznek el azért, mert a késői diagnózis miatt nem lehet időben megkezdeni a kezelést, és a betegek életminősége is rohamosan romlik.

A nehéz légzés és a köhögés nem a dohányzás, hanem a COPD tünete

A betegség korai stádiumában az emberek leginkább azért nem fordulnak orvoshoz, mert az olyan tüneteket, mint a köhögés, vagy az esetenként fellépő nehéz légzés a dohányzás természetes következményének tekintik.
“Amennyiben a világnaphoz kötődő kommunikációs aktivitásoknak köszönhetően el tudjuk őket érni és meggyőzni, hogy a tünetek észlelésekor késlekedés nélkül forduljanak orvoshoz, sokat tehetünk a betegség kezelése, sőt, új, a korábbinál hatékonyabb terápiás megoldások elterjesztése érdekében is” – mondta Dr. Marc Decramer, a világszervezet elnöke.

A betegség 40 éves kor alatt szinte egyáltalán nem fordul elő. Fontos kockázati tényezőként tartják számon a dohányzást. Aki érintett, annak valóban azonnal fel kell hagynia ezzel a káros szenvedéllyel. A COPD kialakulásához azonban genetikai hajlam is szükséges, ezért nem minden dohányos lesz idővel beteg. A dohányosok 20-30 %-a szenved egy idő után COPD-ben, és az érintettek 10-15 %-viszont sosem élt nikotinnal (tehát az érintettek 90%-a dohányos, ezért a káros szenvedély visszaszorításával jelentős mértékben vissza lehetne szorítani az érintettek számát).

Nem minden COPD-vel élő embernél jelentkeznek ugyanazok a tünetek, de az érintettek az alábbiakból legalább egyet biztosan észlelnek:

  • Tartós, nem szűnő köhögés
  • Produktív köhögés – sűrű köpettel járó köhögés
  • Zihálás – mely lehet sípoló vagy hangosan hörgő (az egyes légvételeknél)
  • Légszomj/nehézlégzés – fizikai megterhelésre vagy akár házimunka miatt
  • Fáradtság, gyengeség, erőtlenség
  • Gyakori és nehezen kezelhető légúti fertőzések
  • Fogyás

Ugyan a betegség ma még nem gyógyítható, a terápiás lehetőségek nagyon sokat fejlődtek az elmúlt évtizedekben. Időbeni diagnózis esetén jelentősen javítható az életminőség és a megnyert életévek száma.

(RA)

#24381 nminmi hozzászólása: 2017.01.19. 02:43

Korábbi kocogóként, COPD-s betegként indítottam egy blogot:

http://szuszogoblog.hu/

Szeretném, ha minél több betegtársamhoz eljutna.
Elsősorban a légzőtornákat, helyes légzéstechnikát, gyógytornát igyekszem népszerűsíteni és azt terjeszteni, hogy a tüdőbetegek tudnak javítani az állapotukon.
Nagyon érdekelne, hogy szakemberek és sorstársak mennyire tartják hasznosnak, mit hiányolnak belőle!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close