Még több esély a hepa C-vel élők számára – További szerek gyógyszerkipróbálás alatt

Téma címkék:
2013.09.23. 20:50

Van remény azok számára is, akik a jelenleg elérhető legmodernebb kezelés hatására sem gyógyulnak meg – kezdte előadását dr. Werling Klára a Hepatitis Világnapi rendezvényen. A főorvosnő  2013-ban Amsterdamban rendezett Európai Májkutató Konferencián bemutatott, még nem törzskönyvezett, de várhatóan a jövőben sikeresen alkalmazható, jelenleg kipróbálás alatt álló készítményekről és hatóanyagokról számolt be.

A hepatitis C ellen alkalmazható gyógyszerek hatása többféle tényezőtől függ -  mondta Werling Klára. Nem mindegy, hogy az érintett miként reagált a korábbi kezelésekre vagy hogy kapott-e már egyáltalán gyógyszert. “naiv betegnek” nevezik azokat a pácienseket, akik még nem részesültek terápiában, “Relapser”-nek, vagyis visszaesőnek azokat, akik a terápia végére HCV PCR negatív, majd ismét pozitív lelettel rendelkeznek és “null-responder”-ként említik azokat az érintetteket, akiknél a kezelés 12. hetére a vírusszint nem csökkent 2 logaritmussal. (Az új szerekkel legnehezebben kezelhető betegek azok az emberek, akik a kettős kombinációs terápiára egyáltalán nem reagáltak.) Számít továbbá, hogy a kezelést igénybevevő ember szervezetében kialakult-e májcirrozis vagy sem, és az is, hogy milyen genotípusú hepatitis C vírusról van szó – Magyarországon a betegek 95 %-a G1 (egyes genotípusú) kórokozótól fertőzött, mely sajnos a legrosszabbul reagál a kezelésre – bár amint az a cikkből kiderül, az új terápiák közül sok éppen erre a genotípusra hatott jól. A Werling Klára által bemutatott készítmények a felsoroltak alapján más és más esetben hozhatnak a jövőben gyógyulást – vannak olyanok is, amelyek súlyos, más terápiára nem reagáló betegek számára alkalmazhatóak sikerrel.

Amint a hepatitis C vírus bekerül az emberi sejtbe, megválik burkától és a vírus RNS fehérjévé íródik át – magyarázta a doktornő. Az így létrejött nagy méretű fehérjemolekula gyakorlatilag hatástalan, ahhoz, hogy gondot okozzon, olyan enzimek is kellenek, amelyek felhasítják ezt a fehérjét. Így keletkeznek azok a kis méretű, a vírus magját képező fehérjék, amelyekkel a kórokozó működésbe lép. Ezt a hasítást a proteáz enzim végzi, melynek gátlása az új kezelések nagyon fontos támadáspontja.  A vírus szempontjából a másik fontos lépés, hogy RNS-e elszaporodjon és így az egyből több vírus jöjjön létre. Ennél a folyamatnál nagyon fontos szerepet játszik a Polymeráz enzim és az NS5A. Ezek gátlása szintén egy nagyon fontos támadáspontja az új terápiáknak.

A proteáz gátlók
Ebbe a csoportba tartozik a telaprevir és boceprevir, melyek 2013 májusa óta a prioritás lista alapján a magyar betegek számára is hozzáférhetőek. Az említett szerekkel kiegészített hármas kombinációs kezelések jelentősen javítják mind a kezelésben addig még nem részesült, mind a korábban sikertelenül kezelt betegek  gyógyulási esélyeit, azonban ezek a szerek sem jelentenek az esetek 100 %-ában tökéletes megoldást – az érintettek 30-40 %-a nem gyógyul meg, és ismert ezen szerek súlyos mellékhatásprofilja is.
Ezért a kutatók folytatják munkájukat, és már kipróbálás alatt vannak a második generációs proteáz gátlók, melyek közül a legtöbb vizsgálat a simeprevirrel zajlott. Ezt a gyógyszert naív, G1-es betegeknek adták hármas kombinációban. Tizenkét héten át kapták a vizsgálatban részt vevő betegek a terápiát, majd azt követően – reakciójuktól függően – 24 vagy 48 hétig folytatták a kezelést. A tizenkét hét alatt a betegek 81 %-gyógyult meg. Akiknek lelete már ekkorra negatív lett, majd 24 héten át folytatták kezelésüket, 91 %-uk meggyógyult, szemben a kettős kombinációs terápia ilyen módon mért eredményével, ami mindössze 50 %-os gyógyulást mutatott.
Ugyanezt a hármas kombinációt vizsgálták relapszer, G1-es betegeknél is, és hasonlóan jó eredményt kaptak: 79 %-ban gyógyultak meg a kipróbálásban résztvevő páciensek és a negyedik hét végére vírusmentessé váló betegek 93 %-a meggyógyult.
A kutatók jól tolerálható, hatásos készítménynek értékelték a simeprevirt, a kezelés során mérsékelt fokú szérum bilirubin szint emelkedést észleltek, de semmi egyéb jelentős laboratóriumi eltérést vagy mellékhatást nem tapasztaltak. 

A polymeráz gátlók
Ezen hatóanyagcsoport legtöbb vizsgálatban kipróbált képviselője a sofosbuvir , amelyet G1-es, G4-es, G5-ös és G6-os naív betegeknél alkalmaztak. A (hazánkban is leggyakoribb) 1-es genotípusú betegek az új gyógyszert hármas kombinációként 12 héten keresztül kapták és 89 %-uk meggyógyult. A májcirrozissal élő érintettek 80 %-a lett vírusmentes a terápia leállítása után 12 héttel is. A vizsgálatban részt vevő emberek 2 %-nál kellett mellékhatások miatt leállítani a kezelést. A leggyakoribb mellékhatások a gyengeség, a fejfájás, a hányinger és az álmatlanság voltak.
Ugyanezt a szert interferon hozzáadása nélkül is kipróbálták – a betegek sofosbuvirt és ribavirint kaptak. Ezt a gyógyszerösszetételt G2-es és G3-as vírussal fertőzött emberek körében vizsgálták 12 héten át. A 2-es genotípusú betegek 97 %-a gyógyult meg, a G3-as vírussal fertőzött betegeknél ellenben kedvezőbb hatású volt a hagyományos alkalmazás. Az interferon-mentes kezelésnek minden esetben az a legnagyobb előnye, hogy jóval kevesebb mellékhatást okoz – emelte ki Werling Klára – az interferon-mentes sofosbuvir kezelésnél mindössze 1 %-ban kellett ilyen okból kifolyólag leállítani a terápiát. (1 %-ban okozott vérszegénységet, a neutrophil számot és a trombocita számot pedig egyáltalán nem befolyásolta.), A hagyományos kettős kombinációnál 10 %-os volt ez az arány.
A simeprevirt és a sofosbuvirt már beadták engedélyeztetésre mind az amerikai, mind az európai gyógyszerügyi hatóságokhoz, így talán két évnél már nem is kell többet várni arra, hogy ezek a szerek is bővítsék a jelenlegi terápiás palettát.  

Hármas kombinációs kezelés egyéb polymeráz gátlókkal

Vizsgálták továbbá az asunaprevir nevű szert 12 és 24 hetes terápiában hármas kombinációként. Az 1-es genotípsú vírussal fertőzött betegek körében a kipróbálás során az esetek 71 %-ban eredményezett gyógyulást ez a kombináció.
A vaniprevir nevű   polymeráz gátló hármas kombinációként való kipróbálása kifejezetten rosszul kezelhető G1-es vírussal fertőzött betegek körében zajlott, akik a korábbi kezelésekre nem reagáltak és már kialakult szervezetükben a májcirrozis. A szert kétféle dózisban adták – 600 mg-ot és 300 mg-ot 24 vagy 48 héten át. A 48 hetes terápiának köszönhetően a betegek közel 77 %-a meggyógyult, holott a hagyományos kettős kombinációval kezelve az ilyen típusú betegséggel élő érintettek mindössze 14 %-a vehetett kézhez negatív leletet. 
A jelenleg még csak MK-5172  néven emlegetett szer interferonnal és ribavirinnel történő együttes adását 12 héten át valósították meg a szer hatásosságát vizsgáló kutatásban, ezt követően a kipróbálásban részt vevő naív, G1-es vírussal fertőzött, cirrozis nélkül élő betegek kettős kombinációs terápiát kaptak tovább 24 vagy 48 hétig. 96 %-uk vírusmentessé vált.

Hármas kombinációs kezelés NS5A gátlóval
Ezen hatóanyagok közül a daclatasvir  nevű szert vizsgálták eddig a legtöbbet, naív G2-es és G3-as vírussal fertőzött betegek bevonásával próbálták ki hármas kombinációban 12 és 16 héten át. A vizsgálatban részt vevő érintettek 83 %-ánál 12 hét alatt gyógyulást hozott ez a kombináció – a fennmaradó 17 %-nyi beteg számára később sem hozott eredményt.

Több támadásponton egyszerre
A legújabb vizsgálatokban már többféle támadásponton próbálnak hatni. Olyan hármas és négyes kombinációkat alkalmaznak a kutatók,  amelyekben a proteáz gátlót, a polymeráz gátlót és az NS5A gátlót együttesen adják interferonnal vagy interferon nélkül. Az egyik vizsgálatban korábbi kezelésre nem reagáló, cirrozis nélkül élő, G1-es vírussal fertőzött betegeknek 12 héten át négyes kombinációs kezelést adtak – vagyis pegilált interferon és ribavirin mellé  NS5A-gátlót és proteáz-gátlót, és a páciensek 97 %-át sikerült ily módon meggyógyítaniuk. A genetikailag kezelésre jól reagáló CC genotípust hordozó érintettek 100 %-ban meggyógyíthatóak ezzel a kombinációval a vizsgálat tanulsága szerint.
Interferon mentes kettős és hármas kombinációs kezeléseket is megvalósítottak már – daclatasvirt és sofosbuvirt adtak ribavirinnel és anélkül 24 héten át cirrozis nélkül élő, G1-es vírussal fertőzött, korábbi kezelésre nem reagáló betegek számára. A terápia végére a betegek 100 %-a meggyógyult és senki nem esett vissza a terápia leállítása után négy héttel sem fertőzött állapotába.
Az interferon-mentes négyes kombinációs kezelés során a naív, G1-es betegek két napig kaptak egy ABT-267  nevű NS5A gátlót, majd ezt követően 12 hétig emellett még ribavirint, valamint polymeráz és proteáz-gátlót, és a vizsgálatban részt vevők 83 %-a gyógyult meg. (A kisebb dózis ugyanolyan hatékony, mint a nagyobb dózis.)

Werling Klára összefoglalóan elmondta, hogy az új szerek hatékonyabbak, mint az eddig alkalmazott kombinációk, rövidebb kezelési idő alatt hoznak eredményt és kevesebb a mellékhatásuk. A legtöbb új szerre jobban reagálnak a korábbi kezelésben nem részesülő és cirrozis nélkül élő betegek, mint a null-responder, májcirrozissal élő érintettek.  Végül a VIMOR elnöke így fogalmazott: “a jövő reménykeltő, az elkövetkezendő években jelentős áttörés várható a krónikus C vírus hepatitis kezelésében!”

klmaan
#19784 klmaan hozzászólása: 2015.01.01. 14:38

Én is köszönöm Minden Sorstársam és a magam nevében a VSZ-nek ennek a riportnak/cikknek az elkészítését, s megosztását velünk. Nagy segítség nekünk, akik ilyen “fiatal” betegséggel küzdünk, hogy mi is kellő információval rendelkezzünk betegségünket illetően. Fontos ez azért is, mert tudatosabban készülhetünk saját egészségünk visszaállítására, valamint mások segítségére is lehetünk az itt szerzett infókkal.
Ezzel a jó érzéssel, reménnyel a gyógyulásunkban kívánok nagyon boldog, egészséges 2015-ös évet Mindenkinek!!!!!!!!

Üdv szeretettel. Klári-Klmáan (dolgozznet@gmail.com)

varoszoba2
#14693 varoszoba2 hozzászólása: 2013.09.30. 10:03

Kedves Keresztesné Erzsi! A Főorvos Asszony nem tagja a fórumnak, így nem feltétlenül olvassa a bejegyzését, a fenti összefoglaló egy beszámoló volt a Hepatitis világnapon hallott előadásáról. Annyi viszont bizonyos, hogy a választ csak a jelenlegi eredményeinek tudatában tudja megmondani. Kérjük, forduljon hozzá a Vimoron keresztül, de minden bizonnyal a kezelőorvosa is tájékoztatni tudja és felel a kérdésére.

Üdvözlettel: Várószoba

#14692 keresztesneerzsi hozzászólása: 2013.09.25. 16:50

Tisztelt FőorvosAsszony.Köszönöm saját,és beteg társaim nevében is a beszámolót, nagyon értékes, ésbiztató a gyógyulásunk érdekében.Egy valamit nem tudok, és kérem, legyenszives válaszolni.Én f4 es fibroscan nal,gyógyitható vagyok e?mert az interferon kezelésemet, már egy éve súlyos mellékhatások végett le kellett állitani.Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: Keresztesné Erzsi.

 

#14691 panzer1 hozzászólása: 2013.09.24. 19:28

Tisztelt Főorvosasszony!Köszönöm a beszámolót.Nagyon érdekes és izgalmas volt.panzer

museto
#14690 museto hozzászólása: 2013.09.24. 04:44

Tisztelt Klára Doktornő, VSZ szerkesztőség!

Nagy űrt töltöttek be ezzel a történettel, hisz a magam részéről igen sok helyen és helyről gyűjtök infókat a betegséggel, kezeléssel kapcsolatban. A téma ilyen frappáns,  összeszedett summázásával azonban még sehol nem találkoztam, köszönöm önöknek a magam, de szerintem nyugodtan mondhatom, hogy betegtársaim nevében is!

Museto

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close