Mi történt az októberi VIMOR-klubban? Beszámoló

2017.11.06. 15:06
toltotoll_toll_level_625x400

Október 27-én tartott Vimor Klubdélután összefoglalóját egy kedves betegtársatok foglalta össze számotokra. Így azok a sorstársak is információhoz juthatnak, akik nem tudtak részt venni a találkozón, de örömmel bepillantást nyernének a délutánba, annak hangulatába. Egy nyitott és barátságos társaság sokadig klubdélutánjáról olvashattok.

Az év utolsó előtti klubdélutánját szomorú szívvel, meghitten nyitottuk meg. Megemlékeztünk Németh Györgyről, a mi Gyurinkról, akit tíz nappal korábban temettünk el. Gyuri a VIMOR alelnöke volt, és a betegsége, egyre rosszabbodó állapota ellenére is ahol tudott, segített betegtársainak. Rengeteget tett az egyesületért, és derekasan kivette részét a VIMOR által végzett lakossági HCV szűrések szervezéséből. Mindnyájan szerettük, és tiszteltük hatalmas küzdeni tudásáért, optimizmusáért, élni akarásáért, segítőkészségéért. Nyugodj békében Gyuri, soha nem felejtünk el!

Vírus vagy „baci”?

Miközben az asztalon megjelentek a nem hizlaló finom házi gyümölcsjoghurtok, lekváros linzerek, padlizsánkrém és egyéb finomság, Nemesi Krisztina doktornő interaktív előadásának részesei lehettünk, mely által érdekes virológiai ismeretekre tettünk szert. A doktornő Katih  – a VIMOR-klub háziasszonya és szervezője  - segítségével megismertetett bennünket a vírusok tulajdonságaival, viselkedésével.

Először is megtudtuk, hogy mi a különbség a vírus és a baktérium között.

A vírusok egyszerű szerkezetű, más sejtjeiben szaporodó paraziták, melyek megfertőzik, átprogramozzák a sejtet, és ennek segítségével tudnak csak szaporodni. Önmagukban nem tudnak szaporodni, mert ahhoz nincs energiatermelésük. A vírus megtapad a sejten, bekerül a sejtbe, leállítja annak önálló működését. Szétesik, de megtermelteti a saját anyagát, másolatokat készíttet a sejttel. Ezután kiszabadulnak a vírusok a sejt közötti térbe. Az immunrendszer felismeri, hogy a sejttel valami nincs rendben, ezért elpusztítja. A hepatitis C vírusnak köszönhetően az immunrendszerünk által elpusztított májsejtünk helyén kötőszövet keletkezik.
A vírusok nagyon ellenállóak, mínusz hetven Celsius fokon is hosszú ideig elélnek.

A baktériumok bonyolultabb szerkezetű sejtes mikroorganizmusok, önmagukban is elélnek, környezetükből táplálkoznak, és mivel van energiatermelő képességük, ezért önmaguktól tudnak szaporodni, sejt-osztódással. Egyes baktériumok jótékony hatást fejtenek ki szervezetünkben, mások megbetegíthetnek. Nagyobbak, mint a vírusok. Érdekes, hogy a baktériumoknak is lehetnek vírusaik. A vírus minden élőlény parazitája.

Játszva tanulni

Az interaktív játék során az volt a feladatunk, hogy a cédulákra írt betegségekről meg kellett állapítani, mi okozza: vírus-e vagy baktérium.  Ennek alapján két csoportra oszthatók az alábbi betegségek. A hepatitis, influenza, bárányhimlő, feketehimlő, herpesz, humán papilloma, nátha, veszettség, Epstein-Barr féle mononukleózis („csókbetegség”) és járványos gyermekbénulás okozója VÍRUS!

A pestis, TBC, salmonella, pneumococcus (tüdőgyulladás esetén), meningococcus (agyhártyagyulladás esetén) okozója pedig BAKTÉRIUM. A maláriát és a toxoplazmózist egysejtű okozza. Utóbbit pl. a macskák ürüléke terjeszti, és állapotos nők magzatára különösen veszélyes.

Krisztina doktornő felhívta a figyelmünket arra, hogy az emberek gyakran teljesen feleslegesen antibiotikumot szednek olyan betegségre is, amit vírusok okoznak, így az teljesen hatástalan. Nátha esetén pedig nyugodtan bízzunk az immunrendszerünkben, ami pár nap alatt elmulasztja a rhinovírus okozta tüneteket. Antibiotikumra már csak akkor van szükség, mikor bakteriális felülfertőzés veszélye áll fenn.

Egy másik feladat az volt, hogy párosítani kellett fogalmakat úgy, hogy több lehetséges megoldás is volt, mint helyes válasz.  Ennek eredménye a következő:

– Vírus: csak más sejtjeiben szaporodó paraziták
– Virion: sejten kívüli vírus
– Virulencia: fertőzőképesség
– Patogenitás – megbetegítő képesség
– Humán patogén: az embert megbetegítő
– Rezisztencia: ellenálló képesség
– Nucleus: sejtmag
– Nucleinsav: genetikai információ hordozó
– Onkogén vírus: tumort létrehozó
– Mutáció: genetikai változás.

A doktornő nagyon érthetően beszélt az egyes fogalmakról, ill. a hepatitishez való kapcsolódásukról.

Mazsolázás az elhangzottakból

A sokféle vírus által okozott betegségekről is szó esett, most csak a hepatitis-szel kapcsolatos információkat közlöm.

  • Megtudtuk, hogy míg a hepatitis C esetén csak a májcirrózis (májzsugor) stádiumában keletkezhet rosszindulatú daganat, addig a hepatitis B-nél már sokkal előbb is. Ezért a hepatitis B-s betegek többször is ellenőriztessék májukat ultrahang vizsgálattal!Különösen súlyos májbetegséget okoz az, mikor a B vírus és a D vírus együtt jelenik meg. Ez a veszélyes kombináció igen nagy pusztítást tud okozni.
  • A jelenlegi interferonmentes gyógyszerek csak az 1a és 1b genotypusú C vírusokra hatnak, a 3-as genotypusra nem, de arra is fejlesztenek ki gyógyszert.
  • Az influenza elleni védőoltás ajánlott, interferonmentes kezelés közben is felvehető.
  • Az őssejt köldökzsinórból való levételét nem ajánlják a hematológusok, mivel a – sok pénzért –  hosszú ideig lefagyasztott őssejt károsodhat, és daganatot okozhat. Őssejt akár felnőtt korban is kinyerhető.

Két jó hír

Egy nagyszerű hír hangzott el ezen a klubdélutánon: sikerült az interferonmentes gyógyszerek árát lealkudni, ugyanakkor a kormány évi 3000 betegre növelte meg a keretet, így senkinek nem kell pénzt áldozni generikus gyógyszerekre, mikor díjmentesen megkaphatja az immár jövő évtől hozzáférhető eredetit!
Elérhető lesz egy harmadik gyógyszer is lesz, hogy bizonyos szívgyógyszereket ill. tüdőgyógyszereket szedő betegeknek is adható!

Folytatás

Ha szívesen részt vennél a klubdélutánon, már most írd be a naptáradba a következő összejövetel dátumát.
2017. december 8. az év utolsó találkozója, melyre minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

nora51

#25720 Mariasz hozzászólása: 2017.12.03. 09:05

Milyen igazad van Annecska. De erre az a válasz ne legyünk telhetetlenek. Valószínű kevesebb összeget szánztak gyógydszerre így. A várólista szinte áll. Én csak 3 hónapja vagyok fent. Bizom benne hogy januárban beindul a dolog. Reménykedek hogy Nekem talán nem kell 3 évet várnom. Mindenkinek jó egészséget, mihamarabbi virus mentességet kívánok. Süssön ránk a nap!!!!

#25719 Annecska hozzászólása: 2017.12.03. 00:22

Kedves Sorstársak ès Főorvos Úr!
3 ève várok az INF kezelèsre..remèlem eljön ès megèrem.Örvendetes hìr hogy 3000 engedelyt adtak ki jövőre.De ha a beszerzèsi ára 10edere csökkent..akkor logikusan nem közel a 10-ere kene emelkedjen a kezelendők lètszáma annak fügvènyèbe hogy hanyan kaptak INF mentes kezelest 2017-ben?

#25608 Mariasz hozzászólása: 2017.11.06. 17:58

Nagyon köszönöm a tájékoztatást!!!

Oldfiker
#25606 Oldfiker hozzászólása: 2017.11.06. 17:16

Köszönöm szépen a hasznos információkat tartalmazó beszámolót, egyszer, majd remélem, én is eljutok a klubfoglalkozásra.

Oldfiker

#25624 katih hozzászólása: 2017.11.09. 21:00

Várunk!!!!!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close