Orvosi tanácsok a Hepa C hármas kombinációs terápiára vonatkozóan

Téma címkék:
2013.06.06. 18:58

Még ha várólistával is, de végre elérhető az új Hepatitis C elleni hármas kombinációs terápia a magyarországi betegek számára. Számos kérdés merül fel az emberben, melyeket a legutóbbi VIMOR találkozón dr. Werling Klára, a betegegyesület elnöke válaszolt meg az egybegyűlteknek. Felkerestük a főorvosnőt, hogy olvasóink számára is hozzáférhetőek legyenek a legfontosabb tudnivalók.  Cikksorozatunk első részében a terápia természetéről esik szó.

A hármas kombinációt azok a betegek kapják meg először, akik a várólista alapján a legsúlyosabb kategóriába tartoznak, vagyis akik korábban már kaptak kettes kombinációs terápiát, de vagy nem reagáltak rá, vagy betegségük kiújult, a kötőszövet átépülés mértéke pedig előrehaladott szervezetükben. Jelenleg 3000 ember vár a kezelésre. Akiknek most derült ki fertőzésük, első körben kizárólag a kettős kombinációt kaphatják, mert azzal is 40-50 %-os eséllyel meggyógyulhatnak. “Amennyiben a kettős kombinációtól nem gyógyul meg a beteg, orvosának lehetősége van áttérni a hármas kombinációra – tehát kiegészíteni a kezelést proteáz gátlóval – de kizárólag abban az esetben, ha betege a prioritási index alapján erre jogosult.
A hármas terápiát kétféle gyógyszerrel lehet igénybe venni –
az egyik neve boceprevir, a másiké telaprevir.” – tájékoztatott a főorvosnő.

A kezelés menete és időtartama
Amennyiben a kettős terápia boceprevirrel egészül ki, úgy a terápia első négy hetében a páciens még a kettős terápiában részesül, tehát pegilált interferont és ribavirint kap, majd ezt követően teszik hozzá terápiájához a harmadik gyógyszert.  A hatásosságot és a páciens általános állapotát a 8., a 12. és a 24. héten ellenőrzik a kezelőorvosok. Amennyiben a vírusszint-csökkenés nem megfelelő mértékű, le kell állítani a kezelést, ha pedig megfelelő, akkor attól függően, hogy a korábbi kezelésre miként reagált az adott páciens, meghatározzák a teljes terápia hosszát. Erre vonatkozóan az orvosok különböző protokollok alapján tesznek javaslatot. A terápia hossza függ többek között attól is, hogy milyen előrehaladott az adott páciens betegsége, illetve, hogy kialakult-e cirózis szervezetében. Amennyiben tehát nem kell az un. stop szabályok miatt abbahagyni a boceprevirrel kiegészített terápiát, a beteg hosszabb ideig kapja a kezelést.

A telaprevirrel kombinált kettős terápia az első pillanattól hármas – vagyis már az első nap a hármas kombinációt kapja a beteg tizenkét héten keresztül. Ezután attól függően, hogy az adott páciens májában kialakult-e már korábban cirózis, és hogy a hármas terápiára milyen mértékben esett vissza a vírusszint szervezetében, folytatódhat kezelése – de már a kettős kombinációval – 24 vagy 48 héten át. A negyedik, a tizenkettedik és a huszonnegyedik héten nézik a kezelőorvosok a vírusszintet.

Azt, hogy milyen időközönként szükséges ellenőrizni a vírusszint csökkenésének mértékét és hogy mikor döntenek a terápia idő előtti befejezéséről, szakmai szempontok alapján határozták meg a tudósok. Ha az adott időszak elteltével nem javul a beteg állapota, az azt jelenti, hogy esetében nem hatásos a hármas kombinációs terápia. Azért fontos a felelősségteljes döntéshozatal a terápia abbahagyásáról, mert az új gyógyszerek drágák, alkalmazásukat pedig számos mellékhatás kíséri, tehát egyik hatóanyagot sem érdemes feleslegesen szedni. 

Min múlik, hogy kinél melyik gyógyszerrel egészítik ki a kettős kombinációt?
Szakmai protokoll írja elő, hogy melyik terápia lehet alkalmasabb egy adott beteg számára. Az orvos e szakmai irányelv alapján teszi meg javaslatát, majd a beteggel közösen döntenek. A szakmai protokollban számításba veszik többek között, hogy a korábban alkalmazott kettős terápia alatt milyen típusú mellékhatásoktól szenvedett az érintett (mivel a két hatóanyag eltérő mellékhatásprofillal rendelkezik), és kérdés az is, hogy a páciens a korábbi kezelésre egyáltalán nem reagált-e, vagy visszaesett, illetve, hogy van-e májcirózisa.

museto
#13514 museto hozzászólása: 2013.06.29. 19:10

Szia Panzer1

Hát nem vagyok feldobva én sem. Itt nem írok a dologról többet, mert van hozzászólás, ahol már unják a májjal foglalkozó problémázásainkat. Most visszamegyek a “Tájkép csata után….” történetemhez és ott taglalhatjuk esélyenket. Ha van kedved, priviben is örömmel várlak (ritaakos@freemail.hu)

Museto

#13513 panzer1 hozzászólása: 2013.06.28. 23:35

Kedves Museto!Semmi kétség,vihetjük a MÉH.-be a májunkat.Neked,-ha jól tudom-50 Kpa körüli az értéked az enyém pedig 63.9 Kpa.Indulhat a roncsderby!Segítesz betolni  a májamat a legközelebbi leadóhelyre?

panzer

museto
#13512 museto hozzászólása: 2013.06.28. 18:51

Tisztelt Makara dr. Úr!

Köszönöm egyértelmű, korrekt válaszát.

Tisztelettel: Museto

#13511 Makara_dr hozzászólása: 2013.06.28. 18:18

Kedves Museto,

A Fibroscan 14,7 kPa felett egyértelmű a cirrhosis (F4).

Tisztelettel

Makara dr.

#13510 panzer1 hozzászólása: 2013.06.06. 23:31

Nagyon tetszik ez az összefoglaló,mert időközben feltüntek nagyon vad ötletek.Várjuk a folytatást.Köszönjük Várószoba.panzer

museto
#13509 museto hozzászólása: 2013.06.06. 19:21

Tisztelt Szerkesztőség!

Nagyon jó az összefoglaló, várjuk a folytatást! Többször említés történt a cirózisra. Számomra fontos lenne tisztázni, hogy számszerűen kifejezfető-e  (FibroScan érték pl.) hogy meddig tart a fibrózis, az elörehaladott fibrózis és mely értéktől beszélünk cirózisról?

Museto

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close