Szex-teszt 1. rész – Szűréssel a nemi úton terjedő betegségek ellen

2015.08.10. 15:11
FrancescoHayez Pár1859

Tavaly több fesztiválon is találkozhattunk az STD tanácsadó hellyel, idén pedig az EFOTT-ra érkező fiatalokat várták standjukon a nemi gyógyász szakértők és munkatársaik.
De mit jelent az STD és miért kell „reklámot csinálni” ennek a betegségkörnek? Erről kérdeztük a Stop STD program orvosát, dr. Szandányi Rékát.

Mit takar a mozaikszó: STD?
Ez egy angol szókapcsolat rövidítése: Sexually Transmitted Disease, vagyis szexuális úton terjedő betegségek a jelentése.

Mely betegségek tartoznak ebbe a körbe?
Idetartoznak a klasszikus nemi betegségek, a szifilisz és a gonorrhoea (tripper), a HIV fertőzés, a Human Papilloma és herpesz vírusfertőzések, ill. bizonyos bakteriális fertőzések, melyek közül a leggyakoribb a Klamídia, de nem ritka az Ureaplazma és a Mikoplazma előfordulása sem.

Hogyan lehet védekezni az STD betegségek ellen, kik számítanak veszélyeztetettnek?
A betegségek egy része nagyon gyakori, ilyen pl. a Human Papilloma vírus fertőzés, amellyel a lakosság kb. 80 %-a élete során valamikor megfertőződik. A Klamídia a 20-25 évesek körében becslések szerint minden harmadik nőt érint. A megelőzés alapja a tájékozódás lenne. Érdemes informálódni arról is, hogy óvszer használattal mennyiben lehet ezeket a betegségeket elkerülni, mert pl. a HPV fertőzéssel szemben nem jelent 100 %-os védelmet ez a megoldás. Aki ezt nem tudja, abban hamis biztonságérzés alakulhat ki, ami miatt nem megy el szűrővizsgálatra, amikor pedig szükséges lenne. A nemi betegségekkel szembeni küzdelem fontos része továbbá a rendszeres szűrés. Gyakori tévhit a nők körében, hogy az évente kipipált rákszűréssel minden rendben van. A rákszűrésen azonban semmilyen fertőző betegségre nem végeznek vizsgálatot, pl. a Klamídia – amely egy nagyon gyakori bakteriális fertőzés – teljesen tünetmentes betegség, és általános nőgyógyászati vizsgálattal nem észlelhető. A Klamídia az esetek 30 %-ban olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint a kismedencei gyulladás vagy a petefészek gyulladás. Ezek a betegségek a méhen kívüli terhesség és a meddősség egyik leggyakoribb okai. A nőknek tehát a rákszűrés mellett rendszeresen részt kellene venniük egyéb szűrővizsgálatokon is.

Létezik STD szűrőcsomag?
Ezeket a laboratóriumi vizsgálatokat a TB sajnos nem finanszírozza. A nemi gyógyászati szakrendeléseken és a legtöbb nőgyógyászati ambulancián is van lehetőség kérni a szűréseket, csak a páciensnek ki kell ezt fizetnie.

Kik számítanak veszélyeztetettnek?
Mindenki, akinek több, mint egy partnere volt életében. Aki életében egy partnerrel volt, és egész életében vele folytat monogám kapcsolatot, annak nincs szüksége STD szűrésre. Külföldön bevett gyakorlat, hogy egy szerelmi kapcsolat elején minkét fél elvégezteti a teszteket. Nálunk ezt még kicsit furcsának tartják az emberek, ezért hoztuk létre a Stop STD! c. társadalmi felelősségvállalás kampányunkat, hogy minél több emberhez eljussunk a felhívással: van erre lehetőség, érdemes elvégeztetni, a vizsgálatok nem fájnak.

Hogyan lehet ezeket a betegségeket elkapni? Uszodában és WC ülőkén is, vagy kizárólag nemi érintkezés útján?
Elterjedt tévhit, hogy uszodában is el lehet ezeket a kórokozókat kapni. Ezek a vírusok és baktériumok részben azért is terjednek nemi úton, mert nagyon érzékenyek – mind a levegőn, mind a vízben pár másodperc alatt elpusztulnak. Az igaz, hogy a nedves környezet pl. a gombák szaporodásának kedvez, tehát az előfordulhat, hogy egy nő azt tapasztalja, hogy uszoda után több alkalommal is hüvelygombásodás alakul ki szervezetében, ennek azonban az az oka, hogy a már amúgy is jelenlévő kórokozó a vizes fürdőruha hatására elszaporodik. WC ülőkén sem lehet STD fertőzést szerezni. A HPV vírus pl. kizárólag hámsejtek közötti kontaktussal kapható el, ami közös törölköző használatával már elképzelhető, de vízzel nem terjed.

Terhesség esetén veszélyt jelentenek-e ezek a betegségek?
Igen, a baktérium-fertőzések okozhatnak vetélést és koraszülést is. Amennyiben a nemi szerven herpeszes hólyag jelentkezik a szülés idejére, a szülészek császármetszést javasolnak, mert az újszülöttre nézve súlyos következményekkel járhat egy ilyen vírusfertőzés. Ugyanígy a HPV vírus is átadható az újszülöttnek. Okozhat tehát szövődményeket, ha a szülés környékén ezek a betegségek még fennállnak.

Ezek szerint érdemes STD szűrést kérni tervezett terhesség előtt.
Ez így van, a férfi és a nő számára egyaránt javasolt a szűrés, már csak azért is, mert ha kiderül egy antibiotikummal gyógyítható fertőzés, a kúrát érdemes még várandósság előtt végigvinni.

Egy rizikós szexuális együttlét után mennyi idővel érdemes szűrővizsgálatot igényelni?
A betegségek döntő többsége szinte azonnal kimutatható, úgyhogy akár már másnap lehet jönni. A vérvételből vizsgálható betegségek felismeréséhez kell több hét – laboratórium-függő, hogy pontosan mennyi idő ez, de általában 3-4 hét. Ebbe a csoportba tartozik a HIV fertőzés, a szifilisz és a fertőző májgyulladás.

A tavaly indított Stop STD! kampányukat idén is folytatják?
Igen. Azért hoztuk létre a kampányt, mert azt tapasztaltuk a rendelőben, hogy sokszor a tájékozatlanság vezet a megbetegedéshez, és a páciensek akkor szembesülnek először azzal, hogy az adott kórokozó létezik, amikor kézhez kapják a pozitív eredményt. Törekszünk arra, hogy elsősorban a fiatalokat – akik a legveszélyeztetettebb kör és talán ők a legnyitottabbak is – elérjük. Ezért megyünk fesztiválokra – idén az EFFOT rendezvényen lehet majd találkozni velünk. Tavaly a Volt, a Balaton Sound és a Művészetek Völgye fesztiválokon közel 1500 kérdőívet töltettünk ki. A Körúti Orvosi Centrum csapata jelen volt a helyszínen és valódi interaktív kapcsolat alakult ki a fesztiválozók és a szakértők között. Sokan kérdeztek. Egyértelműen úgy látjuk, hogy van értelme, számunkra ezért ez hosszú távú projekt.

Milyen tapasztalatokat gyűjtöttek tavaly a kérdőívezés során?
A megkérdezett fiatalok 3 %-a járt valaha ilyen szűrővizsgálaton és döntő többségük soha nem hallott még az STD kórokozókról – a HPV vírust is csak a válaszadók 70 %-a ismerte, holott a védőoltás kapcsán nagyszabású kampányokkal szólították meg a leginkább érintett korosztály képviselőit. Jelenleg a 14 évesek számára ingyen választható a HPV elleni oltás, melyet a lakosság köréből sokan igényelnek is. Az oltás ellenes hangok ellen azonban mi is intenzíven küzdünk programunkban, hogy minél több nő előzze meg a méhnyakrák kialakulását.

(RA)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close