50 éves kor fölött erre mindenképp jó odafigyelni

Téma címkék:
2015.06.11. 16:22
vastagbel

Évente mintegy 10 ezer ember szembesül vastagbélrákkal és végbélrákkal, és a statisztikai adatok szerint minden évben nagyjából 5000 ember hal meg a betegség következtében. Ezeken az adatokon csak odafigyeléssel és a megfelelő információk átadásával lehet változtatni.

 

100 ezer ember él közöttünk, akikben már ma ott van az a polip, ami a következő 10 évben vastagbélrákot fog okozni. Akiknél időben észreveszik, meg fognak gyógyulni vagy ki sem alakul náluk a rák. Akik nem jutnak el idejében vastagbéltükrözésre, meg fognak halni a betegségben.
A többségüknek nem kellene meghalnia – jelenti ki Lakos István, a daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület – vastagbélrákon ugyancsak átesett – elnöke.
Ezért a vastagbélrákos betegeket is összefogó civil szervezet mindenkit arra biztat:
ne halogassa a szűrést, beszélje meg háziorvosával, hogy lakóhelyén milyen vizsgálat elvégzésére van lehetőség. 50 felett minden férfinél és nőnél indokolt a vastagbélszűrés akkor is, ha semmilyen panasza nincs. Akiknek a családjában volt hasonló betegség, azoknak már 40 év felett szűrésen kellene részt venniük.

Különféle székletvizsgálatok is elérhetők, a legbiztosabb diagnózist viszont a vastagbéltükrözés adja, amikor a vizsgálat során rögtön el is tudják távolítani a gyanús elváltozásokat, polipokat, így azokból nem tud kifejlődni vastagbélrák vagy végbélrák. Lakos István kijelenti: indokolatlanul félnek sokan a vastagbéltükrözéstől. Az egyes szakrendelők felszereltségén, a vizsgáló szakorvos gyakorlatán, az asszisztens empátiáján, a fájdalomcsillapítás módján persze nagyon sok múlik. Minden régióban találni korrekt, beteg centrikus ellátó helyet. Sokan például nem tudják, hogy kérhetnek bódítást, sőt a vastagbéltükrözés akár altatásban is elvégezhető, amikor a páciens semmit sem érzékel a vizsgálatból.

Az országos szintű vastagbélrák-szűrőprogram kormányzati elindítása bizakodásra ad okot, de a rák nem vár, ezért mindenkit arra biztatunk: ne várjon tovább, keresse meg háziorvosát és kérjen beutalót vastagbéltükrözésre, szabaduljon meg a polipjaitól még azelőtt, hogy azokból vastagbélrák alakulna ki – figyelmeztet, filmünkben a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

Az öt legfontosabb dolgot, amit a szűrővizsgálatról tudni kell

  1. A szűrővizsgálaton való részvétel életeket menthet. A szűrés során a korai tumorra és olyan polipokra is fény derülhet, melyekből később rosszindulatú daganat fejlődhet ki. A nők és férfiak esetében a szűrés megkezdésének optimális életkora 50 év.
  2. A szűrővizsgálat tünetmentes személyek esetében is indokolt. Vastagbélpolipok és a korai tumorok nem okoznak tüneteket.  Úgy is lehet valakinek vastagbélrákja, hogy nem is tud róla. És éppen ez az, amiért a szűrés – még a tünetek megjelenése előtt – alapvető jelentőségű! Fontos, hogy mindenki legyen tisztában a kockázati tényezőkkel.
  3. Bizonyos kockázati tényezők fennállásakor a szűrővizsgálatot már fiatalabb életkorban meg kell kezdeni. Ilyenek: gyulladásos bélbetegség; családi vagy egyéni kórelőzményben szereplő vastagbélrák; vastagbélpolipok vagy olyan örökletes állapotok, melyek vastagbélrákra hajlamosíthatnak (pl. Lynch-szindróma vagy familiáris adenomatosus polyposis [FAP]). A szűrés megkezdésének optimális időzítéséről az orvos tud tájékoztatást nyújtani.
  4. Dohányzásról való leszokás és rendszeres testedzés. Vannak bizonyos életmódbeli változtatások, melyek csökkenthetik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Ide tartozik a dohányzásról való leszokás, a vörös húsok és a húskészítmények fogyasztásának kerülése, a normális testsúly elérése és fenntartása, valamint a testmozgás.
  5. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a vastagbélrák nem válogat. Minden huszadik embernél diagnosztizálnak élete valamely szakaszában vastagbél- vagy végbélrákot, és a betegség férfiak és nők között is előfordul. Bár vannak olyanok, akiknek családjában már volt vastagbélpolip vagy -daganat, ezért a fokozott kockázat okán már fiatalabb korban kell megkezdeni a szűrővizsgálatukat, a vastagbélrákos betegek túlnyomó többségének családjában még soha nem fordult elő hasonló megbetegedés.

Jelenlegi helyzet

Magyarországon ma minden gyógyszer elérhető, ami ma Európában egy vastagbélrákos beteg életkilátásait javítani képes. A klasszikus kemoterápiák mellett betegtársaink megkaphatják a legkorszerűbb célzott terápiás gyógyszereket, infúzióban a daganatok érfejlődését gátló kezelést éppúgy, mint a ráksejtek szaporodását gátolni képes EGFR-gátló gyógyszereket. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tavaly arra is rugalmas megoldást talált, hogy azok az előrehaladott állapotú betegtársaink, akiknél más már nem segíthet, egy Európában is újnak számító tablettához is hozzájussanak.
Az előrehaladott áttétes vastagbélrákos betegeknek így számottevően javultak az életkilátásai: míg régen csak hónapokat élhettek, ma már évekkel meghosszabbítható az elfogadható életminőségben megélhető évek száma – foglalta össze a hazai helyzetet Lakos István.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close