A hőség, mint kötelező feladat

2015.08.10. 15:26
nap_homokban_625x400

Miért kell különösen figyelni a hőségben a gyerekekre és az idős emberekre? Mit jelent a gyakorlatban mindez? Kinek a felelőssége intézkedni a leginkább kiszolgáltatottak védelmében hőségriadó idején? Németh Ákost, az Országos Meteorológiai Szolgálat humán bioklimatológus munkatársát kérdeztük.

Idős emberekre és gyerekekre valóban különösen oda kell figyelni hőség idején?
Igen, ez nagyon fontos, hiszen gyerekeknél – különösen csecsemőknél, de három-öt éves korig – a hőszabályozó rendszer még nem működik (csecsemőknél egyáltalán nem, kisgyerekeknél nem elégségesen), idős embereknél pedig már nem megfelelő a rendszer működése. Idős korban sajnos már több krónikus betegség – szív-, és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, légzőszervi betegségek is fennállhatnak, és ezek a kórképek mind tovább rontják a hőszabályozó rendszert.

Mit jelent a gyakorlatban, hogy figyelnünk kell a gyerekekre, idősekre?
Ha lehet, ne vigyük ki a kisgyerekeket az utcára a legmelegebb órákban – inkább a kora reggelt válasszuk a levegőztetésre, még ha ez nehéz is – illetve idős emberként lehetőleg ne ilyenkorra időzítsük elintéznivaló dolgainkat. Hűsítsük őket is hideg vízzel, és ha muszáj mégis a szabadban tartózkodni, az csak rövid ideig történjen. Természetesen adódhatnak olyan élethelyzetek, amelyek meggátolják az időseket vagy a gyermekeket gondozó szülőket, hogy a lakásban vészeljék át a déli órákat, de ha csak mód van rá, akkor kerüljük ezeket a szituációkat. Amennyiben idős szüleink, nagyszüleink külön élnek, tekintsünk úgy erre az időszakra, mint mikor jeges az út és emiatt besegítünk minden olyan dolgokban, ami miatt az utcára kell menni. Az ÁNTSZ által kiadott hőségriadót a többlethalálozás alapján határozzák meg. Ki lehet számolni, hogy egy-egy napon mennyi az átlagos halálozási szám – ehhez képest az első fokú hőségriasztáskor már 15 %-os többlethalálozási arányról beszélünk. A másod-, és harmadfokú riasztás mögött az a tény áll, hogy 30 %-kal többen haltak meg az adott időszakban, mint az hőség nélkül várható lett volna. Ezeknek az embereknek nem kellene meghalniuk.

Állami, önkormányzati vagy egyéni szinten kell ez ellen tennünk?
Valamennyi felsorolt szint – vagyis az egész társadalom – érintett a probléma megoldásában. Egy civilizált társadalomtól elvárható, hogy figyeljen oda a kiszolgáltatottabb-, vagy nehéz helyzetben lévő tagjaira. Az idős emberek kiszolgáltatottak, így célszerű, hogy az önkormányzatokban és a családokban is gondoljanak rájuk. Az egy jó gyakorlat, hogy egyre több, légkondicionált intézmény (polgármesteri hivatal, minisztérium, üzletek, cégek) vagy cég nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt hőségriadó idején.

(RA)

További cikkek a témában:
Szmogriadó – kell, hogy érdekeljen?
Hoszútávú kilátások hőség-ügyben

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close