A gyermek egészsége sokszor a fogantatás előtt dől el – Számos rendellenesség megelőzhető!

Téma címkék:
2013.05.24. 08:13

Magzati táplálás útján az esetek 90 %-ában elkerülhető a genetikai hajlam nyomán kialakuló idegcső-elzáródás, ami súlyos születési rendellenességekhez vezet. Mit kell (t)ennie a várandósságot tervező hölgyeknek? Prof. dr. Czeizel Endre előadását hallgattuk végig a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének 14. szakmai konferenciáján.

Az élet a fogantatással kezdődik – hívta fel a figyelmet Czeizel Endre – és ennek megfelelően az egészséges táplálkozást – vagyis a szükséges anyagok szervezetbe való bejuttatását is magzati korban kell elkezdeni.  Bizonyos rendellenességekre sokan genetikailag hajlamosak, ilyen egészségkárosodások  az idegcső-záródás következtében kialakuló agyhiány, koponya-hiány vagy nyitott gerinc. A tudomány mai állása szerint lehetőségünk van arra, hogy táplálékkal bevitt anyagokkal korrigáljuk ezeket a génhibákat. Magzatvédő vitaminokkal kiegészítve a szükséges étrendet az érintettek 90 %-ánál elkerülhető, hogy a genetikai hajlamból ki is alakuljon az egészségkárosodás.

Nyugat-Európában az egészségügyi felvilágosítás egyik legfontosabb elemeként kezelik ezt az információt, szemben Magyarországgal, ahol a kismamák ellátásakor mindössze az esetek 6 %-ában alkalmazzák eme tudást.  Meglehetősen szomorú arány az Angliában tapasztalható 56 %-os és a Hollandiában mért 73 %-os arányhoz képest. A kismamák mindent megtennének annak érdekében, hogy egészséges kisbabájuk legyen, ám hazánkban a nőket egyenlőre szinte senki nem tájékoztatja erről. Országos szintű egészségügyi propagandát érdemelne a tudományos felfedezés, és a felfedezés nyomán kialakult lehetőségek köre – hangsúlyozta a professzor. 
Az egészségmegelőző program terjesztését az is nehezíti, hogy a szükséges anyagok szervezetbejuttatását már a fogantatás előtt el kell kezdeni. Az említett károsodásokat okozó rendellenesség a 15 nap körül kezd kialakulni, éppen a havi vérzés kimaradásának idején – akkor, amikor a nő megtudja, hogy várandós. A nagy hír első pillanatában tehát a legtöbbször már késő lenne a megelőzés. A gyermekvállalás óriási dolog az ember életében, amire fel kell készülni – nemcsak a gépkocsivezetésre, a sportolásra, a munkára, hanem egy új jövevény világra hozatalára is – intette hallgatóságát a szakértő. A felkészült anyukák 1/-3-dal csökkentik az összes fejlődési rendellenesség kockázatát.

Azt már talán egészen sok ember tudja, hogy a folsavat szedni kell már a fogantatást megelőzően. A folsav természetes formája a táplálékkal (spenót, sóska, brokkoli, fejessaláta, stb.) is bevihető. Ám ennek fogyasztásával a fejlődési rendellenességek 70 %-át lehet elkerülni, míg ha más fontos anyagokat is tartalmazó magzatvédő vitamin-kombinációt szedük, akkor 90 %-ra növelhető a biztonság. A megelőzésre azok a termékek alkalmasak, amelyek a folsav mellett kobalamint – azaz B12 Vitamint, Piridoxint, vagyis B6 Vitamint és Riboflavint, más néven B2 Vitamint tartalmaznak. Ez az egyveleg az említett rendellenességen túl a szívrendellenességek 40 %-át is megelőzi.  

/images/0000/0215/Kismama.jpgA szakértő előadásából kiderült még, hogy a várandósságra való felkészülés részeként jód tartalmú ásványvizet kell fogyasztani, ugyanis Magyarország jelenlegi ivóvizeinek 80 %-a jódhiányos. A jód kellő mennyiségű jelenléte a szervezetben elengedhetetlen a pajzsmirigy hormonok megfelelő működéséhez. Ezek a hormonok az életfolyamatok sebességét határozzák meg, pl., hogy milyen ütemben hasznosítja szervezetünk a fehérjét és az oxigént. Emellett általános értelemben véve is fontos terhesség idején az egészséges táplálkozás elveit betartani, különösen az ajánlott mennyiséget meghaladó sófogyasztást érdemes kerülni, ezzel megelőzve a túlzott testsúlynövekedést (folyadék-visszatartás), a magasvérnyomás-betegséget  és a terhességi mérgezést. Rostokat tartalmazó ételek rendszeres fogyasztásával az első időszakban gyakori székrekedést lehet kivédeni.

Czeizel Endre és munkatársai kettős vak vizsgálattal bizonyították a kombinált magzatvédő vitaminok cikkben bemutatott hatékonyságát, valamint azt is, hogy az ilyen vitaminokat szedő kismamáknak semmiféle negatív mellékhatással nem kell számolniuk – még testsúlyuk sem lesz több emiatt.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close