Adókedvezmény onkohematológiai betegeknek is

Téma címkék:
2015.02.16. 13:45
informacio_625x400

Kéri Ibolya, a Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) elnöke arra hívja fel a figyelmet, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján személyi adókedvezmény illeti meg a súlyosan fogyatékos magánszemélyeket. Mint mondja, kevés ember tekint magára súlyosan fogyatékosként, ezért a MOHA minden fórumon igyekszik a betegeket tájékoztatni a lehetőségről, amely havi szinten több ezer forint kedvezményt jelenthet számukra.

Ha azt halljuk, hogy valaki súlyosan fogyatékos, leginkább látás-, hallás-, mozgássérült személyekre gondolunk.
Ez így van, megtévesztő lehet a jogszabály szövege. Kevesen veszik a fáradtságot arra, hogy utána járjanak, mit is jelent valójában ez a kifejezés, hogy súlyosan fogyatékos. A személyi jövedelemadóról szóló törvény úgy fogalmaz, hogy súlyosan fogyatékos az, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved. Szerintem a betegek itt veszítik el a fonalat és a legritkább esetben keresik meg ennek a bizonyos kormányrendeletnek a mellékletét, ahol fel vannak sorolva a betegségek. Úgy gondolják, rájuk ez úgysem vonatkozik, pedig a cukorbetegségtől kezdve az idült légzési elégtelenségig, a laktózérzékenységtől különböző pszichiátriai betegségekig számos kórkép megtalálható a listán.

Az Önök által képviselt onkohematológiai betegek is jogosultak a kedvezményre?
Igen, a rendelet felsorolja azokat a vérképzőszervi betegségeket, amelyek után adókedvezményre jogosultak a betegek. A teljesség igénye nélkül ilyen a Hodgkin-limfóma, a különböző non-Hodgkin-limfómák, a mielóma multiplex, a CLL, a CML, tehát számos onkohematológiai betegség. A honlapunkon összegyűjtöttük ezeket a betegségeket, így segítjük a betegek tájékozódását. Javasoljuk, hogy a MOHA által összeállított listát nyomtassák ki és vigyék el a kezelőorvosuknak, hiszen ő fogja kiállítani az igazolást és a BNO kód sokat segíthet. (http://onkohemat.hu/images/MOHA_verkepzoszervi_betegsegek_lista_2015.pdf )

Ezek szerint még az igazolás kiállításának a terhe is az orvosokra hárul. Gondolom, ennek a legkevésbé sem örülnek…
A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegség megállapítására és az állapot végleges vagy átmeneti jellegének meghatározására szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa jogosult. Magát az igazolást szintén ők állítják ki vagy az általuk kiadott dokumentáció alapján a beteg háziorvosa. Mi azzal próbáljuk segíteni az orvosok munkáját, hogy elkészítettünk egy igazolás mintát, amely ide kattintva letölthető a honlapunkról. A rendelet csak az igazolás kötelező adattartalmát szabályozza, a formáját nem, nincs rá minta-nyomtatvány. A napi mókuskerékben sokat jelenthet, ha nem kell a kezelőorvosnak azt bogarászni, hogy ráírt-e mindent a beteg papírjára, egyszerűen csak kitölti a nyomtatványunkat.

Az adóhatóság hogyan ellenőrzi a betegség fennállását?
Sehogy, erre nem jogosultak, az igazoláson szereplő adatokat el kell fogadniuk. Az igazolást viszont a betegnek meg kell őrizni az elévülési időn belül, mert ellenőrzés esetén be kell mutatni az adóhatóságnak.

Milyen összegű adókedvezmény vehető így igénybe?
2015-ben a minimálbér összege havi 105.000 forint, ennek az 5 százalékáról van szó, tehát az adókedvezmény összege idén havi 5.250 forint, ami úgy gondolom éves szinten elég szép összeg. Ez az adókedvezmény havonta és éves szinten egy összegben egyaránt érvényesíthető.

Mit tehet az, aki most hall először erről a lehetőségről, de már évek óta olyan betegségben szenved, ami után igénybe vehette volna a kedvezményt?
Semmi nincs veszve, ugyanis a korábbi évekre benyújtott szja-bevallások önellenőrzésével érvényesíteni tudja az adókedvezmény. Egy olyan, visszamenőleges orvosi igazolás szükséges hozzá, amely megerősíti a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegséget.

A MOHA onkohematológiai betegeknek szóló, adókedvezménnyel kapcsolatos tájékoztatója pedig ide kattintva tölthető le.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close