AIDS ellenes világnap – Kérjük, ne hagyják magukat!

Téma címkék:
2014.12.05. 12:14
Confident in each other

December 1-e az AIDS ellenes világnap dátuma. Idén, a WHO aktuális adatainak közlése mellett, a Várószoba valami másra is szeretné felhívni a figyelmet.

Lapcsaládunk orvosoknak szóló tagja, a több, mint 150 éves múltra visszatekintő Orvosi Hetilap minden évben kongresszust szervez, amelyen az orvostudomány legújabb vívmányait, eredményeit és aktuális problémáit mutatják be az egyes szakterületek képviselői. Dr. Marschalkó Márta, a SE, ÁOK, Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika munkatársa a szexuális úton terjedő betegségek előfordulási gyakoriságáról és kezelési lehetőségeiről tartott előadást. Elmondta, hogy a HIV fertőzések száma a többi országhoz hasonlóan nálunk is emelkedett az elmúlt 10 évben, és kiemelte, hogy egyre gyakrabban érkeznek hozzájuk több fertőzésben egyszerre szenvedő emberek – akiknek a HIV pozitivitás így csak az egyik bajuk. A kísérő kórképek pedig rontják az AIDS betegség kezelhetőségét is, ezért fontos lenne ezek megelőzése és megfelelő kezelése.

Az AIDS ma már – kitartó gondozás esetén – egy aránylag jól kezelhető betegség lett, ami azt jelenti, hogy nem kell belehalni – az ember állandó gyógyszeres kezelés mellett akár további 40 évet is élhet, míg valami egészen más okból véget ér az élete – pl. azért, mert már nagyon idős.

Marschalkó Márta a szakmai rendezvényen diasorának lapozása közben megállt egy pillanatra, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a HIV pozitivitással élő emberek, illetve az AIDS betegek mennyire rosszul működnek együtt orvosaikkal a gondozásban – még akkor is, ha – és itt egy példát említett a doktornő – súlyos szenvedést okozó kísérőbetegségben is szenvednek. Egyszóval gyakori, hogy az ezzel a betegséggel/ilyen betegségekkel élő ember nem megy vissza már a következő vizitre sem.

Minket nagyon szíven ütött ez az információ, és most, az AIDS ellenes világnap alkalmából ennek kapcsán üzenni szeretnénk valamennyi érintettnek:

Kedves AIDS betegségben és/vagy egyéb szexuális úton terjedő egészségkárosodásban szenvedő Emberek! Szeretnénk, ha néhány dolgot szem előtt tartanának elkövetkező életükben:

  1. Senkinek sincs joga ítélkezni Önök felett azért, mert elkaptak egy akárhogyan is terjedő fertőző betegséget. Az, hogy együtt élnek egy ilyen elsőre borzasztóan ijesztő (és a későbbiekben is nagy terhet jelentő) diagnózissal, egyedül tiszteletet válthat ki a többi emberből, és aki nem ennek megfelelően viselkedik önökkel, azzal ne is foglalkozzanak.
  2. Ennek megfelelően azzal se foglalkozzanak, hogy miként viselkednek Önökkel az egészségügyi ellátó helyen, ahová súlyos betegségükkel fordulnak. Az orvosok és az ápolók feladata az, hogy megadják Önöknek a korszerű kezelést problémáikra, ezt pedig Magyarországon feltételezhetően minden egyes kórházban meg is teszik a szakemberek. Ezen felül pedig ahány ember, annyi féle. Aki kedves, empatikus orvost “fog ki”, annak nyilván könnyebb visszamenni a következő vizitre, de akivel bántóan viselkednek – vagy aki úgy véli, hogy vele bántóan viselkedtek – az se maradjon otthon! Jó szóért, megértésért forduljon pl. hozzánk – a várószoba.hu –ra bármikor megírhatja történetét. Az életét megmentő és tüneteit enyhítő kezelésért pedig járjon kitartóan orvosához!!! Ez Önnek fontos!
  3. Bár tudomásunk szerint nincs Magyarországon az AIDS betegséggel élő embereknek jól működő betegszervezete, egyrészt külföldi honlapok léteznek a témában http://www.iasociety.org/, http://sfaf.org/, stb., másrészt Önök bárkihez indokoltan fordulnak lelki támogatásért, aki a krónikus betegségekkel való együttélést segítő szakemberként vagy szervezetként működik. Ennek a helyzetnek az elfogadása és a “terápiakövető, egészséges lelkű pácienssé” válás útja az Önök számára éppen olyan kihívást jelent, mint egy cukorbetegséggel diagnosztizált nőnek vagy férfinak a maga sorsa. Ha ennek az általánosabb célnak a tükrében keresnek segítséget, sokkal több forrásra bukkanhatnak.
  4. Végül ezúton is kívánunk jó életminőségben eltöltött évtizedeket valamennyi AIDS betegséggel élő Olvasónk számára!

És most lássuk, mire hívja fel idén a figyelmet a WHO:
“Az AIDS Világnapok központi témája 2012 és 2015 között az a fő célkitűzés, hogy ne forduljon elő új HIV-fertőzés, senki ne haljon meg AIDS betegségben és legyen vége a diszkriminációnak.

A WHO Európai Régiójában (53 tagállam, beleértve a közép-ázsiai országokat is) sajnos még nem sikerült a Millenniumi Fejlesztési Célokban is kitűzött célokat elérni, sőt 2004-hez viszonyítva 80%-kal nőtt az új HIV fertőzöttek száma. Ez 2014-ben 136 000 új HIV fertőzést jelentett, melynek 77%-a a Kelet Európai és Közép Ázsiai Régióban, 20%-a Nyugat Európában és 3%-a Közép- Európában fordult elő, ahol Magyarország is található. Ugyanakkor Közép Európában mérték a legmagasabb 175%-os emelkedést az új HIV-fertőzöttek számát tekintve. Bár a késői diagnózisok aránya a Régió szintjén csökkent, de még mindig az esetek 49%-ban későn diagnosztizálják a HIV-fertőzöttséget. Ezért célzott szűrőprogramok kiterjesztésére és hatékony felvilágosító kampányokra van szükség. Ugyanakkor az ellátás terén komoly előrelépés történt a Régióban, egyre többen jutnak megfelelő kezeléshez.

A Magyarországi adatokat illetően a www.oek.hu oldalon találhatnak részletes összefoglalót, a 2013 évi 240 új fertőzötthöz képest 2014 első három negyedévében 209 új HIV fertőzést jelentettek, feltehetően ez a szám az év végéig meghaladja a tavalyi adatot.

A magyarországi AIDS elleni küzdelmet a korábban elkészült HIV/AIDS Szakpolitikai program mihamarabbi elfogadása segítené.”A sajtóközleményt a WHO Magyarországi Irodája adta ki

(RA)

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close