Befogadott az OEP néhány fontos gyógyszert – Változott a vaklicit szabálya is

Téma címkék:
2014.02.17. 08:13

A várakozó innovatív gyógyszerek közül némelyiket befogadta a támogatásba az OEP – adta hírül az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) és az Egészségügyért Felelős Államtitkárság.

Az új finanszírozási rendszer 12 különböző, eddig a magyar betegek számára nem elérhető gyógyszerrel bővítette az igénybe vehető készítmények körét. (Az erről szóló jogszabály-módosítás a Magyar Közlöny 2014. január 29-ei számában jelent meg.)
Ezek a fejlesztések életet veszélyeztető, súlyos állapotokban alkalmazhatóak, becslések szerint mintegy 25.000 embernek hozhatnak enyhülést. Számukra mindenképp örömöt hozott 2014, de azt azért tudni kell, hogy további 20 gyógyszer vár még befogadásra – derül ki az AIPM sajtóközleményéből. 

A győztes kör
A Sclerosis Multiplexes Betegek Országos egyesülete és tagszervezetei hosszas küzdelme végre eredményre jutott – az első szájon át szedhető gyógyszer a nagyon aktív relapszáló-remitálló betegek terápiájában hoz változást. A készítményről jelentős mennyiségű pozitív külföldi tapasztalat alapján elmondható, hogy kevesebb mellékhatással jár, mint az eddig hozzáférhető gyógyszerek. Magyarországon évente 300-350 embernek lehet szükséges ez a kezelés – adta hírül Némethi Erika, az AIPM igazgatója.

Magyarországon újdonságként hat továbbá három vesedaganatban alkalmazható szer, melyek a szakorvosok becslései szerint évente 500-850 betegnél jöhetnek szóba. A befogadás nagyon aktuális volt – mondják az innovatívok – hiszen 5 év alatt a regisztrált vesedaganatok száma 1875-ről 2025-re emelkedett. A 45-70 éves emberek mellett egyre több az ennél fiatalabb érintett is.  A kór második vonalbeli kezelése is gazdagabbá vált, az áttétes betegek, akiknek daganata a célzott teárpia ellenére is tovább növekszik, a szájon át napi egyszer beveendő tabletta hatására több hónapig elkerülhetik a tumor progrediálását.

Negyedére csökken a betegek által ráfordítandó összeg a legkorszerűbb köszvény elleni terápia hozáférését illetően. A hatékonyabb készítményt azok kaphatják, akiknek az elsővonalbeli olcsóbb szer nem hozott megoldást, valamint azok is szedhetik, akik vesebetegek vagy allergiások a többi hatóanyagra.

Bekerültek a támogatott gyógyszerek körébe a pitvarfibrilláló betegek stroke megelőzésére törzskönyvezett új orális antikoagulánsok is. “A szakorvosok szerint ezek az új gyógyszerek éves szinten 5 000-15 000 betegnek biztosítanak számos előnyt a hagyományos kezeléshez képest: szájon át adhatók, hatékonyabbak, feleslegessé teszik a korábbi rendszeres vérvételt, kevesebb mellékhatással (vérzéssel) járnak, biztonságosabbak” – írják közleményükben az innovatívok. “A szívritmuszavarban szenvedő betegek stroke megelőzésére törzskönyvezett három új szájon át szedhető véralvadásgátló támogatása május 1-től valósul meg” – írják az Államtitkárság sajtósai.

A kezeletlen figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) elleni most befogadott készítmény az első és egyetlen jóváhagyott nem stimuláns gyógyszer. Napi egyszeri adásával 24 órán keresztül csökkenti a figyelemhiány és a a hiperaktivitás tüneteit. Ebben az egészségkárosodásban a szakorvosok jelenlegi tudása és becsléseik alapján  680-1700 ember lehet érintett.

Mintegy 2500-4000 páciens számára hozhat jobbulást az immár a szívelégtelenség kezelésében is alkalmazható gyógyszer, mely negyedével csökkenti az alapbetegség és az infarktus általi halál, valamint a betegségből fakadó kórházi kezelések számát. 

A vezető vaksági okként ismert időskori makuladegeneráció terápiája annyiban bővülhet, hogy a négy szemészeti klinika mellett a szombathelyi Markusovszky Kórház is felhatalmazást kaphat a korszerű  terápia végzésére – adták hírül az innovatívok, és végül megemlítették, hogy “az egyik gyakori típusú emlődaganatos (HER2 pozitív) betegeket műthetővé tevő kezelése is bekerülhet a finanszírozott terápiák körébe.”

Az Államtitkárság közleménye ezen túl hírt ad egy csontáttéttel élő prosztata tumoros betegek számára törzskönyvezett új készítményről, valamint a krónikus myeloid leukémia elsővonalbeli kezelésére szolgáló innováció befogadásáról is.

Társadalmi igény és vaklicit
Az Innovatívok az eredmények méltatásán túl hangsúlyozták, hogy a következő 5 évben 800.000 nyugdíjas kerül be a biztosítási ellátás rendszerébe, és társadalmunk közös célja, hogy ők hosszú, aktív és örömteli életét élhessenek szeretteik körében. Az Államtitkárság hírt adott arról is, hogy február elsejével megváltoznak a vaklicit szabályai. A folyamatos és biztonságos gyógyszerellátás érdekében megemelkedik a belistázási korlát és kibővítik az un. referencia sávot, ezáltal lehetővé téve, hogy több készítmény kerülhessen a preferált sávba a vaklicit után.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close