Boldog születésnapot VIMOR!

Téma címkék:
2013.09.23. 21:01

Tizedik szülinapját ünnepelte a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete szeptember 21-én, szombaton. A jeles eseményen dr. Werling Klára elnökasszony mellett Dr. Németh György alelnök és dr. Ferenci Péter, a bécsi Orvostudományi Egyetem professzora foglaltak helyet és tartottak előadást.

A VIMOR gazdag és izgalmas történetét Németh György mutatta be, felelevenítve mind a rendezvényeket, mind a korszerű terápiáért folytatott küzdelem állomásait. Ferenci professzor a jelenleg Magyarországon elérhető hármas kombinációs terápiáknál is korszerűbb, aránylag a közeljövőben várható terápiákról ejtett szót. Felvetődött a nyugat-, és kelet európai esélyek közötti különbség témaköre az új gyógyszerek hozzáférhetőségét illetően. Bár ezek még sehol sincsenek törzskönyvezve, van olyan kezelés is, amely már a klinikai vizsgálatok legutolsó fázisába jutott, ami azonban nyugaton támogatással adható a betegeknek, az nem biztos, hogy abban az adott évben ér el hozzánk is. A jövőbeni terápiák némelyikével még nagyobb arányban lehet sikert elérni a hepatitis C vírus bizonyos genotípusai által okozott fertőzés gyógyításában, és a mellékhatások kiszűrésére is hangsúlyt fektettek a kutatók ezen készítmények kikísérletezésekor.
Konkrétabb információkat a világ fejlett országaiban valóban küszöbön álló terápiákról már Werling Klára előadásából is kaphattunk a Hepatitis Világnapon (ide kattintva olvasható), hogy ehhez képest milyen újdonságokról számolt be a bécsi Professzor, arról szintén a VIMOR elnökét kérdezzük meg várhatóan a jövő hét elején egy interjúban.

A rendezvényen mindazonáltal jó hírek is elhangzottak: egyrészt többen felszólaltak a Magyarországon jelenleg legkorszerűbb hármas kombinációs terápiát kapó páciensek közül, és volt, aki már teljes gyógyulásról számolt be, mások azzal bíztatták sorstársaikat, hogy a rendkívül komoly mellékhatások esetében idővel csökkentek, majd teljesen elmúltak a gyógyszerek alkalmazásának idején. Werling Klára pedig arról számolt be, hogy várhatóan jövőre már az enyhébb állapotban lévő Hepatitis C fertőzött páciensek is elkezdhetik a kettes kombinációt – tehát nem kell végig várniuk a hármas terápiára kialakított várólista sorát.

Az érdeklődők – érintettek és hozzátartozóik – szokás szerint majdnem az egész termet megtöltötték, és az ünnepség önfeledt része – a  torta bontás és a közös ebéd is remek hangulatban telt.

/images/0000/0267/Vimor10_1k.jpg/images/0000/0269/Vimor10_2k.jpg

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close