Európa-szerte 8%-kal nőtt a HIV-fertőzések száma…

Téma címkék:
2013.12.02. 13:55

…2012-ben, globálisan harmadával csökkent 2001 óta. Az ajánlások szerint több szűrésre és minden HIV-pozitív számára hozzáférhető kezelésre van szükség.
December 1. világszerte az AIDS világnapja. Ennek alkalmából egy kis statisztika.

2012 végén 35,3 millió HIV fertőzött ember élt a Földön, közülük 2,1 millión a 10-19 éves korosztályba tartozó serdülők. A tavalyi év során 2,3 millió ember fertőződött meg újonnan a vírussal, az 1990-es évek óta a legkevesebben. 2012-ben 1,6 millió ember halt meg AIDS-ben, de az AIDS-hez kapcsolódó halálestek száma 2005 és 2012 között világszerte 29%-kal csökkent, miközben negyvenszeresére nőtt az antiretrovirális kezelésben részesülők száma, jelenleg az alacsony és közepesen fejlett országokban 9,7 millió ember számára biztosított a gyógyszeres kezelés.

A 2013. évi kampány különös figyelmet fordít a 10-19 éves HIV-pozitív fiatalok felé, akik speciális gondozást igényelnek. Miközben a HIV-fertőzéssel összefüggő halálesetek száma 2005 és 2012 között globálisan 30%-kal csökkent, a serdülők körében 50%-kal emelkedett a HIV-hez köthető halálesetek száma. Az összes új HIV-fertőzés körülbelül hetede serdülőkorban történik. A serdülőknek testre szabott szolgáltatásokra és támogatásokra van szükségük a HIV-szűrésben, a tanácsadásban és a kezelésben, hiszen a korai diagnózissal jobb egészségügyi kimeneteket lehet elérni, és csökken a HIV átadásának veszélye. Ilyen módszer például a serdülők bevonása a saját korcsoportjuknak szóló szolgáltatások kialakításába; a kortárstámogatás, az egészségügyi dolgozók megbélyegző attitűdjének és viselkedésének kezelése. A WHO most először ad ki ajánlást az AIDS világnap alkalmából a fiatalok HIV szűrővizsgálatára, kezelésre, gondozására vonatkozóan. Ezzel párhuzamosan a WHO új online eszközt (bevezetése 2014. januárban várható) dolgozott ki, hogy segítse az egészségügyi dolgozókat az ajánlások gyakorlati megvalósításában. Gyakorlati példákat is használ olyan országok programjaiból, amelyek a HIV kérdéseiben szorosan együttműködnek a serdülőkkel.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és a WHO Európai Regionális Irodája által kiadott új adatok szerint a WHO európai régiójában 2012-ben több mint 131 000 új HIV-fertőzést jelentettek. 10 000-rel (8%) többet, mint 2011-ben. Ez azt támasztja alá, hogy az említett év folyamán az egész régióban folyamatos volt az emelkedés: a kelet-európai és közép-ázsiai országokban 9%-os növekedést, az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség országaiban (EU/EGT) kevesebb mint 1%-os növekedést tapasztaltak.
Az összesített szám tartalmazza azt a több mint 55 000 újonnan diagnosztizált HIV-fertőzést, amelyet 2012-ben az ECDC és a WHO felé jelentettek be, valamint közel 76 000 olyan új esetet, amelyeket az adatbázisán keresztül Oroszország vett nyilvántartásba.

Miközben az AIDS bejelentett eseteinek száma az EU/EGT területén tartós, 48%-os csökkenést mutatott, az AIDS-szel újonnan diagnosztizált emberek száma a régió keleti részén 2006 és 2012 között 113%-kal nőtt. Ez az emelkedés szorosan összefügg a megelőzési intézkedések és az antiretrovirális terápia (ART) elégtelen lefedettségével. Bár 2011-től 2012-ig jelentősen nőtt azoknak a rászorulóknak a száma, akik hozzájutottak az ART-hoz, ez még mindig csak a rászorulók harmadát jelenti.
A WHO Európai Regionális Irodája szerint minél korábban biztosítják az antiretrovirális terápiát, a HIV-fertőzöttek annál tovább és egészségesebben élhetnek, ráadásul a HIV átadásának a kockázata is csökken. Európában ugyan még nem ért véget a HIV-járvány, de sok országban egyre közelebb jutnak ahhoz a célhoz, hogy 2015-re megállítsák és visszafordítsák a HIV terjedését. A WHO az erre irányuló munka támogatása érdekében a közelmúltban új, egységes szerkezetbe foglalt iránymutatásokat adott ki az antiretrovirális gyógyszerek használatáról a HIV-fertőzés kezelésében és megelőzésében.2

Az ECDC adatai azt mutatják, hogy az EU/EGT területén HIV-pozitívnak bizonyuló emberek közel fele – konkrétan 49%-a – esetében a diagnózis a fertőzés késői szakaszában születik meg, ami azt jelenti, hogy azonnali antiretrovirális terápiára van szükségük. Ez azt jelzi, hogy a HIV-szűrés elérhetőségét egész Európában javítani kell, hogy korábban legyen meg a diagnózis, és ezáltal hatékonyabb legyen a kezelés és gondozás. Az ECDC HIV-szűrésre vonatkozó iránymutatása segíti az országokat a HIV-fertőzések korai felismerésében: fontos információkkal szolgál arról, hogy miért, hol, hogyan és mikor érdemes HIV-tesztet végezni.

Magyarországon az elmúlt években enyhén emelkedő trend észlelhető a regisztrált HIV-fertőzöttek számát illetően, de a növekedés 2011-2012 között nagyobb volt, mint 2012 és 2013 között. Az enyhe emelkedés a szűrési feltételek javulásának is tudható. Az AIDS-ben meghaltak száma pedig 2011 óta csökkent. ( 2011: 12, 2012:9, 2013 I.-III n.év:4). Jelenleg társadalmi egyeztetés alatt áll az új HIV/AIDS Szakpolitikai Program.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close