Gyógyító hullámok

2014.06.21. 16:26
hasznalat

Harminchárom évvel ezelőtt az Egyesült Államokban kifejlesztettek egy olyan elektroterápiás készüléket, amellyel hatékonyan kezelhető a depresszió, a szorongás, az inszomnia és a pánikbetegség.  Az alkalmazás során nem kell számolni mellékhatásokkal, a hozzászokás kizárt. A szerkezetet a felhasználók 90 %-a találta hatásosnak valamennyi említett állapotban. Cikksorozatunk első interjújában Velez Csaba pszichológus szakember, az Alpha-Stim magyarországi forgalmazója bemutatja az eszköz hatásmechanizmusát és beavat minket alkalmazásának részleteibe.

Mi ez a szerkezet tulajdonképpen?
Az eszköz neve Alpha-Stim. A név önmagában utal hatásmechanizmusára: használata során alfa hullámokat juttathatunk az agyba. Ez tehát egy mikroáramos un. kranio elektrostimulációs készülék, vagy más néven koponya elektroterápiás stimuláló szerkezet, mely a fülön keresztül stimulálja az agyat – a fül az elektromos impulzus belépési pontja.

Kik fejlesztették ki a szerkezetet?
A terméket az Amerikai Egyesült Államokban fejlesztette ki egy kutatócsoport. 1981-ben került piaci forgalomba. Amerikában nagyon szigorú szabályok vonatkoznak az egészségügyben alkalmazott szerkezetekre, ott azóta is recept ellenében lehet hozzájutni, ám a világ többi részén nem vényköteles a termék. A jelenleg piacon lévő készülék harmadik generációs – a legkorszerűbb változatot 2012 óta forgalmazzák.

Milyen kutatások álltak a fejlesztés hátterében, amelyek bizonyítékul szolgáltak, hogy a készülék hatásos, használata biztonságos?
A mai napig 180 kutatás áll rendelkezésünkre, jelenleg 20 további kutatás zajlik. A világ legrangosabb egyetemei Amerikától Ázsiáig Európán keresztül a legnevesebb kutatók vezetésével foglalkoztak és dolgoznak jelenleg is a készülékkel. Az eddigi vizsgálatok közül 150 humán- és 30 állatkísérletes tanulmány készült, utóbbi törekvés az állatgyógyászatban való hatásosság bizonyítását célozta – sikerrel.

Mit jelent pontosan az, hogy a készülékkel stimulálják az agyat? Milyen állapotokban hozhat ez pozitív változást?
A kutatók az agy alfa hullámát képezték le elektromos impulzusra. Ez a hullám az agyban egy nagyon éber, ugyanakkor egy rendkívül relaxált állapotot generál. A stimuláció az agytörzset éri. A mesterségesen bevitt alfa hullám relaxálja az agyat, az impulzus speciális formája miatt pedig az agytörzsi idegek serotonint, beta endorfint és acetilkolint választanak ki -  ez indokolja az eszköz létjogosultságát a depresszió, a szorongás, a pánikrohamok és az insomnia kezelésében. Az antidepresszánsok egy része – azzal a módszerrel növeli az agyban a serotonin szintet, hogy meggátolja az újrafelvételt – falat húz a szerotonin és receptora közé. A készülék ezzel szemben fellendíti a serotonin-termelést, az alfa hullám pedig tovább javítja az eszközt használó ember pszichés állapotát. A szorongás kezelésében az alfa hullámok rendkívül erős pozitív hatással bírnak, ezért ebben az állapotban a legrövidebb a hatás határideje  – 1-2 hét alatt óriási változás érzékelhető.HogyMukodik

Mennyi idő múlva érezteti a kezelés hatását az egyéb, Ön által említett állapotokban?
A szorongás után a depressziónál észlelhetünk a legrövidebb időn belül változást – itt 3-6 hétre van szükség az első  nagy változásig, melyet az esetek 90 %-ban enyhébb fokú, de folyamatos emelkedés követ. A szorongással kevert depressziónál az áttörési idő 5-8 hét, ám itt is az érintettek 90 %-a alkalmazza sikerrel a készüléket.

Van-e a készüléknek valamilyen mellékhatása?
Hosszútávú mellékhatása nincs, csupán pillanatnyi kellemetlen tünetek – fejfájás, hányinger, szédülés – jelentkezhetnek, azok is leginkább akkor, ha valaki nem megfelelően beállítva használja a szerkezetet, és ekkor is csak addig, míg az alkalmazást abba nem hagyja. Ezerből egy embernél tarthat a fejfájás ennél egy rövid idővel tovább is. Szintén kizárólag akkor, ha az ember nem megfelelően alkalmazza a műszert, a fülcimpánál – vagyis a belépési ponton – megcsípheti az embert a mikroáramos impulzus.

Fennáll-e a hozzászokás veszélye?
Erre vonatkozó kutatások által igazolt, hogy semmilyen módon vagy mértékben nem áll fenn sem a hozzászokás, sem a függőség veszélye az eszköz alkalmazása során. A készülék használatára vonatkozó harminchárom évnyi tapasztalat azt mutatja, hogy röviddel az áttörési pont után le lehet csökkenteni az alkalmazás gyakoriságát – először napi egyszeri használat javallott, majd igény szerint heti egy vagy több alkalommal érdemes használni a készüléket. Van, aki végül teljesen elhagyja, mások évek óta használják a szerkezetet – sokan ezzel váltják ki a gyógyszerszedést, természetesen továbbra is orvosi felügyelet mellett.

Milyen ellenjavallatok vannak az eszköz használatára vonatkozóan?
Három kontraindikáció létezik. A pacemakert használók számára nem javasolják az Alpha-Stim használatát, mert az 1998 előtt készült pacemakerekkel egyértelműen interferál a készülék. Abban az évben technológiai fejlesztésen ment keresztül a pacemaker. A kutatók több kardiológiai eszközt gyártó céggel tesztelték, és semmilyen kölcsönhatást nem találtak a két készülék használatában, ám mivel nem tudták a világ valamennyi pacemaker készítőjével tisztázni ezt a kérdést, inkább maradt az ellenjavallat. Várandósság idején sem javasolt az Alpha-Stim alkalmazása, mert terhes nőkön inkább nem tesztelték az eszközt, és veszélyes üzemben (vezetés, nehéz-gép kezelés, kerékpározás, létra stb.) szintén ellenjavallott. Sokszor felmerül, hogy epilepsziában alkalmazható-e. A válasz: igen. Az említett három eseten kívül semmilyen más kontraindikáció nem létezik.

 

Az interjú második részében a készülék pszichés kórképek terápiájában betöltött helyéről beszélgetünk részletesebben. Hamarosan!

(RA)

 Kérdéseiteket a szokott módon hozzászólásként várjuk!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close