Gyógyító párbeszéd a rákról

2015.04.22. 14:33
sos daganat_625x400

Párbeszéd jellegű kampány indult a daganatos betegségekről, amely az érintetteket hivatott segíteni, de nem csak őket szólítja meg: a rákkal küzdő ember környezetében élőknek és a gyógyulásukért dolgozóknak is útbaigazítást nyújt, hogy mit, mikor, hogyan érdemes mondani – és milyen kommunikációs elemeket érdemes kerülni.

A programsorozat létrehozói a “Hogy legyen esély a jó szóra” nevet adták a kampánynak. Tabukat döngetnek és tévhiteket söpörnek el a megértés útjából.  Első lépésként egy hiánypótló könyv megismertetésén dolgoznak, melynek címe: S.O.S. Daganat!

A könyv megírásában mintegy ötvenen vettek részt, mert szerkezetét tekintve ez egy érintettekkel készült interjúkötet. De csak félig az. A rákkal diagnosztizált emberek nyilatkozatai az oldalpárok egyik felén találhatóak, míg a szemközti lapon a páciens kezelésének legfontosabb szereplői – orvos, ápoló, pszichológus, dietetikus, lelkész, betegjogász – reflektálnak az interjúkból kibontakozó gondolatokra, érzelmekre. Így indul el az a párbeszéd, melynek a kampányt szervező Vizuális Világ Alapítvány máris megteremtette folytatását is – előbb azonban még néhány szó a könyvről.

“A káros hatású kommunikációs minták, nyelvi beidegződések oldása, a gyógyító párbeszéd elősegítése az S.O.S. Daganat! c. könyv egyik célja” – mondja a Vizuális Világ Alapítvány vezetője, Kozák Zsuzsanna. Az olvasókat a szerzők abban is segítik, hogy miként kapjanak választ kérdéseikre a kórházban, rendelőintézetben.

A rákhoz kötődő információhalmaz óriási, a kóklerek száma végtelen, az onkológiai szakrendelések pedig túlterheltek, így sokan nem merik valamennyi kérdésüket feltenni ott, ahol pedig hiteles válaszokhoz jutnának – az orvosnál. A kiadvány ebben is segít: Hogyan győzzük le gátlásainkat, milyen kommunikációs eszközökkel segíthetjük saját gyógyulásunkat – és egyben az orvosok munkáját?

Emellett a “másik oldal” – hozzátartozók, orvosok, különböző szakemberek és a társadalom egésze – is válaszra bukkanhat a sorok között, hogy milyen a “jó kommunikáció”, ott, ahol a téma a rákbetegség.

A könyv és a kampány célja

A szerkesztők, szervezők külön célja, hogy csökkentsék a “rák” szó rémisztő, stigmatizáló töltetét, hiszen a betegségcsoportba tartozó állapotok közül számos olyan típus számos olyan stádiuma is ismert, amelyből ma már meg lehet gyógyulni. Ehhez azonban küzdeni kell – ahogyan a bármilyen hosszú túléléshez, vagy a legsúlyosabb diagnózis feldolgozásához is sok-sok erő szükséges. A lapokon “nem látlelet a magyar egészségügyi problémákról, nem rémtörténet a gyilkos kórról, nem melodramatikus sikersztori, hanem hús-vér emberek nagyon is sokféle lehetséges megküzdése egy irgalmatlanul kemény élethelyzetben” jelenik meg, Campos Jiménez Mária, a könyv szerkesztője szavaival élve.

Közösség és pályázat

A Vizuális Világ Alapítvány “Hogy legyen esély a jó szóra” kampányát a betegek és a “többiek” közötti, emellett az őket segítő szakmák közötti kapcsolatteremtés jegyében május 31-ig folytatja. Létrehoztak egy Rákbeteg a közelemben c. Facebook közösséget , ahol a csatlakozók maguk is megoszthatják gondolataikat vagy akár alkotásaikat (vers, fotó, stb.) a kampány szervezőivel és egymással. Utóbbira volt már példa, Erdős Virág és Imre Flóra költők például hozzájárultak egy-egy alkotásukkal az online közösség épüléséhez.

A szervezők április utolsó hetében képkészítő pályázatot hirdetnek az érdeklődők körében. A műveket a rákbetegséggel kapcsolatos érzések mentén lehet készíteni. “Arra kérjük a pályázatra jelentkezőket, hogy két történet, két gyógyító fantáziajáték inspirációjára készítsenek grafikát, fotót, festményt, egy-egy erős érzésük, illetve a képzeletükben megjelenő kép alapján. A szervezők az alkotásokból online galériát, néhány kiválasztott műből pedig kiállítást rendeznek” – áll a kiírásban. A gyógyító fantáziajátékokkal foglalkozó dr. Göbel Orsolya két története az alapítvány honlapján hamarosan olvasható: http://visualworld.org/s-o-s-daganat/kepkeszito-palyazat/

Április-májusban folytatódnak az aktivitások: az S.O.S. Daganat! című könyvet megjelentető Oriold és Társai Kiadó közönségtalálkozókat tart “Én és a testem”, valamint “Gyógyítók támogatása” témakörökben. Ott is találkozhatunk!

(A kampány végéig a könyv kedvezményes áron kapható a Kiadónál és az Írók Boltjában.)

Fotó: Kincses Gyula

(RA)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close