Gyógyulást Segítő Program – 2015. tavasz

Téma címkék:
2015.04.21. 17:16
Mályvavirág_logo_

A Mályvavirág Alapítvány Gyógyulást Segítő Programot hirdet méhnyakrákból gyógyuló nők részére, amely immár második lépése egy speciális, személyre szabott, nőgyógyászati műtétet és/vagy sugárterápiát követő teljes körű rehabilitáció kidolgozásának.

 

Mind a műtét, mind a kapcsolt sugárterápia után a kismedence működése nagymértékben megváltozik. Azok az alapvető funkciók, amelyeket korábban működésünk természetes velejárójaként észleltünk, a figyelem középpontjába kerülnek, és tudatos működtetést igényelnek.
A műtét és a sugárkezelések okozta rövid- és hosszú távú szövődmények hatásait lehet csökkenteni, és rehabilitációval segíteni a szervek és a lélek működését.
Ilyen kezelhető problémák:

  • inkontinencia,
  • gyulladások,
  • székletürítés, esetleg –megtartás nehezítettsége
  • szexuális zavarok (vágyhiány, izgalmi állapot elégtelensége, orgazmusképesség csökkenése, fájdalmas közösülés)
  • lelki oldalról pedig a félelem, a depresszió, a nőiség elvesztése, az útkeresés.

Ma Magyarországon még nincs kialakult gyakorlata, egységes protokollja a méhnyakrákot követő rehabilitációnak, amely segítené a betegeket a teljes felépülésben. Jelenleg nem létezik az országban egy intézmény, amely segítené a kialakult diszfunkciók kezelését.

A Mályvavirág Alapítvány felismerve ennek szükségességét, orvosok, szakemberek és méhnyakrákon átesett nők tapasztalatai segítségével létrehozta életminőség-javítást célzó programját méhnyakrákos nők számára.
10 hetes programunk célja egyfelől a fizikai változások kezelése, másfelől az emiatt kialakuló lelki állapotok segítése szakemberek (nőgyógyász, dietetikus, intim torna tréner, gyógytornász, pszichológus, pilatesz oktató) bevonásával.

A meghirdetett program keretén belül 10 héten keresztül heti két alkalommal 8, hysterectomia műtéten (részleges, teljes méheltávolításon vagy radikális, azaz Wertheim műtéten) átesett nő számára ingyenesen biztosítjuk – csoportos formában – az életminőség javítását szolgáló foglalkozásokat.

A program részletes leírása

Az első találkozás alkalmával Dr. Bartha Tünde, nőgyógyász, beszél a HPV-ről, méhnyakrákról, műtéti és egyéb terápiás módokról, a kezelések mellékhatásairól és azok enyhítési lehetőségeiről, sztómáról, valamint a fertilitás megőrzésének alternatíváiról. Ezt követően Pongrácz Adrienn, dietetikus, egyéni konzultáció keretein belül egyéni, személyre szabott étrendet alakít ki a résztvevők számára, amely hosszú távon alkalmazandó és javítja az életminőséget.
Időpontja: április 24. 16 óra.
Az első találkozást követő héttől hétfői és csütörtöki napokon 18 órai kezdettel kerül sor a további foglalkozásokra. (Elképzelhető valamennyivel korábbi kezdés is.)

Intim torna Kárpáti Tímeával kéthetente hétfőn, 18.00-21.00, négy alkalommal
A résztvevők lépésről lépésre elsajátítják a gátizmok fejlődését és az alhasi szervek funkcióit biztosító helyes gyakorlatokat és megtanulják a mindennapos az altestet védő szokások komplex rendszerét. Megismerik azokat testi és mentális (pszichés) összefüggéseket, melyekkel fokozható a torna hatékonysága, illetve a tünetek mérséklődése vagy a teljes gyógyulás. A láncszerűen egymásra épülő órai gyakorlatok, a program végén a résztvevők rendelkezésére bocsátott egyéni edzésprogram és hanganyag együtt segítik a hosszú távon is a kívánt hatás elérését. A rendszeresen végzett tornának köszönhetően javulnak az ürítési készségek, csökkennek az altesti gyulladások, fájdalmak, megszűnik az inkontinencia és az aranyér, pozitív irányba változik a nőiség megélése és a szexualitás. Az intim tornát a Kriston rendszer szerint tanulják meg a résztvevők.

Gyógytorna Erdei Anettel csütörtökönként 18.00-19.30, öt alkalommal
Az órák a gyakorlatok megfelelő kivitelezéséhez szükséges alapok megtanulásával, az egyszerűbb, könnyen kivitelezhető feladatok bevezetésével kezdődnek, és a fokozatosság elvét figyelembe véve haladunk a nehezebb gyakorlatok felé. A műtét/sugárkezelés következtében kialakult szövődmények esetén az adott résztvevő a szövődményére adaptálva is kap feladatot.

Mindegyik óra tartalmaz tartásjavító-izomerősítő, keringésjavító, légző- valamint egyensúlyfejlesztő gyakorlatokat. A gyógytorna mindennapi életbe történő beépítésével olyan pozitív hatásokat tapasztalhatnak az érintettek, mint közérzetjavulás, állóképesség-izomerő fokozódása (pl. nagyobb sétákat tud megtenni kifáradás nélkül, műtéti vágás következtében gyengült hasizmok izomereje kezd visszatérni), szövődmények csökkenése/elmúlása (pl. nyiroködéma, inkontinencia, nehézlégzés, zsibbadás-érzéketlenség).

Pszichológia Dr. Szigeti F. Judittal kéthetente hétfőn, 18.00-19.30, öt alkalommal
A pszichológiai foglalkozások során elindul a betegségtrauma és veszteség feldolgozása, a vezető stresszfaktorok azonosítása, valamint stresszkezelő és relaxációs technikákat sajátítanak el a résztvevők. Már a program során megindul a gyógyulóknál a hangulatjavulás, erősödik az egészség/betegség fölötti kontrollérzet, jó irányba változik a jövőkép és ezáltal javulhat az életminőség.

Pilates Németh-Tavasz Brigittával csütörtökönként 18.00-19.30, öt alkalommal
Gyógytorna után, gyógytornász engedélyével, de legkorábban a 12 héttől javasolt egyéb edzésforma megkezdése. Elsőként a pilates, amelyet 3-6 hónap múlva más sportok is kiegészíthetnek vagy követhetnek. A pilates ajánlott a fizikai erőnlét, az egyensúly és a keringés fejlesztésére valamint a lezajlott betegséget és kapott terápiákat figyelembe vevő mozgástudatosság kialakítására. Kiváló eszköze a fizikai kondíció javításának, mivel biztonságos, mindenkor összpontosítással és maximális testkontrollal végzett (lendület, rázkódás nélküli) mozgásforma. A résztvevők megtanulják belső kontrollal, célzottan dolgoztatni a kijelölt izmokat, izomcsoportokat. A rendszeresen végzett edzések következtében megszűnnek a műtétből visszamaradt mozgási nehézségek, javul a tartás, nő teherbírás és csökken a fáradékonyság.

Kezdési időpont: 2015. április 24.
A program várható befejezése: 2015. július 2.
Helyszín: Bálint Ház, 1065 Budapest, Révay utca 16.

A programban részleges, teljes és radikális hysterectomia, trachelectomia műtéten átesettek vehetnek részt. A későbbiekben szeretnénk kiterjeszteni az egyéb nőgyógyászati műtéteken (konizáció, Leep) átesett nőkre is, valamint azokra, akik kizárólag sugárterápiát kaptak.
A foglalkozások, helyszín, szükséges eszközök költségeit a Mályvavirág Alapítvány vállalja. A szállás, étkezés, utazás költségeit a résztvevők maguknak fedezik.

A programban való részvétel feltételei

  1. utolsó zárójelentés csatolása a jelentkezéshez (jelen programban részleges, teljes és radikális hysterectomia, trachelectomia műtéten átesettek vehetnek részt)
  2. az általunk küldött kérdőívek, tesztek kitöltése a programot megelőzően (ezeket a jelentkezést követően kapod meg emailben
  3. adatfelvételi lap (betegségre, műtétre, műtétet követő terápiára, esetleges szövődményekre, diszfunkciókra, állapotodra stb. vonatkozó kérdésekkel)
  4. pszichológiai teszt
  5. 3 napos táplálkozási napló és adatlap
  6. pszichológiai teszt, valamint állapotfelmérő lap kitöltése a program kezdetén, végén, majd 6 és 12 hónapot követően
  7. haladási napló vezetése
  8. maximum 2 alkalom hiányzás

Jelentkezés

Jelentkezni az alábbi címen lehet, “Gyógyulást Segítő Program 2. – jelentkezés” tárgy megjelöléssel: szabo.szilvia@malyvavirag.hu

Szeretettel várunk!

Szabó Szilvia és a Mályvavirág Alapítvány Csapata
„Egy pihe nem repít az égig, de sok toll szárnyat ad!”

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close