Hasznos és káros vadon termő növények

2014.06.13. 07:51
pitypang nagy

Egyre divatosabb a népi gyógyászat, sokan gyógynövényekkel, gyógyfüvekkel igyekeznek kúrálni betegségüket, erősíteni immunrendszerüket, csökkenteni súlyukat vagy növelni teljesítőképességüket. Ám számos növényről, melyet nagyszüleink hatékonynak véltek, mára kiderült, hogy hosszútávon kárt okozhatnak. A Semmelweis Egyetem honlapján jelent meg a következő cikk, melyet ajánlunk figyelmetekbe. Ha kérdésetek van a témában, a cikk alatt hozzászólásként feltehetitek azokat, igyekszünk mielőbb választ adni rájuk.

Előfordul, hogy jóhiszeműen olyan növénnyel egészítjük ki étrendünket, ami inkább árt, mint használ, sőt akár mérgezést is kiválthat. Ráadásul a gyógynövények nem megfelelő alkalmazása, például a túlzásba vitt gyógytea fogyasztás is okozhat kárt – figyelmeztet Dr. Kéry Ágnes, a Semmelweis Egyetem Farmakognózia Intézet docense. Azt tanácsolja, hogy aki bármilyen szokatlan testi tünetet észlel egy számára új növény elfogyasztása után, azonnal keresse fel a legközelebbi kórház toxikológiai osztályát. Ha pedig tud, a növényből mintát is vigyen, hiszen ez meggyorsítja a diagnózis felállítását, az azonnali ellátás pedig akár életet menthet.

Tévhitek
Számos növényről, melyet nagyszüleink hatékonynak véltek, mára kiderült, hogy hosszútávon kárt okozhatnak. Jó példa a fekete nadálytő, aminek teáját régen torokfájásra alkalmazták, ám azóta tudjuk: toxikus anyagai a szervezetben felhalmozódva rákkeltőek. Külsőleg korlátotozottan továbbra is alkalmazható, tehát az ebből készült megfelelő minőségű krém nem káros. A farkasalmát immunerősítésre fogyasztották, mára azonban bizonyított, hogy halálosan mérgező. A vérehulló fecskefű szintén kedvelt alapanyag volt, és ma is az epe-májbetegségek gyógyszereinek összetevője, mégsem alkalmas házi szer készítésére, hiszen nem megfelelő alkalmazása esetén súlyos mellékhatásokat okozhat.A boglárkafélék pedig saláták kedvelt alapanyagai voltak, az újabb kutatások szerint azonban nyálkahártya károsodást okoznak. A természetes gyógymód híveinek érdemes tehát a gyógynövény-szakirodalom legújabb kiadásait beszerezniük – javasolja Dr. Kéry Ágnes.

Amit ajánlunk
Persze van olyan növény is, ami ma is nyugodtan fogyasztható: ilyen a kertekben is gyakran zöldellő kedvelt salátanövény: a tyúkhúr, amit régen a tüdőbaj gyógyítására alkalmaztak, mára viszont csak finom íze és magas C-vitamin tartalma miatt eszik ugyanúgy, ahogy például a porcsint, a csipkebogyót vagy a galagonyát is.

Honnan?
A szakember szerint fontos, hogy hacsak nincs saját kiskertünk, ne magunk gyűjtsük be a gyógynövényeket, azok ugyanis nagyrészt kiszorultak természetes lelőhelyeikről és gyakran szemétdombokon, utak mentén fordulnak elő, így ipari szennyezéseket vagy növényvédőszer-maradványokat tartalmazhatnak. Jó példa a csalán, ami hatékony vizelethajtó, gyulladáscsökkentő, ám leginkább a szemétdombok, árkok közelében érzi jól magát, így toxikus nitrát mennyiséget tartalmazhat. A kamillára és a körömvirágra ez különösen jellemző, ezért ha bizonytalan a növény eredete, abból ne forrázatot készítsünk, hanem néhány percig főzzük fogyasztás előtt. Azt is jó tudni, hogy vannak halálosan mérgező növényeink, ilyen a ricinus dísznövény, melynek akár egyetlen magja is okozhat tragédiát, különösen gyermekeknél.

A hasonlóság átka
Azért is érdemes gyógyszertárban, szaküzletben beszerezni a gyógynövényeket, hiszen a tapasztalatlan szem számos ehető és mérgező növényt téveszthet össze. Jó példa a medvehagyma, a májusi gyöngyvirág és az őszi kikerics, amik általában nem egy időben hajtanak ki az erdők aljnövényzetében, ám idén az enyhe tavasz miatt egyszerre láthatók és leveleik nagyon hasonlóak. Míg a medvehagyma gyógyhatása közismert, a gyöngyvirág vagy a kikerics nagyobb mennyiségben akár végzetes lehet. Dr. Kéry Ágnes hangsúlyozza: mielőtt letépnénk a leveleket, dörzsöljük el két ujjunk között, és ha fokhagyma illata van, biztosan medvehagymát találtunk.

Gyakran keverik a bodzafajtákat is: a fekete bodza virágzatának szörpje közismert és finom, érett termését is használjuk, ám a hasonló kinézetű, bíborszínű porzójú gyalogbodza ciánglikozid tartalma miatt mérgezési tüneteket okozhat. Szintén sokan nem tudják, hogy bár a fehér akác fogyasztása mértékkel igen egészséges, a sárga akácnak is nevezett aranyeső élen jár a mérgezésekben, főként gyerekeknél. A kutyatejfélék nedve a bőrre jutva irritációt okoz, a szintén tejnedvet tartalmazó gyermekláncfű vagy pitypang viszont értékes C-vitamin-forrás, ezeket is keveri a köztudat, pedig kinézetük nagyon különböző.

A gyógynövények gyógyszerekre való hatása
Aki alapbetegségének terápiáját akarja házi praktikákkal kiegészíteni, fontos tudnia, hogy a gyógynövények, gyógyfüvek mellékhatásokat idézhetnek elő, sőt megváltoztathatják a gyógyszerek hatását, ezért ilyen esetben konzultálni kell orvosunkkal – hívja fel a figyelmet a docens. Aki például véralvadásgátlót szed, nem fogyaszthat jelentős mennyiségű fokhagymát, vagy annak kivonatát tartalmazó készítményt, mert az befolyásolhatja a gyógyszerek hatékonyságát. A szívelégtelenségben szenvedőknek és a transzplantáltaknak sem ajánlott a kiegészítő terápia, mert a rosszul összeállított házi patika a gyógyszerek hatásának befolyásolásával akár tragédiát is okozhat.
Fontos tudni: a gyógynövényekből készített forrázat nem alkalmas mindennapi folyadékpótlásra, nincs ugyanis olyan gyógytea, ami huzamosabb ideig, korlátlanul fogyasztható, és ez még a közkedvelt kamillára is vonatkozik. Ezek a növények teaként, koncentráltan alkalmazva terápiás hatásuk révén ugyanis gyógyszerek, ezért csak kúraszerűen fogyaszthatók – emeli ki Dr. Kéry Ágnes.

Fontos szabályok

  • Lehetőleg gyógyszertárban, szaküzletben vásároljon gyógynövényeket, gyógyfüveket!
  • Ha mégis frissen szedné, szerezzen be egy minél újabb kiadású növényhatározót!
  • Ha krónikus betegsége, szívelégtelensége van, transzplantáción esett át vagy véralvadásgátlót szed, a kiegészítő terápia előtt konzultáljon orvosával!
  • A gyógyteát ne mindennapi folyadékpótlásra alkalmazza! Előírás szerint, kúraszerűen fogyassza!
  • Ha szokatlan tüneteket észlel egy saját maga által begyűjtött növény elfogyasztása után, azonnal forduljon orvoshoz, illetve keresse fel a legközelebbi kórház toxikológiai osztályát!

Leggyakrabban összetéveszthető növények

  • medvehagyma – gyöngyvirág, kikerics
  • feketebodza – gyalogbodza
  • fehér akác – sárga akác (aranyeső)
  • kutyatej – gyermekláncfű (pitypang)

Forrás: http://semmelweis.hu/mediasarok

Ha kérdésetek van a témában, a cikk alatt hozzászólásként feltehetitek azokat, igyekszünk mielőbb választ adni rájuk.

nora51
#18430 nora51 hozzászólása: 2014.06.25. 22:32

Mély igazság lehet szavaidban! Köszi!
nora51

nora51
#18315 nora51 hozzászólása: 2014.06.15. 22:36

Nagyon hasznos ez a cikk, köszönjük!
Kérdésem: minden évben sok-sok liter bodzavirágszörpöt készítek, (feketebodzából), melyet családommal egész éven át szódavízzel hígítva fogyasztunk. Most azonban elgondolkodtam azon, hogy mivel a feketebodzának vannak jótékony hatásai, és itt is a gyógynövények közt van említve,  helyes-e, hogy egész évben, folyamatosan fogyasztjuk? Más szörpöt, bolti üdítőt nem veszünk, mert úgy gondoljuk, ezek helyett a saját bodzaszörp fogyasztása az egészséges. Vagy mégsem?
Köszönöm előre is válaszukat!
Üdvözlettel: nora51

#18327 peekaboo hozzászólása: 2014.06.18. 10:26

Véleményem szerint hamarabb okozna egészségkárosodást az elfogyasztott vízmennyiség ha bodzaszörppel “mérgeznéd” magad mint a sambunigrin hatóanyag.
Üdv. Peekaboo

varoszoba2
#18486 varoszoba2 hozzászólása: 2014.07.02. 11:45

Kedves Nora51!
A Professzor Asszonytól megérkezett kérdésedre a válasz, itt közöljük:

Kedves Levélíró!

Igaza van, a házilag készített (megfelelően tiszta helyről gyűjtött fekete bodza virágzatból ) szörp egészségesebb, mint a különböző adalékanyagokat , színezőket tartalmazó készítmények. A bodza virágzat valóban gyógynövény, nyugodtan fogyaszthatjuk. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy szörp helyett helyes lenne időnként, bizonyos évszakokban gyógynövényekből, gyümölcsökből készült élvezeti teával változatosabbá tenni a folyadékbevitelt, így a szörpben lévő jelentős cukorbevitel is csökkenthető. Gondolok a csipkehús teára, de összetett jó ízű teákra is.

Szeretettel üdvözlöm,
Prof. Kéry

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close