HCV Örömhír – végre! 95-100 %-os gyógyulás a súlyos HCV fertőzött betegeknek

Téma címkék:
2015.04.19. 19:32
unneples_hurra625x400

Óriási bejelentést tett dr. Werling Klára, a VIMOR elnöke az Egyesület tegnapi klubrendezvényén. “Mindenki, aki nem gyógyult meg, jelentkezzen az orvosánál, mert meg fog gyógyulni!” – mondta. Miről van szó?

 

 

 

Egy hete zajlott le a hepatológus szakma éves szakmai kongresszusa Visegrádon, ahol az orvosok az OEP képviselőivel egyeztettek a jövőben adható terápiák köréről. A hosszabb ideje zajló megbeszélések eredménye szerint Magyarországon mostantól nincs hármas kombinációs kezelés, a naiv betegek kettes kombinációt kapnak, és amennyiben ettől nem gyógyulnak meg, utána minden átmenet nélkül interferon-mentes kezelésben részesülnek. “Sok szép eredményt lehetett elérni a hármas kezeléssel, de nem lehet egy lapon említeni az új hatóanyag-kombinációkkal, amelyeknél 95-100 % közötti gyógyulási arány érhető el” – tájékoztatott Werling Klára.

Mikor, hány beteg, hogyan?

Az OEP ajánlata szerint havonta 100 beteg kaphatja meg TB finanszírozással a legkorszerűbb kezelést. Jelenleg összesen 1200 beteg van súlyos állapotban – interferon-mentes kezelésre várva, de mivel ez az ígéret 2016 végéig szól, addig 1600 beteg kaphatja meg a legkorszerűbb gyógyszereket.
“Az OEP rendkívül aktívan és nyitottan folytatta le a tárgyalásokat a gyógyszerek árával kapcsolatban, a legkorszerűbb készítményeket kifejlesztő gyógyszercégek pedig az interferon-mentes kezelésre végül olyan ajánlatot adtak, amely lehetővé tette ezt a támogatási rendszert” – mesélte a VIMOR elnöke.

Mi lesz a nem annyira súlyos állapotban lévő betegekkel?

Az F2-es F3-as betegek nem azonnal kapják meg az új gyógyszereket, elsőként az F4-es stádiumban lévő pácienseket részesítik majd az interferon mentes terápiában, akik jelenleg 1000-1200-an vannak a listán, ám amikor ők meggyógyultak – becslés szerint 2016-ra – már F3-as F2-es betegekre is sor kerülhet. Ők addig is rendszeresen járnak kontroll vizsgálatra, és abban a pillanatban amint rosszabbodna állapotuk, természetesen a listán is előrébb kerülnek, hogy időben megkapják a kezelést amitől meggyógyulnak. Addig azonban, míg ez nem következik be, nyugodtan várhatnak, nem kell tartaniuk szövődmények kialakulásától.

Werling doktornő hangsúlyozta: aki nem gyógyult meg az interferonos kombinációtól, az mindenképp jelentkezzen be kezelőorvosához, hogy felkerüljön erre a várólistára. A pontszámok egyébként nem kizárólag a betegség stádiumára vonatkozóan járnak, számítanak egyebek mellett a társbetegségek is. Így nem kizárt, hogy valaki F2-es stádiumbeosztással is megkaphatja a legkorszerűbb kezelés elindításához szükséges pontszámot.

Összefoglalóan Werling Klára így szólt: “Mindenki, aki nem gyógyult meg, jelentkezzen az orvosánál, mert meg fog gyógyulni!”

A pontozásról: A pontszámok alapja ugyan a fibroscan lelet, ezen belül is a kPa-ban megadott érték, de számos egyéb szempont is számít. F4-ben még több pontot kap pl. akinek nyelőcsövében visszértágulat alakult ki vagy hasában víz gyűlt össze. Emellett előrébb jut a listán, aki transzplantációra vár, de F2-ben is plusz pontot jelenthet pl. az, ha valakinek immunbetegsége van. Előrébb juthat valaki a listán azért is, mert olyan foglalkozása van, amelyet a vírussal szervezetében nem tud folytatni, vagy ha nőnemű, gyermeket szeretne és kora harminc feletti.

Az új gyógyszerek

Kétféle új kezelésről van szó. Többen kapják majd ezek közül azt a gyógyszert, amely három komponensből áll – a paritaprevir (ABT-450), az ombitasvir és a dasabuvir nevű hatóanyagokból. A terápia három hónapos, max. fél éves kezelési időt igényel, tablettás kiszerelésben készítik, mellékhatása lényegében nincs, az alkalmazása során elérhető gyógyulási arányok pedig fantasztikusak.

A másik szer két komponensből áll – a sofosbuvir és a ledipasvir nevű hatóanyagokból. Ez a gyógyszer a kettő közül a drágább, és transzplantáció után, valamint egyéb speciális esetekben javasolt a betegek számára. Hogy a két gyógyszer közül ki melyik készítményt kapja, arra vonatkozóan az Interferon Bizottság szigorú szakmai protokoll alapján (azt összevetve a páciens leleteivel) javaslatot tesz, majd a kezelőorvos dönti el, hogy melyiket adja betegének. (Hogy mennyire jók a gyógyulási arányok ezekkel a szerekkel, azt az mutatja, hogy kizárólag a gyógyult eseteket fizeti ki az OEP, és a két gyógyszercég ezt is “simán” bevállalta.)

Mi van akkor most?

Az új kombinációkkal a kezelések várhatóan szeptemberben indulnak, azonban egyedi méltányossági kérelem alapján már eddig is megkapta néhány beteg. Ez a lehetőség továbbra is él, igaz, kissé bonyolult az eljárás: többek között formanyomtatványokat kell kitölteni és jövedelemigazolást kell beadni hozzá. Így azonban a legsürgősebb eseteket már most, akár tavasszal és nyáron kezelni tudják. Ők elsősorban az 50 pont feletti betegek, akik nagyon súlyos állapotban vannak.

Ősztől pedig súlyossági sorrendben mindenki megkapja a korszerű kezeléseket, akinek a neve a listán szerepel. Ahogy a legsúlyosabb betegek meggyógyultak, a kevésbé súlyos betegek is sorra kerülhetnek, akiknek pedig súlyosabbra fordul állapota, értelemszerűen előrébb jutnak a listán.

Kérdezz-felelek

A HCV fertőzés okozta májbetegség természetét tekintve elmondható, hogy F1-F2 stádiumból teljesen meg lehet gyógyulni. A legsúlyosabb betegek azonban – úgy lehet fogalmazni – vírusmentessé tehetőek, ami fantasztikus eredmény, hiszen csökken májbetegségüknek progressziója, nagy mértékben csökken szervezetükben a májrák kockázata, stb. – de májuk ettől nem gyógyul meg teljesen – válaszolta dr. Nemesi Krisztina a klubtagok kérdésére. (Itt a páciens állapotát tekintve már nem számít, hogy épp egy mérgezés, egy vírus vagy az alkohol betegség károsította a szervet). Viszont pl. ha transzplantációra lesz a betegnek szüksége, akkor már nem kell attól tartani, hogy újra megfertőződik a HCV vírussal a mája. Az F4-es páciens gondozását tehát tovább is folytatni kell.

Szintén felmerült kérdésként, hogy melyek a májcirrózis jelei, ezek többek között a vizesedés, a nyelőcsőben lévő visszértágulat, emellett a hason is megjelenhetnek tágabb vénák, de jel még a lépmegnagyobbodás és trombocita szám csökkenése is.

“Hová tűnik a valamelyik proteáz-gátlóval kiegészített, interferonnal együtt adott 3-as kombinációs kezelés?” – merült fel a betegekben a kérdés. A válasz a következő: a hármas kombináció kiesik a rendszerből, ám akiknek már elkezdték ezt a terápiát adni, azoknak – amennyiben esélyük van a gyógyulásra, és bírják – folytatják ezt a terápiát. Azonban ha a 12. hétre nem lesz negatív a leletük, akkor leállítják az interferonos kombinációt és a várólistára helyezik nevét. (A stop szabályok lettek szigorúbbak – hamarabb le kell állítani a régebbi típusú kezelést – ha nem használ – és a beteg ekkor rákerül az interferon-mentes várólistára.)

A Klubrendezvényen ezután köszönetet mondtak a klubtagok a klubvezető orvosoknak, dr. Werling Klárának és dr. Nemesi Krisztinának a kitartó és fáradságot nem ismerő munkáért, a Klub szervezőinek, valamint kiemelten a VIMOR alelnökének, Németh Györgynek, aki sajnos ezen a rendezvényen nem tudott megjelenni, viszont áldozatos, bátor és okos személyiségét hosszasan méltatták a résztvevők.

További VIMOR klub időpontok: június 19, augusztus 28, október 16, december 11. Az egyes programok a szokott módon meghirdetésre kerülnek a VSZ-en.

(RA)

#23238 Mariat hozzászólása: 2016.05.04. 14:48

2010.04.09-én íródott a cikk. Szerintem semmit sem változott a helyzet azóta. F4-gyel 2-3 év múlva ígérték a gyógyszert nekem.

#23242 katih hozzászólása: 2016.05.04. 16:51

Szia Mariat!

A cikk nem 2010-ben, hanem 2015ben íródott! 2010ben én épp a 72 hetes kettes kezelésem közepén jártam és az interferonmentes kezelések még a Holdban vagy ott sem voltak! Ezután még 2013-14ben egy bocis 3as kezelést is lenyomtam, ami ma már nincs is, mert van helyette interferonmentes! Én szerencsés vagyok mert meggyógyultam a bocitól.

De, sok változás van a cikk óta, vagyis az elmúlt egy évben, bár tudom pillanatnyilag ezt Te nem érzed!
Akkor még csak beszéltek az interferonmentes kezelésekről és egyedi méltányossággal is csak 1-2 hónappal később kapták meg az első fecskék. Azóta pedig már nagyon sokan megkapták és meg is gyógyultak Tőle. Az F4-el a 2-3 év soknak tűnik. Mint a VIMOR Klubban legutóbb is hallottuk valószínűleg ennél hamarabb az F4ek sorrakerülhetnek. Ha neked ilyen hosszú időt mondtak, akkor valószínű az F4 elején állsz, ami nagy szerencse. Vannak olyan F4ek is, akiknek 60 feletti a kilopascal értékük, most ők vannak soron. Igazából a pontszámodat kellene tudni, mert az az ami alapján be lehetne lőni, hgy mikor kapsz kezelést.
katih

#20595 KatiNemeth hozzászólása: 2015.05.01. 12:01

Köszönjük a beszámolót.Mindenkinek sikeres gyógyulást kívánok .
Üdvözlettel KatiNémeth.

#20546 katih hozzászólása: 2015.04.20. 19:30

Köszönjük a részletes beszámolót!

soosendre1
#20539 soosendre1 hozzászólása: 2015.04.20. 07:09

Kedveseim! Sajnos mivel csak keddeken és péntekeken dolgozom mindig a VIMOR klub rendezvényeire nem tudok járni, de a leveleitek mindig elolvasom! Én mivel a kontrol Fibroscanom ugyan magasabb, mert a János korh.-beli alul mért nálam az F=3 / 10.1 kpsc., de én örülök, hogy ugyan a z F 4-ből F3-ba vissza kerültem, de így is óriási előnyt kapott a májam. Szeptember végén azért csináltatok egy újabb Fibroscan vizsgálatot aBudai Hepatológiai centrumban/ 11. ker. Egri József utca . 1-3sz/ Biztonság miatt, mert az Fibroscan- érték addig biztosan változik.Ha lejebb megy az is OK. ha magasabb lesz akor lehet, hogy újra visszakerülök az F4- be. Mindenesetre örülök, hogy ilyen jól alakulnak a dolgaink, ölelek mindenkit- endrebandi

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close