Hemokromatózis Világnap, betegtalálkozó

Téma címkék:
2012.06.07. 07:36

A Hemokromatózis Világnap alkalmából soron kívüli, sajtónyilvános betegtalálkozót szervez a III. Sz. Belgyógyászati Klinika.

Helyszín: Budapest, Kútvölgyi út 4., a klinika földszinti előadóterme

Időpont: 2012. június 8., 15.00 óra

A vastúlterhelődés alattomos, tünetszegény és éppen ezért nehezen felismerhető betegség, mely évek alatt visszafordíthatatlan szervkárosodáshoz vezet, míg végül az érintettek máj- és szívbetegségben, különböző daganatos betegségekben halnak meg gyakran az aktív éveikben. Ha a bajt időben felfedezik és az érintett gondozása időben megkezdődik, a betegek ugyanolyan hosszú és egészséges életet élhetnek, mint bárki más.

Két év alatt tizenötezer embert szűrt vasterhelésre a Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika. Közülük nyolcvannégyen szenvednek hemokromatózisban, a leggyakoribb örökletes betegségben.

“Sok száz családot tudunk így megmenteni a családfő idő előtti megbetegedésétől, korai halálától. Ez igazi betegségmegelőzési tevékenység, melyet a jövőben is szeretnénk folytatni.” – Emelte ki Dr. Várkonyi Judit, a SE III. Sz. Belgyógyászati Klinika docense.

Míg a vashiány, a vashiányos vérszegénység közismert fogalmak, az örökletes vastúlterhelődéses állapotról még mindig kevesen tudnak. Az elmúlt tíz évben kiderült, hogy az örökletes megbetegedés a kaukázusi eredetű népeket komolyan érinti, ennek megfelelően a betegség főként Észak-, és Közép-Európa valamint Észak-Amerika országaiban fordul elő. Tudományos berkekben lázas kutatómunka folyik a részletek, a mélyben zajló folyamatok megértésére. Hazánkban ötvenezren lehetnek érintettek, ami egy Hódmezővásárhely nagyságú város teljes lakosságának felel meg.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Close
Close