Homeopátia – hatásos vagy sem?

Téma címkék:
2015.03.13. 10:42
kerdojel2

A homeopátia nem hatékony mód egyetlen betegség kezelésére sem – vélik az ausztrál orvostudományi kutatóintézet szakemberei a témáról eddig készült tanulmányok legátfogóbb felülvizsgálata nyomán.

“Azok az emberek, akik a homeopátiát választják, kockázatnak tehetik ki egészségüket, ha elutasítják vagy késleltetik a gyógykezelést” – hívja fel a figyelmet a legfőbb ausztrál orvostudományi testület által közzétett jelentés.
Ezen alternatív gyógymód használói úgy vélik, hogy a betegséghez hasonló tüneteket kiváltó szerek kicsiny adagokban kezelhetik a betegségeket. Ezeket a szereket vízben vagy alkoholban hígítva, megőrzi az eredeti szer tulajdonságait a kapott oldat, amely így a szervezetben elindítja a gyógyítás folyamatát.

Már számos tanulmányban kutatták ennek az állításnak az igazát, leginkább sikertelenül. Az ausztrál nemzeti egészség- és orvostudományi kutatóintézet (NHMRC) szakemberei a homeopátiáról készült 225 tudományos értekézését és azok 57 szisztematikus áttekintését vizsgálták újra át és vonták le következtetéseiket.
“A homeopátia hatékonyságára vonatkozó bizonyítékok felülvizsgálata alapján az NHMRC arra a következtetésre jutott, hogy nincs olyan egészégi állapot, amelynek gyógyítására megbízható bizonyítékok alapján a homeopátia hatékony lenne… Miközben néhány tanulmány a homeopátia hatékonyságáról számolt be, számos közülük rossz minőségű volt a protokollok alapján, komoly hibákkal bírt, nem elegendő számú résztvevővel végezték, hogy bizonyítsák, a homeopátia hatékonyabb, mint egy cukortabletta” – idézte a szakemberek szerdán közzétett jelentését a The Guardian honlapja.
A brit napilap hozzátette, hogy egy független cég szintén elvégezte a tanulmányok felülvizsgálatát, és értékelte a bizonyítékokat az elfogultság kivédésére.

Az ausztrál homeopátiai szövetség (AHA) a jelentésre kiadott közleményében arra hívja a fel figyelmet, hogy mintegy egymillió ember használ homeopátiás szereket Ausztráliában. A szövetség azt tanácsolja az NHMRC-nek, hogy átfogóbb megközelítésben vizsgálja a homeopátia hatékonyságát, és vegyen fontolóra egy nagyobb mértékű gazdasági értékelést egy integráltabb rendszer előnyeiről, amely tiszteletben tartja és támogatja a beteg választását az egészségügyi ellátásban.

Forrás: MTI

 

 

EN-ek
#20343 EN-ek hozzászólása: 2015.03.13. 13:58

Már +int a vihar 1 pohár vízben: műxik-e v ménem, avagy mejjik ódalon van a mocskos ÁLtudomány…?:D
Őszintén sózva még ÉN se tom 1értelműen a frankót (volt már amikor használt, volt amikor nem)
Talán legjobb, HA mki Ldönti saját magának ill. kipróbájja, és eszerint szedi;) (v nem)
ATTÓL h (még) nincs tud. magyarázata vminek, még elvileg akár működhet is… (L. imáccság, ijen-ojan “csodák”, sötöb.)

DE amit viszont nagggyon rühellek, az a gátlástalan lejáratása, neveccségessé tétele a dolgoknak – lehetőleg a mainstream médiában, és főműsoridőben!:P (amire pl. tavaj volt is 1 szép példa az Kossuthon, 1ik de. műsorban 1 derék “hitetlen” orvostól)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

Precognox

Close
Close