Idén is felajánl méhnyakrák elleni oltásokat az Ökumenikus Segélyszervezet

Téma címkék:
2014.01.21. 09:25

Idén újabb 600 adag méhnyakrák elleni vakcinát ajánl fel nehéz körülmények között élő lánygyermekeknek és anyáknak az Ökumenikus Segélyszervezet az európai méhnyakrák-megelőzési héten. Az első oltásokat hétfőn kapták meg a lányok a budapesti Semmelweis Egyetemen.

A GlaxoSmithKline Kft. adományozta vakcinára az Országos Segélyközponton keresztül még lehet jelentkezni – mondta el Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója a hétfői sajtótájékoztatón.

A méhnyakrák elleni védőoltásban azok részesülhetnek, akik megfelelnek az oltás beadási feltételeinek, s felelősséggel vállalják a teljes oltási sor felvételét.
Lehel László rámutatott: a segélyszervezet számára azért is fontos a védőoltást gyártó céggel több mint 4 éve tartó együttműködés, mert ez a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. És bár lehet, hogy a prevenció sokba kerül, de a baj orvoslása még sokkal többe – tette hozzá.

Az együttműködés révén olyan fiatal lányok számára is elérhetővé válik a vakcina, akik másként valószínűleg nem jutnának hozzá – hangsúlyozta a védőoltást gyártó cég vezetője, Alison Farquhar, aki a rendezvényen nyújtotta át a 600 vakcináról szóló adományozási dokumentumot a segélyszervezet elnök-igazgatójának.

Bánhidy Ferenc professzor emlékeztetett arra, hogy a méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) okozza, amelyet védőoltásszisztémával meg lehet előzni. A védőoltást három alkalommal – hat hónapon belül háromszor – adják be, s ez csaknem 100 százalékos hatékonysággal megelőzi a méhnyakrákot.

Az elsődleges megelőzést a lányok 9-12 éves korban való beoltása jelenti, mert ebben a korban a vakcina hatékonysága nagyon jó, de minden olyan nőnek ajánlott az oltás, akinek a humán papillomavírusra negatív a szűrési eredménye.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close