KliniKaland I. rész – Derítse fel ön is a standokat!

Téma címkék:
2014.10.15. 19:05
KliniKaland_mail_106

Laktózintolerancia, lisztérzékenység, epilepszia

Remek volt a hangulat KliniKaland rendezvényünkön, ahol mind az előadók, mind a kiállítók rengeteg érdekes és fontos információt osztottak meg az érdeklődőkkel. Mi természetesen mindenkit meghallgattunk és kikérdeztünk, és azok számára, akik idén nem tudtak megjelenni, cikksorozatot készítettünk mindarról, amiről lemaradtak.

Tartson velünk Kedves Olvasó, járjuk körbe a kiállítók asztalait! A Semmelweis Egyetem impozáns, tűzoltó utcai épületének aulájában számos stand elfér egymás mellett. Kezdjük a karzaton, ahol mindjárt a lépcső tetején egy intelligens, ősszakállú úriember mosolyog ránk.
Bárdos Györgytől, a Laktóz Érzékenyek Társaságának főtitkárától megtudtuk, jelenleg az a legnagyobb problémájuk, hogy egy évvel ezelőtt eltörölték a tejcukor érzékeny gyerekek emelt összegű családi pótlékját, illetve szelektíven kizárólag egy tejcukorérzékenység-csoportnak adták azt meg. Az eljárás érthetetlen. Ezt az ombudsman is észrevételezte ez év márciusi jelentésében, az azóta eltelt fél évben azonban nem történt semmi, a rendelet módosítására továbbra is várunk.

Az Egyesület 20 éve végzi az aprómunkát a tejcukorérzékenyek tájékoztatása érdekében. Akinek ilyen gondja van és hozzájuk fordul, biztos lehet benne, hogy megkapja a megfelelő információkat állapotát illetően, ahogyan minden olyan segítséget is, amelyet egy betegtársaság megadhat.

A szomszéd asztalon ínycsiklandó falatkák várnak ránk, mielőtt bemutatkoznánk, meg is kóstoljuk a gluténmentes csemegét.
Koltai Tünde, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületének elnöke mindenekelőtt arról tájékoztat, hogy a menzarendeletben kötelezővé tették az orvos által előírt diétás ételek biztosítását a köz-, illetve a gyermekétkeztetésben, valamint a szociális és a kórházi ellátásban is. A rendelet eredetileg szeptember elsejével lépett volna életbe, mely időpontot január 1-re halasztották. Fontos lenne, hogy a szabályozás minél előbb életbe lépjen, ahogyan az is, hogy a szolgáltatók – a közétkeztető cégek és az önkormányzatok – megismerjék a pontos feltételeket, a különböző allergén mentes ételek összetételét és elkészítésének módját.

Hír továbbá, hogy december 13-tól kötelező lesz alkalmazni azt az eu-s jogszabályt, amely szerint a kereskedelmi forgalomba került élelmiszerekről az eladónak, illetve egy illetékes személynek minden esetben meg kell tudni mondani, vajon tartalmaz-e a 14 élelmiszer-allergénből bármit is. Eddig ez a szabály kizárólag az előrecsomagolt ételek esetében élt, decembertől azonban a vendéglátásban és a kereskedelemben a nem előre csomagolt élelmiszerekre is vonatkozik ez a kötelezettség. A szóbeli tájékoztatás is megengedett, azonban az ilyen formán adott információknak is a megfelelő írásos dokumentumokon kell alapulniuk.

Az egyesület jövőre 25 éves lesz – Koltai Tünde és munkatársai terveik szerint nagy ünnepséget rendeznek e jeles alkalomból, melynek része lehet egy konferencia is.

Még egy falat gluténmentes süti, és már csábít át a karzat másik oldalára a levendula illat.
Mészáros Lászlótól, a Magyar Epilepsziával Élők Alapítványának alapítójától megtudtuk, hogy fő céljuk megismertetni a lakosságot ezzel a misztikusnak tűnő betegséggel. Tapasztalatuk szerint a társadalomban még mindig súlyos mértékben stigmatizálják az epilepsziával élő embereket. Átlagos, hogy egy rohamot átélő személyt részegnek néznek. Az érintetteket gyakran éri hátrányos megkülönböztetés a munkaerő piacon, és az óvodákban, iskolákban is szegregáció éri az epilepsziával élő gyermekeket.

A magyarországi alapítvány tagja egy 124 országot lefedő nemzetközi szervezetnek, amelyhez csatlakozva minden évben március 26-án megünneplik a Purple Day-t, amely az epilepsziával élők és a velük szolidalitást vállaló emberek közös ünnepe. A dátumot és az ünnepet Cassidy Megan tette ihlette. A kislány 2008-ban egy felvilágosító program keretén belül osztálya előtt felállt és elújságolta társainak: “Én is epilepsziával élek!” A mozgalom jelképe azért a levendula, mert ennek a virágnak a főzete bizonyos mértékben enyhítő hatással van az epilepsziára.

Ugye, milyen sok mindent tudhat meg az ember a KliniKalandon?! Ideje kávészünetet tartani és elrágcsálni a standokon begyűjtött gyümölcsöket, de aztán visszavárjuk, Kedves Olvasó – cikksorozatunk második részében folytatjuk a felfedező körutat!

(RA)

KliniKaland_mail_179

KliniKaland_mail_178

han2014
#19367 han2014 hozzászólása: 2014.10.24. 15:29

én ott voltam, tényleg jó hangulatú volt a rendezvény, sok új dolgot megtudhattam! :)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close