KliniKaland II. rész – Derítse fel ön is a standokat!

2014.10.22. 13:14
KliniKaland_mail_224_451x300

Szív-és érrendszeri betegségek, hepatitis C

A szív és a máj – két létfontosságú szervünk. A SzívSn és a VIMOR standján korszerű kezelési lehetőségekről és fontos programokról tájékozódhattunk.

A zöldalma az almák királynője – tartják sokan. A hívogató gyümölcsöstál ismét a karzatra vonzott bennünket, ahol a vendégváró asztalra pillantva az almánál különlegesebb tárgyakat is észrevettünk.


SZÍVESN – minden, ami a zárójelentésből kimaradt
A SZÍVESN országos betegegyesület standján bárki kezébe vehette azokat az eszközöket, amelyeket normál esetben szívsebészek ültetnek be a betegek szervezetébe, a gyógyulás érdekében (pacemaker, ICD készülék). Viszont az ilyen kütyükkel együtt élni nagy kihívás, a betegtársaság többek között ebben segíti a hozzájuk forduló embereket.

Bernáth Lukács Zsuzsa, a SZÍVESN elnöke tájékoztatott bennünket a részletekről. A betegklub 2011-ben, a SE Városmajori Klinikáján alakult, hat sikeres kampányt szerveztek már, 3000 pácienst szólítottak meg, 120 előadást tartottak oktatótermükben, többek között az infarktus kialakulásáról, a ritmuszavarok sajátosságairól és megszüntetésének módjairól, a rizikófaktorokról, az egészséges életmódról, a hirtelen szívhalálról.

“Azokról az információkról beszélünk a rendezvényeken, amelyek a zárójelentésből kimaradnak” – mondta az elnök.

Magyarországon 100 ezer emberre 6 kardiológus jut – rendkívül jók a szakemberek, de nagy a leterheltség. Ez adta az ötletet a SZÍVESN munkatársainak, hogy útjára indítsák “Szűréssel a keringési betegségek ellen!” kampányukat a XII. kerületi Önkormányzat segítségével. Már 3. éve szűrik a helyi lakosokat (vérnyomás, koleszterin, trigricerin, rejtett ritmuszavarok). Azokat az embereket, akiknél valami problémát találnak, tovább irányítják a Városmajori Klinikára.

“A szűrések értékét az adja, hogy mi lesz a kiszűrt betegek sorsa a továbbiakban” – hangsúlyozta Bernáth Lukács Zsuzsa.

Ha valakinek egyszer kiugró a vérnyomása vagy a koleszterinszintje, érdemes többször ellenőrizni, és ha két héten keresztül magas az adott érték, szakemberhez kell fordulni.

A betegegyesület szakértői olyan apróságokat is megbeszélnek az érdeklődőkkel előadásaik során, hogy mennyi folyadékot kell fogyasztani, és hogy mit jelent pontosan az egészséges életmód a szív és az érrendszer szempontjából.

Következő kampányukban a jógát népszerűsítik majd, mert a stressz kezelése a szív-, és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, gondozásában és gyógyításában óriási jelentőséggel bír. A speciális tornagyakorlatokat egy ICD-vel élő jóga oktató tanítja meg a klubtagoknak.

“Egyél Szívesn módra!” kampányuk keretében nem csak elmondják, hogy mit jelent az egészséges étrend, de az egyetemi főzőstúdióban dietetikussal együtt készítik el az elméletben megismert menüket.

Tavaly 4 millió forint értékben kaptak vérnyomás mérő készülékeket – egyben tájékoztató előadásokat tartottak arról, hogy mikor érdemes használni az eszközt.

Ebben és a következő évben a betegek és az egyetemisták a kardiológiai szakma prominenseivel, többek között prof. dr. Merkely Bélával, dr. Gellért Lászlóval, dr. Becker Dáviddal, dr. Zima Endrével a XII. kerületi gimnazistákhoz is elviszik a Szívesn programot – megismertetik a stoke és az infarktus tüneteit a gyerekekkel, valamint a korosztályukra jellemző kockázati tényezőket is ismertetik. A fiatalokat meghívják továbbá a klinikára, hogy megismertessék velük a kardiológiai betegek ellátását – hátha megjön a kedvük szakember –utánpótlássá válni.

Tájékoztató rendezvényeiket szombatonként tartják a Városmajori Klinika oktatótermében (amennyiben min. 15 fő megjelenik).
A SZivSN programjairól itt olvashatnak.

VIMOR – Szűrés, és a gyógyulást hozó új gyógyszerek
Az aulában található színpad tőszomszédságában állította fel standját a VIMOR, így ők voltak a legközelebb a KliniKalandon elhangzó előadásokhoz. Ezen nem volt mit csodálkozni, a betegegyesület tagjai híresek arról, hogy az orvostudomány legfrissebb felfedezéseivel is tisztában vannak, illetve tájékoztatást nyújtanak az ilyen információkról rendezvényeiken.

A szervezet képviselői az eseményünkön folytatott beszélgetésben a szűrés fontosságát hangsúlyozták. Magyarországon becslések szerint 70.000 anti-HVC pozitív ember él, ebből 40.000 beteg állapota terápiát igényelne. Ehhez képest kb. 15.000 páciens tud betegségéről és részesül kezelésben. Elsősorban ezért kell a rizikócsoportba tartozó embereket szűrési programba vonni. Veszélyeztetettnek számítanak pl. az 1992 előtt vérkészítményt kapott emberek, a tetoválást vagy piercinget viselő személyek, az egészségügyi dolgozók – de sajnos nem csak ők, ezt a betegséget bárki elkaphatja, akinek véráramába kerül egy fertőzött személy vére. Mivel nem mindenki tudja magáról, hogy beteg, kizárólag a tökéletesen sterilizált eszközök használata jelenthet biztonságot, pl. az egészségügyben.

Tudvalevő, hogy a HCV terápiában drámai fejlődés történt a közelmúltban, ma már léteznek olyan hatóanyagok, melyek kombinációját adva, komolyabb mellékhatás nélkül, csaknem 99 %-os gyógyulási arányt tapasztaltak a klinikai vizsgálatokban. Ezek a készítmények azonban olyan mértékű költséget jelentenek, amelyet a világon valószínűleg sehol nem tudnak a társadalombiztosítók minden további nélkül valamennyi érintettnek kifizetni. Ezért az a terv, hogy az első generációs proteáz gáltókkal kiegészített interferonos hármas kombinációs kezelés adási protokolljához hasonlóan az interferonmentes kezeléseket (az új gyógyszerekkel ilyen kombináció is létezik) és egyéb korszerű lehetőségeket is az (aktualizált) prioritási index alapján adják majd a betegeknek. Így végül is mindenki megkapja a számára szükséges kezelést, csak aki meg tud gyógyulni az olcsóbb (és sajnos súlyos mellékhatásokkal járó) terápiáktól, azok azokat kapják, és akiknek ez nem használ, vagy akiknek valamiért ellenjavallottak a kevesebb költséget jelentő gyógyszerek, azok kapják a legújabb szereket. Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat!

Talán a világtörténelemben még nem is volt ilyen helyzet, hogy egy fertőző, gyógyíthatatlan betegség terápiája gyakorlatilag megoldottá válik, de a kutatási költségek miatt olyan ára van az új terápiáknak, hogy eltelik még egy idő, míg mindenkihez eljuthat a lehető legkevesebb szenvedéssel járó gyógyszerek köre. Nehéz az élet, de fő hogy van remény – állapítottuk meg, és szünetet szavaztunk meg magunknak. Egy kis friss levegő az épület előtti kényelmes padokon, majd újra belevetjük magunkat a KliniKaland színes kavalkádjába. Önök se tűnjenek el!

KliniKaland_mail_140

(RA)

klmaan
#19363 klmaan hozzászólása: 2014.10.22. 14:36

Köszi VSZ a beszámolót!
Hajrá minden Sorstársnak a gyógyulás felé!!!
Üdv. Klmáan-Klári

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close