Költséghatékony a csontritkulás terápiája

Téma címkék:
2012.11.07. 19:12

Költséghatékony a csontritkulás terápiája – A gyógyszerszedésben azonban kitartónak kell lenni!
A csont- és izületi betegségekkel foglalkozó szakmai társaság elnöke (Magyar Osteoporosis és Osteoarthológiai Társaság, MOOT) sajtótájékoztatón ismertette a csontritkulás elleni küzdelem elmúlt 20 évben elért eredményeit és felhívta a figyelmet az oszteoporózissal élő emberek terápiáhűségének jelentőségére.

Dr. Szekeres László, /images/0000/0111/szekeres.jpga MOOT elnöke bemutatta Prof. dr. Lakatos Péter OEP adatokból származó vizsgálatának eredményét, mely szerint bár csökken Magyarországon a csontritkulással kezelt betegek száma, a betegség következményeként bekövetkező törések száma szintén csökken. Utóbbi eredménynek két oka van – mondta Szekeres László – egyrészt a Társadalombiztosító a oszteoporózis elleni gyógyszerek széles körét támogatja, másrészt a szakorvosi és szakdolgozói gárda Magyarországon – a MOOT munkjájának is köszönhetően – rendkívül képzett szakemberekből áll. 

A csontritkulás szövődményei miatt életet is veszélyeztető betegséggé válhat – folytatta a szakember. A tipikus oszteoporózisos törések között a legsúlyosabb csípőtáji törés az esetek 1/3 részében egy éven belüli halálhoz vezet.
A komplex terápiát folytató páciensek életkilátásai jelentősen javulnak, a körükben mért halálozási arány is rendkívül alacsony – mutatott diagrammokat a Társaság elnöke. A kezelésben részesülő érintettek az államnak is kevesebbe kerülnek, mint az orvos utasításait nem követő betegek, hiszen a gyógyszerek jóval kisebb költséget jelentenek, mint a törések akut ellátása és a páciensek ezutáni rehabilitációja. A megtakarítás 2008-2010 között több, mint 3 milliárd forint volt.

Az, hogy valamennyi érintett kezelésben részesüljön, a döntéshozók, a média és az orvosok közös felelőssége, ám az, hogy a terápia valóban hatékony legyen, már leginkább magán a páciensen múlik. A csontritkulás elleni gyógyszereket 4-5-6 évig is szedni kell, ezzel szemben sokan néhány hónap után abbahagyják alkalmazásukat, így az addig beszedett tablettákat is feleslegessé téve. Nem szabad elhanyagolni a gyógytornát, valamint a megfelelő kálcium- és D-vitamin pótlást sem.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close