Kullancs és a szúnyog 2016-ban – Elég nagy a veszély

Téma címkék:
2016.04.18. 16:42
erdo_mezo_kullancs625x400

Idén is nagy a kullancsveszély, az élősködők 50 %-a fertőzött, ebből 95 % a Lyme-kór valamelyik ágensével. A magyarországi 49 fajta szúnyog közül 6 csípése szintén veszélyes – maláriát terjeszthet. Fontos a tavaszi-nyári- őszi időszakban a csípések megelőzése, illetve a kullancs rövid időn belüli, szakszerű eltávolítása – derült ki a Magyar Kullancsszövetség sajtótájékoztatóján.

A Lyme-kór az esetek mindössze felében jelentkezik a közismert kokárda-szerű bőrelváltozással, vérvétellel csak a kullancs csípéstől számított két hét elteltével lehet kimutatni a betegséget. Ezért dr. Kapiller Zoltán, a Kullancsszövetség elnöke azt javasolta a lakoságnak, hogy minden egyes kullancsot, amelyet kiszedtünk testünkből, teszteljük le az erre alkalmas, patikában kapható eszközzel. Amennyiben a kullancs fertőzött volt, forduljunk orvoshoz.

A Lyme-kór mára népbetegséggé vált, a valós megbetegedések száma nagyságrendekkel nagyobb, mint a regisztrált esetek alapján vélhető lenne – hívta fel a figyelmet Kapiller Zoltán. A kórképért felelős un. borrelia species-nek ráadásul három új ágensét fedezték fel a kutatók.

A védekezés eszközei

A kullancsok ellen tehát nagyon fontos védekezni, de hogyan is lehet? Természetesen nem az a megoldás, hogy nem engedjük ki a szabadba a gyerekeket – mondta dr. Varga Károly, gyermekorvos. Viszont ha a “csalintosban”, erdőn-mezőn teszünk kirándulást, fontos zárt, világos ruházatot ölteni, és ahogy hazatértünk, azonnal megnézni, nincs-e valakiben kullancs a társaságból. Emellett melegen ajánlott a kullancsriasztó krémek-sprék, egyebek használata. Mivel egészségünk megőrzése érdekében nem csak a kullancsok, hanem a szúnyogok ellen is védekezni kell, olyan terméket válasszunk, amely a 49 szúnyogfaj ellen egyaránt hatásos – de legalábbis a maláriát terjesztő hat ellen mindenképpen. Azon kívül azt is nézzük meg, hogy hány órán keresztül fejti ki hatását az adott készítmény, és amikor kell, ismételjük meg alkalmazását.

A kullancs enchephalitis elleni oltásról

Az oltás kizárólag 1 kullancs által terjesztett (nagyon súlyos) betegség ellen véd – hangsúlyoza Kapiller Zoltán. Ettől még természetesen fontos azt beadatni – méghozzá az előírás szerinti ütemben, az emlékeztető oltásokat is igénybe véve – különben nem alakul ki a védettség. Az is szóba került a sajtótájékoztatón, hogy a vakcina hatására nem 100 %-os biztonsággal termelődik mindenki szervezetében a védőanyag. Hogy “sikerült-e” az oltás, azt vérvétellel ellenőrizni lehet, de nem szokás.

További betegségek

A rendezvényen szóba kerültek további betegségek is, pl. a margitszigeti sünik testén nagy számban fellelhető sünkullancsokban több esetben kimutatták a CCHF vírust, amely az első embert a kullancs révén fertőzi meg, viszont a kullanccsal fertőzött beteg ezek után cseppfertőzéssel adja tovább a kórokozót. Minden bőrvérzéssel járó egészségkárosodásnál gondolni kell erre a kórképre – tudtuk meg. A Zika vírusról is úgy nyilatkozott Kapiller Zoltán, hogy “vélhetően cseppfertőzéssel is fog terjedni”. Mint mondta, mindössze 1 olyan fájdalomcsillapító létezik, amely adható ebben a betegségben a fájdalom és a láz csillapítására.

A szakszerű kullancseltávolítás

Nem szabad a kullancs testét megfogva “kirángatni” a bőrből az állatot, mert ez az a pillanat, amikor biztosan beköpi a szervezetbe a fertőzést. Ott kell megfogni, ahol a bőrbe kapaszkodik, és úgy kivenni. Ugyanakkor nem ajánlott kézzel elvégezni mindezt, mert még ha sikerül is összenyomorgatás nélkül eltávolítanunk az élősködőt, a fertőzés annak az embernek a körömágyán kerersztül is veszélyes, aki kivette a kullancsot. Létezik erre a célra is patikában kapható eszköz, amivel kis testű kullancsokat is ki lehet szedni. Azzal nem kell foglalkozni, ha a kullancs szívószerve beletörik az emberi testbe kivétel közben, be kell kenni fertőtlenítővel, és idővel magától kiesik. Érdekes információ volt még, hogy a gumiabroncs lerakó helyek rendkívül veszélyesek, mert ezek “szúnyoginkubátorként” szennyezik a környezetet. Nem jó tehát ilyen mellett lakni.

Kapiller Zoltán mindezek után arról tájékoztatott, hogy az MH Egészségügyi Központ, a Magyar Zoonózis Társaság és a Magyar Állatorvosi Kamara munkatársai rendelkeznek a vektorok – vagyis a vérszívó ízeltlábúak – okozta betegségekről fellelhető legfrissebb tudásanyaggal, a tünetektől kezdve a kezelési lehetőségeken át a várható trendekig.

(RA)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close