Megmosolyogtató tévhitek a megfázásról – Játék!

Téma címkék:
2012.11.22. 18:43

Generációk óta hiedelmeket hordozunk magunkban arról, hogyan úszhatjuk meg a megfázást. Ha pedig már beütött a baj, igyekszünk házi praktikákhoz nyúlni – ám tudni kell, a jótanácsok közül valójában melyik hasznos. Most megosztunk veletek néhány mosolyra fakasztó tippet.
Ha tudtok hasonlóan vicces kúrákról, írjátok le hozzászólásként! Az öt legviccesebbnek talált gyógymód beíróját mézes és mentolos torokcukorkákkal jutalmazzuk! Hajrá! :)

/images/0000/0123/cold_megfazas-iStock_000022177460XSmall.jpgMivel Kelet- és Közép-Európában a tél különösen hosszú és hideg, nem meglepő, hogy a legtöbb tévhit nálunk és szomszédainknál alakult ki.

A lengyelek a barna sör erejében bíznak, ráadásul képesek azt melegen inni, és azt remélik tőle, hogy a megfázás összes tünetét enyhíti.
Az oroszok meglepő módon nem az alkoholra bízzák magukat, sokkal inkább az édes, házi készítésű málnalekváros teára esküsznek. Miután ebből jó sokat ittak, meleg paplan alá bújnak, hogy „kiizzadják” a betegséget.
Észak-keleti szomszédaink, az ukránok a káposzta erejében hisznek, mégpedig oly módon, hogy fél órákra a leveleket is a nyakuk köré tekerik, hogy elmúljon a torokfájásuk. A kezelés kiegészítője a méz, de azt nem kanalazzák, hanem az arcukra dörzsölik.
A cseheknek is van egy meglepő tippjük. Úgy tartják, hogy a csípős meleg fokhagymaleves enyhíti a tüneteket – amiben van némi igazság, hiszen átmenetileg kitisztulnak ugyan a légutak –, de hosszú távú gyógyulást ettől sem remélhetünk. Első hallásra kicsit vicces, de szerintük az orrdugulás enyhülése tartósabb, ha a forró leves után meleg vízbe mártják a könyöküket.

És mi, magyarok?
Mi miben hiszünk?

Ebben a kérdésben várjuk hozzászólásaitokat!
Ne feledjétek,
a december 10-ig beérkezett “jótanácsok” közül az öt legérdekesebbet, legviccesebbet torokcukorkával ajándékozzuk meg! (A mentolosat diabéteszes betegek is fogyaszthatják.)

varoszoba2
#10205 varoszoba2 hozzászólása: 2012.12.12. 13:32

Kedves Klmáan, Jázmin , Upani és Hédi33!

Köszönjük az értékes hozzászólásaitokat és véleményeteket. :) Szeretnénk számotokra kipostázni az ígért torokcukorkákat, ezért a pontos cím leegyeztetéséhez emailen felvesszük veletek a kapcsolatot. Üdv: VSZ

#10204 Hedi33 hozzászólása: 2012.11.28. 22:59

Szerintem a legjobb gyógymód megfázás esetén, ha egy teáskanál mézet jól elkeverünk 30 – 50 ml jófajta házi pálinkában. A legjobb a fenyőméz, de bármilyen fájtát alkalmazhatunk. Ebből igyunk meg napi 2 – 3 adagot, és a nátha elillan. S ami még fontos, a kedvünk is sokkal jobb lesz tőle. Egy régi bölcsesség is úgy tartja, hogy “A pálinka kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság!”.

Jó egészséget mindenkinek!

#10203 Upani hozzászólása: 2012.11.28. 14:44

Szerintem a fenti cikkben olvasható praktikák korántsem viccesek annyira. Többségük valóban csökkenti a megfázás tüneteit (pl. káposzta=c-vitamin, csípős=vérkeringés fokozódik, fokhagyma=legjobb antibakteriális hatású zöldség, stb.).

És egyébként erre a felvetésre, hogy “de hosszú távú gyógyulást ettől sem remélhetünk”, kérdem én, miért kéne kezelni egy alapvetően rövid távon lefolyó megfázást?? Azért ezek nem azok az állapotok, amiket agyon kell kezelni, a szervezet némi természetes támogatással azért jó esetben legyűri a kórokozókat, fertőzéseket. Szerintem.

De nem akarok ennyire kukacoskodó lenni, no, akkor szerintem pl. tök vicces, hogy manapság számos olyan készítményt hajlandóak fogyasztani az emberek (neo-val kezdődő nevű, ilyen-olyan orrcseppek, stb.), amiknek szép számban vannak fincsi mellékhatásaik, sokszor pont a szervezet természetes védekezőmechanizmusát gátolják (és ugye ezek a természetes mechanizmusok sokszor ugye kellemetlenek pl. láz, váladékozás, de pont a gyógyulást szolgálják!) és ezzel kb. csak késleltetik a gyógyulást, eltolják későbbi időre a betegség “kifekvését”.No, szerintem ez nagyon vicces és egyben morbid trend manapság a megfázás kezelésben.:SXD

 

#10202 jazmin1 hozzászólása: 2012.11.28. 14:36

Helló!

Szerintem nagyon hatásos a méz főleg a torokfájásra, a lázat leviszi hogyha egy félbe vágott burgonyát a két talp alá zokniba beletesszük, amit utána ráhuzunk a lábfejre. A disznózsírt évekkel ezelőtt én is kipróbáltam és valóban hatásos, főleg, amikor le van rakodva a váladék és tapasztalataim szerint nem csak a köhögést csillapítja, hanem segít a váladék felszakításában is- nem rakódik le(nem lesz belőle tüdőgyulladás pl.). Mikor gyerek voltam a nagymamám kamilla – a dédmamám hársfateát itatott velem mikor meg voltam fázva. A háziorvosom a forró erősen köménymagos húslevest szokta ilyenkor ajánlani. Nagypapám mesélte, hogy amikor ő gyerek volt az édesanyja egy kis pálikát itatott vele. Állítólag kiűzi a bacikat. A vöröhagyma tea nagyon jó – a lényege, hogy  félbevágva a hélyával együtt készítsük el. A fokhagyma nyaersen szintén hatásos pl. pirítósként. A csilipaprika is szokott segíteni-persze csak annak, aki szereti.

Jó egészséget mindenkinek! Remélem tudtam valakinek segíteni.

klmaan
#10201 klmaan hozzászólása: 2012.11.28. 13:29

Üdv !

Az én Anyukámékat megfázáskor, köhögéskor úgy gyógyították, hogy a mellkasukat, nyakukat alaposan bekenték disznózsírral. Majd tiszta gyolcsot-(lenből vagy pamutból szőtt finom, fehér vászon)-egy edényben elhamvasztottak és ezt a hamut rátették a zsírra, majd mindezt a pakolást tiszta ruhával beborították. Anyukám elmondása szerint ez hatott. Amig falun laktunk a múlt század közepén és tartottunk disznókat és volt biozsírunk-(akkor nem tudtuk, hogy az “bio”, mert az volt a normális!)-használtuk ezt a módszert. Erre én nem emlékszem, mert még kicsi voltam, de elhiszem Neki. Azt mindenképpen elhiszem, hogy bezsírozott és bebugyolált. Hogy mi hatott? A zsír, a hamu vagy a meleg pakolás? Ki kell próbálni! Jó egészséget kívánok Mindenkinek!

Legyen szép napunk! Üdv: Klmáan

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close