Multifokális lencsék – kinek és miért?

Téma címkék:
2013.05.13. 12:18

Negyven év felett sokan már csak olvasószemüveggel látnak tisztán; a közeli látásproblémák mellett van, akinek a távollátás is gondot okoz. A többség cserélgeti a szemüvegeit, amikor váltani kell a közeli és a távoli látás között, ám bizonyos helyzetekben – például vezetés vagy sportolás közben – ez nem megoldható.

Két hónapos kampányt indított a Magyar Látszerész Szövetség, hogy minél többen megismerjék a multifokális szemüveglencséket. Európában nagy népszerűségnek örvendenek, Magyarországon azonban kevesen vannak tisztában a lencsék előnyös tulajdonságaival: egyszerre jelentenek megoldást közelre, félközelre és távolra, akár négy különböző szemüveget is helyettesíthetnek.

„A multifokális – vagy más néven: progresszív, többfókuszú – lencsék legnagyobb előnye, hogy sokkal jobb térlátást biztosítanak, és egyidejűleg teszik lehetővé a közeli és távoli látásproblémák korrigálását, a szemüvegek váltogatása nélkül” – mondta el Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség szóvivője a kampánynyitó rendezvényen. Kiemelte: mivel fényre sötétedő, 100%-os UV védelmet biztosító multifokális lencse is létezik, így egy darab ilyen szemüveg akár négy egyfókuszút is helyettesíthet. „A multifokális lencséket 50 éve fejlesztették ki, nem új találmányról van szó tehát. A lencsék ránézésre egyáltalán nem térnek el a hagyományos szemüvegektől, így nem árulkodnak a korunkról” – mondta a szóvivő.

A látásvizsgálatot optometrista vagy szemész szakorvos végzi, aki a széles választékból ajánlhat egyénre szabott többfókuszú lencsét is – ez teljes mértékben igazodik a páciens életviteléhez, igaz, kicsivel nagyobb befektetést jelent a hagyományos multifokális lencséhez képest.

Minden második szemüvegesnek multifokális lencsére lenne szüksége, ehhez képest hazánkban az érintettek csupán 8-10%-a viseli. Európában jobbak a mutatók: a nyugati országokban minden negyedik szemüveges választ többfókuszú lencsét. „A Magyar Látszerész Szövetség 2013. május-júniusi kampánya azt a célt szolgálja, hogy minél szélesebb körben tudjanak a multifokális szemüveglencsék létezéséről, előnyös tulajdonságaikról. A kampány ideje alatt az érdeklődők biztonságát a 100%-os elégedettségi garancia biztosítja” – tette hozzá Tóbiás Richárd.

A kampánynyitó rendezvényen ismert /images/0000/0207/latas_vizsgalat350.jpgemberek, Barabás Éva, Csonka András, Pataki Zita, Jáksó László, Győrfi Pál, Fodor Zsóka, Hajas László és Keleti Andrea is kipróbálták, milyen az élet akkor, ha olvasáshoz, autóvezetéshez, számítógépezéshez és a mindennapi élethez is elég egyetlen szemüveg.

Kérdéseit hozzászólásként, vagy a várószoba@akkrt.hu címen teheti fel.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close