Ne a szenvedésről szóljon! Az ünnepek veszélyei

Téma címkék:
2015.12.24. 16:14
etel_unnepi

Elvileg mindenki tudja, hogy veszélyes hirtelen túl sok ételt és alkoholt fogyasztani az Ünnepek idején (is). Bár a médiában szó van erről karácsony előtt, mégis sokan beleesnek a mértéktelenség hibájába ezekben a napokban. Az arra hajlamos embereknél akár halálhoz is vezethet a lakomák legrettegettebb következménye, a hasnyálmirigy gyulladás. Dr. Barta Zsolt gasztroenterológust, a DEOEC docensét és dr. Zöld Éva immunológus szakorvost kérdeztük, miért fontos erről beszélnünk és az alapvető egészségügyi szabályokat ilyenkor is betartanunk.

Aki év közben nincs hozzászokva a nagy lakomákhoz – a több fogásos, nehéz ételekből álló menüsorhoz, annak különösen jobb, ha csak kis adagokat tesz tányérjára és szüneteket is tart egy-egy fogás között.

Mégis mi történhet?

A pancreatitis, magyarul hasnyálmirigy-gyulladás akár halálhoz is vezethet. Kialakulásának hátterében gyakran áll a mértéktelen evés-ivás – utóbbi természetesen nem vízre, hanem alkoholos italra vonatkozik. A legveszélyesebb következményen kívül más kellemetlenségeket is okozhat, ha nem tudjuk magunkat fegyelmezni az ünnepi asztalnál, ilyen a gyomorhurut, a nyelőcsőhurut, a reflux és az epét érintő panaszok. A zsíros ételek emésztése megterheli az epét. Nem biztos, hogy bírják a strapát, ha extra mód megdolgoztatjuk az emésztésben részt vevő szerveinket. A hasmenés sem ritka árnyoldala a túlzott táplálékbevitelnek, nem is kell feltétlenül romlott étel ahhoz, hogy a bélrendszer öntisztító üzemmódba kapcsoljon.

Mire utal, amit érzek?

Okuknak megfelelően ezeknek a betegségeknek tünetei a gyomor-bélrendszer környékén jelentkeznek. Étkezés utáni diszkomfort érzés, puffadás, gyomorégés, a megszokottnál intenzívebb teltségérzés utalhat arra, hogy valóban túllőttünk a célon. Az epeproblémák az epetájon, esetleg hátba is sugárzott fájdalom formájában érhetőek tetten, valamint megváltozhat a beteg széklete, elzáródás esetén jellemzően homokszínűvé válik. A reflux-nyelőcsőhurut időnként nem csak a nyelőcsőben érzékelhető, hanem a szegycsont mögött is fájdalmat okoz, így vigyázni kell, hogy ne tévesszük össze ezt a betegséget pl. anginával.

A hasnyálmirigy-gyulladás a has felsőrészén, körben, övszerűen okoz fájdalmat, amihez émelygés, hányinger és hányás is társulhat. Egy jellemzően pankreatitisre utaló tünetcsoport megkérdezett szakértőink szerint megér egy orvosi vizitet, ha pedig a panaszok nem múlnak el huszonnégy órán belül vagy nagy mértékben és gyorsan rosszabbodnak, igénybe kell venni az ügyeleti orvosi ellátást. Sürgős orvosi segítséget igényelhetnek ezen kívül a meglévő fekélybetegségek rosszabbodása is, mert ezek vérzéssel járhatnak.

A többi említett betegséggel nem feltétlenül kell kórházba menni, az viszont biztos, hogy onnantól pár napig diétázni kell – vagyis egyszerre kis adagokat szabad csak enni, abszolút zsírszegény ételeket fogyasztani, és kerülni az édességet, valamint az alkoholt. (Már csak ezért is érdemes vigyázni, mert ki szeretné, ha Karácsony másnapján és harmadnapján keserű tea, főtt krumpli, pirítós és zsírszegény sonka kerülne csak elé az amúgy finomságokkal megrakott asztalon?)

Az említett betegségek persze azért nem egy pillanat alatt alakulnak ki – tudtuk meg továbbá – illetve lehet egyfajta hajlam is ezekre az egészségkárosodásokra. Akinek fordult már elő családjában pl. epekövesség, annak különösen érdemes betartania az egészséges étkezés elveit a karácsonyi ünnepkörben is.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close