Oszteoporózis Világnap I. – Mielőtt még összetörné magát!

2012.10.01. 14:25

Az oszteoporózis világnap előzetes programja az esésmegelőzés jegyében telt, az elsődleges és a másodlagos – vagyis az újból bekövetkező – törések megelőzésére egyaránt nagy hangsúlyt fektetett a rendezvény szervezője, Zalatnai Klára, az Oszteoporózisos Betegek Magyarországi Egyesületének elnöke. A résztvevők választ kaphattak a nagy kérdésre: “Hogyan lehet egészségesen öregedni?”, valamint tájékozódhattak a csontritkulásos törés utáni rehabilitáció lényegéről. A két témát két külön cikkben tárgyaljuk – az első írásban a Nemzetközi Oszteoporózis Alapítvány “Ne várd meg az első törést!” felszólításához csatlakozva.

Vajon lehet-e egyáltalán egészségesen öregedni? – tette fel a kérdést prof. dr. Bálint Géza, az európai Csont és Izület Évtizede hazai koordinátora. A kerekasztal-beszélgetésre hívott szakemberek biztató választ adtak: bár az idősödés gyarapodó tünetcsoportot von maga után, ez az állapot még nem jelent feltétlenül betegséget.

Jó tanácsok – de minek? /images/0000/0085/foto_vagott2.JPG
A XXI. az idősek százada, és ez egyben az öregek fiatalodását is jelenti – mondta dr. Barna Judit reumatológus – és itt nem elsősorban a WHO idősödési korhatárokat bejelentő csapatának korosodásával párhuzamosan egyre kitolódó határra gondolt, mely szerint 65 év felett még csak idősödő felnőttek vagyunk. A bizottság tagjainak életkorát persze csak viccből szokták emlegetni, tény, hogy a civilizációs folyamatoknak – számos egészségtelen hatásuk mellett – azért az átlagéletkor kitolódását is köszönhetjük. Később szülünk, tovább élünk, 60-75 között még jó eséllyel nagyon aktívak lehetünk. Az öregedés – mondta Barna Judit – megállíthatatlan, ám lassítható folyamat, mely sejtjeinkben felnőtté válásunk pillanatától elkezdődik. Általában hatvan-hetven év felett jönnek az első, már érezhető jelek, bár hogy ki mikor mit érez meg ebből, az egyéni dolog, hiszen öregedésünk is genetikailag meghatározott. Azért 30-40 %-ban rajtunk is múlik, hogy milyen lesz életünk második fele.

Sorolni lehetne a különböző szerveket érintő öregedési folyamatokat, a mozgásszervi tárgykörre korlátozva azonban az egyik legkorábban elkezdődő jelenség, hogy porckorongjaink már húsz éves korunktól vizet veszítenek, ezért ha egy ennyi idős embernek fáj a dereka, az már bizony akár az öregedés jele is lehet. A tünet manapság azért gyakoribb a fiatalok körében, mert sokat ülnek, így nem tanulják meg mozgás közben korrigálni a fájdalmat okozó mozdulatokat. Negyven éves korunkra combizmunk ereje is jelentősen csökken (különösen, ha nem tornázunk), így térdünk is veszít stabilitásából és kopásnak indul – mondta Bálint Géza.

Az egészséges öregedés első feltétele Barna Judit szerint, hogy meg kell tanulnunk együtt élni korunkkal, ami persze nagy művészet. Közhely, de nagyon hasznos tanács a “Lassan járj, tovább élsz!” közmondás. Az évek előrehaladtával kevésbé gyors a reakcióidőnk, és bár központi idegrendszerünk továbbra is serényen adja az impulzust, nem tudunk úgy ugrani elérendő céljaink után, mint korábban. A hirtelen fejmozdulatokkal is jobb csínján bánni az elszédülés veszélye miatt. Az idősödő szervezetben az inak, a szalagok merevebbek és gyengébbek, az ízületek kopottabbak.
“Többet ésszel mint erővel!” – súlyosbította a Főorvosnő további szólások idézésével a helyzetet – de ismét jó okkal tette, hiszen arra utalt: figyelembe kell vennünk csökkent izomerőnket, mert a túlzott erőlködéssel egész mozgásszervrendszerünknek teszünk rosszat. 
A  kéz izomerejéből meg lehet becsülni az egész izomrendszer erejét, így akinek ez nagyon lecsökken, annak nagyobb a rizikója az esésre is.
“Segíts magadon, Isten is megsegít!” – mondta még Barna Judit.

De hogyan segítsünk magunkon?
A gyógytorna és az egészséges táplálkozás természetesen elengedhetetlenek lennének. Bálint Géza utalt egy másfél millió egészséges emberen végzett amerikai vizsgálatra, melynek eredménye szerint heti ötször végzett napi fél óra, izzasztó torna 30 %-kal csökkenti a korai halálozást, valamint a szív-, és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a csontritkulás miatt kialakuló törések kockázatát. Idős korban az ember izomzata természetesen már nem úgy reagál a testedzésre, mint a fiataloké. Bár kevesebb izmot építhetünk, azért életünk végéig érhetünk el eredményeket – no nem Arnold Schwarzenegger múlt századi formáját – de a korunknak megfelelő szép külső mellett jobb életminőséget és egészséget nyerhetünk. Edzett izomzattal pl. sokkal stabilabban közlekedünk, kisebb az esélyünk az elesésre. Sokszor az imbolygást, a gyakori egyensúly-vesztést is orvosolni lehet a tornával – mondta Bálint Géza, majd hozzáfűzte: babona, hogy általában a nyaki gerinc elváltozása okozza a szédülést. Ha valaki ilyen problémával küzd, az először ideggyógyászhoz menjen, vagy ha forgó jellegű, rohamokban jövő szédülést észlel, akkor fül-orr-gégészhez. A torna hiánya pedig nem pótolható semmi mással – hangsúlyozta Udvarhelyi Edina, gyógytornász.
/images/0000/0087/foto_vagott1.JPGSzemüveget mindenkinek!
Amit még senki nem kerülhet el, az az érzékszervek hanyatlása. Negyven-negyvenöt év felett kezdődik az öregszeműség vagy öregkori túllátás, akinek addig nem is, legkésőbb ebben az életkorban szemüvegre lesz szüksége. Az Oszteoporózis Világnapon Akszentievics Györgyné optomertrista hangsúlyozta: a külvilágot 85 %-ban látással észleljük – ezért mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy az elérhető legjobb látást biztosítsuk a magunk számára – megfelelő dioptriával, vagy ha a szűrővizsgálatok során fény derül valamilyen szembetegségre – pl. időskori makuladegenerációra, szürkehályogra vagy zöldhályogra, akkor a szemészeten a megfelelő kezelés igénybevételével.

A rendezvény több résztvevője is rákérdezett a kompressziós csigolyatörések műtéti megoldásainak kockázatára, saját tapasztalataikat is megosztva a többiekkel. A kifo- és vertebloplasztika helye megvan a kompressziós csigolyatörések ellátásában, de a várható hasznot – ami elsősorban a szinte azonnali fájdalomcsillapodás – össze kell vetni a kockázatokkal, melyek közül a műtéti mellékhatásokon kívül a legfontosabb a kezelt csigolyák szomszédságában lévő csigolyák fokozott összeroppanási veszélye – mondták a szakemberek.

Pályázat
A találkozó végén az is kiderült, miért egy hónappal az Oszteoporózis VIlágnap előtt ünnepelték a hazai kompetensek az eseményt. Zalatnai Klári pályázatot hirdetett az Egyesülethez tartozó helyi klubok számára. A pályázó csapatoknak poszter vagy egyéb írásos formában be kell mutatniuk, hogy milyen szűrővizsgálatokat és egyéb tevékenységeket végeztek el annak érdekében, hogy esési kockázatukat csökkentsék. A győztes csapat 100 000 Ft-tal lesz gazdagabb. Eredményhirdetés: október 20, a Nemzetközi Világnap dátuma.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close